Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 17-10-2013, 13:41   #1
Moderator
 
Dockhead's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2009
Location: Cowes (Winter), Baltic (Summer) (the boat!); somewhere in the air (me!)
Boat: Cutter-Rigged Moody 54
Posts: 19,752
Simrad Gofree

Anyone using the Simrad Gofree system?

I am particularly interested whether people have made it work with a normal wifi router.

I have been delighted with my two Zeus plotters this year, totally. But I often like to keep watch from under the sprayhood. I take my IPad with INavX on it, and the other instruments are visible from there. It would be so much better if I could also see radar, AIS, and navigation data. I could have it simply with Gofree, but I didn't set it up last winter because I just ran out of time.

Now I'm getting ready to get back to finishing my electronics and interested in hearing if anyone has tackled this particular
job.
__________________

__________________
"Parce que je suis heureux en mer, et peut-Ítre pour sauver mon ame. . . "
Dockhead is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2013, 14:10   #2
Registered User

Join Date: Jan 2008
Location: Berkeley, CA
Boat: Hylas 47
Posts: 65
I have been using the GoFree system the last few months with no problems at all. The system works very well and with no noticeable lag on my Nexus 10 tablet. I have it installed with the GoFree router.

This system is with a Simrad NSS8. I am also sending data via wifi to a nav station pc running OpenCPN. This way I can also see wind, speed and depth in OpenCPN dashboard.

I only wish there was a program that could run on the pc which duplicated the Android app.
__________________

__________________
gdavids is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2013, 22:18   #3
Registered User

Join Date: May 2011
Location: Currently in Spain
Boat: Hanse 385
Posts: 653
Re: Simrad Gofree

Totally agree, I wish there was a Mac/Pc GoFree app.
__________________
simonpickard is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2013, 22:25   #4
Registered User
 
funjohnson's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: Currently Indiantown FL
Boat: 37' aluminum pilothouse "Elements"
Posts: 1,847
Re: Simrad Gofree

Bluestack Andriod Emulator does work if you have a fast Windows machine. I run the Raymarine program on my Windows 8 tablet, but it can lag at times.
__________________
MJSailing.com - Written Blog
Youtube MJ sailing - Vlog
funjohnson is offline   Reply With Quote
Old 18-10-2013, 04:10   #5
Registered User

Join Date: Aug 2012
Location: Montreal, Qc, Canada
Boat: C&C38-3 WK
Posts: 59
Re: Simrad Gofree

GoFree is working fine with normal router. I have my Zeus T8 connected to a MOFI 3500 router and control it with my 10.1 Samsung Tab2.

I don't have a radar on my system. I have read somewhere that a special setting has to be turned on or off to prevent the radar to broadcast its data on the Wifi and overload it.
__________________
PeterSailor is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2013, 07:59   #6
Registered User

Join Date: Aug 2012
Location: Montreal, Qc, Canada
Boat: C&C38-3 WK
Posts: 59
Re: Simrad Gofree

Here is the technical note in question.

http://www.simrad-yachting.com/Root/...ed%20Setup.pdf
__________________

__________________
PeterSailor is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 08:58.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.