Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Closed Thread
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 07-06-2010, 09:59   #736
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,020
Quote:
Originally Posted by marshmat View Post
One thing that's confusing me in the new version is zoom in/out, which has exhibited some behaviours that might be "features", but might also be "bugs"- mainly to do with automatic changes of display scale when you click-and-pan between different charts (or switch between charts for the same region), and difficulty zooming out to whole-ocean scales. (I'm relatively new to OpenCPN, so please forgive me if I'm not understanding something that should be obvious).
Hi Matt,
If I understand you correctly, you should try to check the "Preserve scale when switching charts" checkbox down on the "Etc." tab in the toolbox

Pavel
__________________

__________________
nohal is offline  
Old 07-06-2010, 10:04   #737
Registered User
 
Netsurfer's Avatar

Join Date: Jan 2010
Location: Cologne, Germany
Boat: Beneteau Oceanis 331
Posts: 557
Matt,

Quote:
Originally Posted by marshmat View Post
Great work, dev team.... RC 606a is looking great so far.
just in the post above yours Dave has announced RC 607a.
But doesn't matter to your questions/ remarks.

Quote:
One thing that's confusing me in the new version is zoom in/out, which has exhibited some behaviours that might be "features", but might also be "bugs"- mainly to do with automatic changes of display scale when you click-and-pan between different charts (or switch between charts for the same region),
Have a look at: ToolBox -> Etc. -> GUI Options, Preserve scale when switching charts
Maybe this is the option you are looking for.

Quote:
and difficulty zooming out to whole-ocean scales.
Can you describe this a little bit more precisely, please.
What charts do you have installed?
And what Zoom value is shown in the Status Bar?
Quilting on/off?
If you use Vector charts, do you have the "Use SCAMIN" (ToolBox -> Vector Charts) feature enabled?
Or at least a screenshot (or two) helps to clarify things?

Gunther
__________________

__________________
Deutschsprachige Community- und Support-Website unter OpenCPN.de
Netsurfer is offline  
Old 07-06-2010, 10:50   #738
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,295
Grib display control with 607a

hello,

Quote:
Originally Posted by Gilletarom View Post
Hello,

Using a netbook Asus 1001 HA with a monitor of 10 thumbs under W XP SP3. OpenCPN 210-604

One must more 15 second so that Grib display control open itself.


When he opens himself, I can not re-close it because the button "Closed" is invisible at the bottom of the screnn.

Is it possible to reduce the height by the window ?

Best regards,

Gilletarom.
Using 210-607a, now I have this : see screen shot.

It is better.

Why is this even so high, with a useless space at the bottom ?

Best regards

Gilletarom
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2010-06-06_Grib_display_Control_4.jpg
Views:	84
Size:	47.2 KB
ID:	16776  
__________________
Gilletarom is offline  
Old 07-06-2010, 11:34   #739
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,295
Hello Dave,

Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post
Gilletarom....

As you make changes to your own language .po file, you may submit them to me, and I will include in the CVS tree at next build.

Dave
The new french file is here :

OpenCPN Internationalization ( i18n )

Best regards and thanks for the work.

Gilletarom.
__________________
Gilletarom is offline  
Old 07-06-2010, 11:46   #740
Registered User

Join Date: Dec 2009
Location: Ontario
Boat: 5 m Bolger runabout, plus a Starwind 860 power tri under construction
Posts: 248
Pavel, Gunther- yes, thank you for the tip, I thought it might be something obvious like that... (embarrassed....)

Unfortunately, the last time I tried to start OpenCPN, I clicked the "settings" button before it had completed the startup sequence, so the log now looks like:
Code:
13:37:55: 2010-06-07
13:37:55:  -------Starting opencpn-------
13:37:55: Version 2.1.0 Build RC606a
13:37:55: SData_Locn is C:\Program Files (x86)\OpenCPN\
13:37:55: Using existing Config_File: C:\Users\Matthew\AppData\Roaming\opencpn\opencpn.ini
13:37:55: Setting Viewpoint Lat/Lon 40.4699, -60.2102
13:37:55: Setting Ownship Lat/Lon 44.038, -68.8001
13:37:55: System default Language:  en_CA
1:37:55 PM: Opencpn language set to:  en_CA
1:37:55 PM: Using s57data in C:\Program Files (x86)\OpenCPN\s57data
1:37:55 PM: Using Tide/Current data from:  C:\Program Files (x86)\OpenCPN\tcdata\
1:37:55 PM: Setting Viewpoint Lat/Lon 40.4699, -60.2102
1:37:55 PM: Setting Ownship Lat/Lon 44.038, -68.8001
1:37:55 PM: NMEA Data Source is....Serial:AIS Port (Shared)
1:37:55 PM: AIS Data Source is....None
1:37:55 PM: Using WVSChart datafile: C:\Program Files (x86)\OpenCPN\wvsdata\wvs43.dat
1:37:55 PM: NMEA AutoPilot Port is....None
1:37:55 PM: Loading chart db version: V016
1:37:55 PM: Chart directory C:\Users\Matthew\Downloads\Charts
1:37:55 PM: GPS Watchdog Timeout is: 6 sec.
Then, where it should reach
Code:
Initializing Chart C:\Users\Matthew\Downloads\Charts\USA\01CGD_ENCs\ENC_ROOT\US4ME50M\US4ME50M.000
I instead get Win7 saying "Opencpn.exe has stopped working...."
Using NOAA S-57 and BSB charts.
I will try restoring the settings files from this morning's backup....
(edit- restoring old settings and using RC607a executable works)

re. zooming: I'm finding that at times (no pattern ascertained so far), attempting to zoom out with either the scroll wheel or toolbar button results in a lock-up (see attached- this should show the entire Atlantic Ocean). Switching quilting off, then on (or on, then off) usually restores the chart.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ocpn607a_zoom.jpg
Views:	71
Size:	104.4 KB
ID:	16780  
__________________
Matt Marsh
marshmat is offline  
Old 07-06-2010, 13:50   #741
Registered User

Join Date: May 2010
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post

150. Handle old style GLL Sentences with 4 data fields.
Thank you!
__________________
Eclipse145 is offline  
Old 07-06-2010, 14:13   #742
Registered User
 
Netsurfer's Avatar

Join Date: Jan 2010
Location: Cologne, Germany
Boat: Beneteau Oceanis 331
Posts: 557
Matt,

Quote:
Originally Posted by marshmat View Post
I instead get Win7 saying "Opencpn.exe has stopped working...."
Using NOAA S-57 and BSB charts.
I will try restoring the settings files from this morning's backup....
(edit- restoring old settings and using RC607a executable works)

re. zooming: I'm finding that at times (no pattern ascertained so far), attempting to zoom out with either the scroll wheel or toolbar button results in a lock-up (see attached- this should show the entire Atlantic Ocean). Switching quilting off, then on (or on, then off) usually restores the chart.
as I don't know the code of OCPN a programmer possibly could tell you what's the reason ... !
But to me it looks like there is something wrong with your opencpn.ini!
Try the following:
  • Uninstall OpenCPN
    (start the unins000.exe in the OpenCPN program directory)
  • Check if the settings dir has also been deleted
    type
    Code:
    %APPDATA%
    in the Adressbar of the Explorer
    this should bring you to your ...\AppData\Roaming directory where there normally is the \opencpn data directory
    If it is still present, delete it
  • Re-install OpenCPN (latest Beta from http://opencpn.org/downloads/beta/opencpn_210_setup.exe)
So you should have a new and clean install.
OpenCPN should inform you that there are no chart files available/ configured yet on the first start. Now go to the ToolBox and configure everything. Maybe you start only with one chart(dir) and add the others step by step. Doing so you can observe if maybe a special chart file is the cause for your trouble.

Good luck,
Gunther
__________________
Deutschsprachige Community- und Support-Website unter OpenCPN.de
Netsurfer is offline  
Old 07-06-2010, 14:59   #743
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,020
Rasterization rules update

Hi guys,
I've just made another (probably last pre 2.1.0) update to the rasterization rules. If you want to help, please test them on a place you know so they can be included in the final version. This time no big changes - there are updates to a couple of buoys and the work on land-based symbols (TOWERS and BCNLAT) was started.

Download here: Secure source code hosting and collaborative development - GitHub - take S52RAZDS.RLE from the archive and replace the one you have installed.
The detailed changelog here: Commit History for nohal's RleData - GitHub

Pavel
__________________
nohal is offline  
Old 07-06-2010, 15:28   #744
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,250
Dave

Sometimes when starting Opencpn I get the dialog about libgps mismatch, stating that I only have version 0.0 but requires at least 3.1! It is not a show stopper, and obviously wrong. Everything still seems to work, as far as I have noted so far.

Thomas
__________________
cagney is offline  
Old 07-06-2010, 16:17   #745
Registered User

Join Date: Aug 2009
Posts: 54
Quilting

Hi Dave,

Just installed 607a and still find quilting turns off if I switch between CM93 and raster, and then back to CM93.

Not a major, but it would nice if it stayed turned on - it seems to only turn off if the raster chart I switch to covers less than the whole screen area i.e. is a chart that covers a smaller geographic area than the area I had displayed in CM93-quilting seems to turn off when that smaller area chart is displayed

Cheers..
David
__________________
kiwiradical is offline  
Old 07-06-2010, 17:19   #746
Registered User

Join Date: Jan 2010
Location: Montevideo, Uruguay
Posts: 238
Quote:
Originally Posted by Gilletarom View Post
...I can not re-close it because the button "Closed" is invisible at the bottom of the screnn.

Is it possible to reduce the height by the window ?
Hi. I have an Asus eee 1005HA (debian OS) and I have the same problem with many programs. I think the issue is that most programs assume that the screen is taller than 600 pixels, as most screens have been since at least 1995.

The only generic fix I found is to make all the font sizes smaller (around 8).

But it could be good if OpenCPN detecs the actual screen height and adapts.
__________________
dpons is offline  
Old 07-06-2010, 18:03   #747
Registered User

Join Date: Aug 2009
Posts: 54
Sccreen heights

Quote:
Originally Posted by dpons View Post
Hi. I have an Asus eee 1005HA (debian OS) and I have the same problem with many programs. I think the issue is that most programs assume that the screen is taller than 600 pixels, as most screens have been since at least 1995.

The only generic fix I found is to make all the font sizes smaller (around 8).

But it could be good if OpenCPN detecs the actual screen height and adapts.
I agree! Netbooks, tablets etc are very attractive options for nav systems for many, often their screens are smaller than the norm, and can have different aspect ratios. It would be excellent if OpenCPN could have the option to either detect, or have declared a screen size in pixels, and adapt the display to suit.

One interesting point..the old CMap ecs config has you actually measure the screen in cm as well, and adjusted chart scales so that you could measure a distance on the screen with a real ruler or dividers!

David
__________________
kiwiradical is offline  
Old 07-06-2010, 20:11   #748
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
KiwiRadical....

Hi, thanks for the comments.

opencpn will switch from quilt to single chart mode if the target bsb chart is skewed or is not in a Mercator projection.

Does this match the behavior you see?

Thanks
Dave
__________________
bdbcat is online now  
Old 07-06-2010, 20:18   #749
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Cagney/Thomas....

Do I understand that when you get the message

"dialog about libgps mismatch, stating that I only have version 0.0 but requires at least 3.1"

that libgps works anyway for this run?

In other words, the only failure is that the library call to read the version number returns 0,0?

Odd...

Dave
__________________
bdbcat is online now  
Old 07-06-2010, 21:57   #750
Registered User

Join Date: Aug 2009
Posts: 54
Aha!

Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post
KiwiRadical....

Hi, thanks for the comments.

opencpn will switch from quilt to single chart mode if the target bsb chart is skewed or is not in a Mercator projection.

Does this match the behavior you see?

Thanks
Dave
Yes, it's a transverse Mercator projection LINZ chart.... I wasn't awake to that :-(
__________________

__________________
kiwiradical is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OpenCPN Version 1.3.5 Beta Technical bdbcat OpenCPN 544 24-03-2010 11:34
OpenCPN Version 1.3.6 Release bdbcat OpenCPN 32 30-01-2010 06:07



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 18:16.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.