Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 24-01-2011, 09:02   #1
Registered User

Join Date: Sep 2010
Posts: 31
Link 2000 Problem

Just bought a boat with a Link 2000 battery monitor. Both batteries display voltage correctly. But amperage appears to be correct for battery 2 but way off for battery 1. Battery 1 shows .OL when there's a load, and -506 when the batteries are charging with the alternator.

The wiring seems to be good, with good connections both to the shunt and to the meter.

Any ideas how to troubleshoot/fix the problem?
__________________

dweller is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2011, 17:06   #2
Registered User

Join Date: Jan 2005
Location: Seattle area (Bremerton)
Boat: C&C Landfall 39 center cockpit "Anahita"
Posts: 1,076
Images: 6
Symptoms are as if you are not using the dual shunt and, instead, two separate ones...is that true? If not, move swap the shunt-to-battery connections at the dual shunt and note weather the problem stays with bat #1 or moves to bat#2 indication and we'll talk from there.

Rick
__________________

__________________
"I don't think there'll be a return journey Mr. Frodo". Samwise Gamgee
Rick is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2011, 08:30   #3
Registered User

Join Date: Sep 2010
Posts: 31

Quote:
Originally Posted by Rick View Post
Symptoms are as if you are not using the dual shunt and, instead, two separate ones...is that true? If not, move swap the shunt-to-battery connections at the dual shunt and note weather the problem stays with bat #1 or moves to bat#2 indication and we'll talk from there.

Rick
I switched the shunt leads, and the problem moved to battery 2. Battery 1 now reads (approximately) the correct amperage draw, and battery 2 reads out of range, "0.L"

This suggests a problem with the shunt, or at least the left half of the dual shunt, right?

Ron
dweller is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2011, 11:53   #4
Senior Cruiser
 
Opie91's Avatar

Join Date: Apr 2009
Location: CT
Boat: C&C 34
Posts: 839
First clean the shunts up real good and see what happens. Just a little corrosion can cause big indication problems.
Opie91 is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2011, 12:43   #5
Registered User

Join Date: Jan 2009
Location: Home port is San Diego, California, but Rutea is currently in Panama for the hurricane season.
Boat: Contest 48
Posts: 699
Images: 1
I had a Link 2000 in my boat for over 15 years and it worked very well. Then it started displaying similar incorrect information. It was time to shoot it in the display and give it the float test. They cannot be repaired and the possibility of finding another Link 2000 as a replacement is not very good. Sorry.

Fair winds and calm seas.
nhschneider is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2011, 13:19   #6
Registered User

Join Date: Jan 2005
Location: Seattle area (Bremerton)
Boat: C&C Landfall 39 center cockpit "Anahita"
Posts: 1,076
Images: 6
Link 2000 is good.

The fact that the problem moved to the other channel indicates that probably one connection is poor on the twisted pair for that channel. Check first the crimp (assumiing that is what you have) connection that the wires make to the small shunt screws. Because the wire size is small it is common to have a poor crimp to a terminal. Pull on the wires and see if one comes out. If both crimps are good then check carefully the connection at the meter end of the wires.

Almost guaranteed it is a poor connection on one of those wires.
Rick
__________________

__________________
"I don't think there'll be a return journey Mr. Frodo". Samwise Gamgee
Rick is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Link 2000 Replacement ? Wmiii Electrical: Batteries, Generators & Solar 18 22-09-2016 11:00
Link 2000 Replacement Recommendations SVKokopelli Product or Service Reviews & Evaluations 15 29-05-2014 20:26
Want To Buy: Link 2000 Trevor R Classifieds Archive 5 10-05-2010 15:37
Help, Please, with Link 2000 luso Electrical: Batteries, Generators & Solar 4 31-03-2010 21:20
Want To Buy: Link 2000 with Shunt - 84-2000-06 yacht_planb Classifieds Archive 2 21-02-2010 12:44



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 21:22.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.