Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 24-04-2020, 21:50   #1
Registered User

Join Date: Dec 2016
Location: Vallejo, CA
Boat: CHB Tri-Cab 35ft
Posts: 15
First time connections missing Com 3

Hi,

Moving from Coastal Explorer to OpenCPN, and also on a new HP 360 laptop.

Have FTDI chipsets in order to use Virtual Com ports in a USB hub and connector. They are showing as NEMA 0183 connections, though I could not find anything in the manual that looks like my screen.

I am partially connected. Can see the boat and AIS targets on raster charts.

Trying to make connections on Com 3, 4, and 5.

Connections are GPS, AIS (Vesper), Depth, and Autopilot. Somehow, the 4 input/output are working fine in Coastal Explorer with 3 com ports.

Admission, i had the USB connectors at the hub labeled, but the sun has washed them off. I'll have to retrace them to find out which is which. But, they are all working fine with Coastal Explorer.

I took screen shots but don't have an easy place to park them so a URL could find them. Also, the priority seems to be set be default for "1" for each com port.

Sentences do not show any Com 3 messages. But,

Com 4 $GRPMC and next time Com 4 !AIVDM

Com 5 $GRVTG

The Color coded screen shows 2 as filtered and dropped, one is Message Received, one is OUTPUt, and a RED square shows Information Message or Message with Errors.

I poked around, but so far have not managed to get any farther.

Thanks alot for any help.

Armand
__________________

__________________
Armand Seguin
Vallejo Calif
USCG Master
armand.seguin is offline   Reply With Quote
Old 24-04-2020, 22:15   #2
Registered User

Join Date: Dec 2016
Location: Vallejo, CA
Boat: CHB Tri-Cab 35ft
Posts: 15
Re: First time connections missing Com 3

Hi,
Think I can add some screen shots to above message.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	connections screen.PNG
Views:	15
Size:	31.9 KB
ID:	213596   Click image for larger version

Name:	nema window.PNG
Views:	18
Size:	23.3 KB
ID:	213597  

__________________

__________________
Armand Seguin
Vallejo Calif
USCG Master
armand.seguin is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2020, 00:00   #3
Registered User
 
transmitterdan's Avatar

Join Date: Oct 2011
Boat: Valiant 42
Posts: 6,093
Re: First time connections missing Com 3

You have COM5 set for output. Is that what you want?
transmitterdan is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2020, 12:14   #4
Registered User

Join Date: Dec 2016
Location: Vallejo, CA
Boat: CHB Tri-Cab 35ft
Posts: 15
Re: First time connections missing Com 3

Quote:
Originally Posted by transmitterdan View Post
You have COM5 set for output. Is that what you want?
Transmitterdan,

Thanks, but I really don't know. I'm showing In/Out on 5 and OpenCPN somehow set that itself, while making the others only Input. While I assume I could change it, the only setting it required changing was Baud Rate, which I think was 0 for all.

Since I have GPS, Depth, AIS, and Autopilot, the only OUT that I can think of would be Autopilot. But, I'm not positive on the others. However, I don't believe that changing 5 would enable Com 3 to start showing up.

I have changed the baud rate on Com 3 between 4800 to 38k and back with no results.

Thanks again,

Armand
__________________
Armand Seguin
Vallejo Calif
USCG Master
armand.seguin is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2020, 12:33   #5
Registered User
 
transmitterdan's Avatar

Join Date: Oct 2011
Boat: Valiant 42
Posts: 6,093
Re: First time connections missing Com 3

Armand,

I recommend you disable output on all ports until you get it sorted out.
transmitterdan is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2020, 12:35   #6
Registered User

Join Date: Dec 2016
Location: Vallejo, CA
Boat: CHB Tri-Cab 35ft
Posts: 15
Re: First time connections missing Com 3

Quote:
Originally Posted by transmitterdan View Post
Armand,

I recommend you disable output on all ports until you get it sorted out.
Transmitterdan,

Will do!

I probably should have mentioned in my initial post that I am using version 5.0.

Very likely, this is why my Connections info looks different than what has been shown in examples. And, also why Opencpn "found" the Com ports and forced settings.

Thanks,

Armand
__________________
Armand Seguin
Vallejo Calif
USCG Master
armand.seguin is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2020, 12:40   #7
Registered User

Join Date: Dec 2016
Location: Vallejo, CA
Boat: CHB Tri-Cab 35ft
Posts: 15
Re: First time connections missing Com 3

Addenda: I have version 5.0. Which may account for why my Communications screen is different than anything found in the manual, and possibly why the program "found and provided most settings (except baud rate) for the 3 Virtual Com ports.
Armand
__________________

armand.seguin is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Long Time Lurker, First Time Poster kgreenlaw Meets & Greets 8 23-02-2014 13:16
Long Time Lurker, First Time Poster - hello to all jinbtown Meets & Greets 14 26-09-2013 21:32
Hello! Long time lurker, first time poster. Zomgie Meets & Greets 6 31-07-2013 23:30
Long-Time Listener, First-Time Caller irvus Meets & Greets 10 15-07-2011 19:37
First time poster, long time sailer. Richkd Meets & Greets 16 31-08-2008 06:18

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 21:23.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.