Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 07-05-2015, 17:38   #1
Registered User

Join Date: May 2015
Posts: 1
MARINE AIR PROBLEM

I HAVE A V16KH MARINE AIR UNIT ON THE BOAT. IT HAS GOOD WATER FLOW. WHEN IT IS STARTED THE COMPRESSOR KICKS ON AFTER A WHILE IT SHUTS OFF, AND ONLY THE FAN RUNS. A MANUAL I SAW SAID TO LOOK FOR THE HIGH PRESSURE SWITCH ON THE TOP OF THE UNIT. I HAVE LOOKED AND LOOKED I CAN NOT FIND THAT SWITCH. DOES ANYONE KNOW WHERE THAT SWITCH IS? THE BOAT IS AN 86 CHRIS MOTOR YACHT. THANKS FOR THE HELP. ANYOTHER SUGGESTIONS WOULD BE VERY HELPFUL.
__________________
grande finale is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2015, 17:41   #2
Senior Cruiser
 
Sailmonkey's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2009
Location: Houston
Boat: '76 Allied Seawind II, 32'
Posts: 5,779
Re: MARINE AIR PROBLEM

With good water flow you probably won't be shutting down for high pressure. But low pressure is a possibility. The switches are usually black cylinders attached to the refrigerant lines.


Sent from my iPhone using Cruisers Sailing Forum
__________________
Sailmonkey is online now   Reply With Quote
Old 07-05-2015, 18:01   #3
Moderator
 
a64pilot's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Oct 2013
Location: Albany Ga.
Boat: Island Packet 38
Posts: 17,054
MARINE AIR PROBLEM

Make real sure good is like 1 gl per min or so, and verify the evaporator is clean. I'd open the cabinet or whatever it is in and remove the air filter and run it to be absolutely sure the evaporator has good airflow over it.
If that's not it, I'd suspect the thermostat. Get the schematic and by-pass it. If it's still cutting off, then you do likely have a refrigerant problem and probably time to call an expert as your not likely to be able to unclog an expansion valve or service the system as I believe most are sealed, look for ports to hook a set of gauges to.
Very unlikely there is a sight glass on the dryer, but worth looking to see.

As you know, this does sound a lot like not enough water flow through the condenser tube.


Sent from my iPad using Cruisers Sailing Forum
__________________
a64pilot is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
marine

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 11:49.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.