Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 22-08-2011, 16:22   #1
Registered User
 
varekai's Avatar

Join Date: Aug 2011
Location: Mattapoisett,Ma.
Boat: Morgan 43CC
Posts: 12
Autohelm ST7000 Problem

My Autohelm ST7000 is giving me a problem. On auto it will work for about 5 min. then it will start to go off course and then I get "Drive Stopped" message. Does anyone know what could be doing this. I also put it on auto on mooring then hit + 10 deg. wheel moved +5 degrees then -10 degrees and no wheel change then I got Drive Stopped message.
Any ideas???
__________________

__________________
varekai is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2011, 17:24   #2
Registered User

Join Date: May 2007
Location: Colorado; Sailing Sea of Cortez
Boat: Tartan 33R
Posts: 174
Re: Autohelm ST7000 Problem

If you get wheel movement when pushing +10 but not -10, then you probably have a bad course computer, possibly bad transistors.
__________________

__________________
Capn Dan is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2011, 17:37   #3
Registered User
 
varekai's Avatar

Join Date: Aug 2011
Location: Mattapoisett,Ma.
Boat: Morgan 43CC
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by Capn Dan
If you get wheel movement when pushing +10 but not -10, then you probably have a bad course computer, possibly bad transistors.
I got it to go to port and starboard twice and then to stopped and gave me the message drive stopped
__________________
varekai is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2011, 18:00   #4
Senior Cruiser
 
DeepFrz's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2006
Location: Winnipeg
Boat: None at this time
Posts: 7,930
Re: Autohelm ST7000 Problem

If its an electro/mechanical linear drive unit, take it apart and clean out the carbon and replace the brushes.
__________________
DeepFrz is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2011, 18:09   #5
Registered User

Join Date: May 2007
Location: Colorado; Sailing Sea of Cortez
Boat: Tartan 33R
Posts: 174
Re: Autohelm ST7000 Problem

If you are getting equal and good movement in both directions, the try removing the rudder reference and see what happens.

A faulty rudder reference can cause the drive stop error. Some course computers will work without the RR some will not.
__________________
Capn Dan is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 18:48   #6
Registered User

Join Date: Aug 2011
Posts: 6
Re: Autohelm ST7000 Problem

I am not sure if the right place to ask a ST 7000 question, but here it is. I have a unit that is giving me problems. Currently if you push auto pilot it engages the hydraulic pump but the compass reading is stuck at one number 56 degrees ( this number will vary by a few degrees) which is not he magnetic compass direction. If I turn the power of and on many times it once in a while will come up with the proper magnetic heading ( if I put a metal object by the flux gate compass it will alter the magnetic reading) but when it is turned off it reverts back to a 56 degrees. There are no metal objects near the fluxgate compass. So if any one can advise me I am trying to figure out if the problem is the flux gate compass or the course computer.
__________________
cool cat is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 19:22   #7
Registered User

Join Date: May 2007
Location: Colorado; Sailing Sea of Cortez
Boat: Tartan 33R
Posts: 174
Re: Autohelm ST7000 Problem

Start witth checking the fluxgate connections at the computer and then test the fluxgate per this link:

https://raymarine.custhelp.com/app/a...etail/a_id/134
__________________
Capn Dan is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 19:31   #8
Registered User
 
sabray's Avatar

Join Date: Aug 2008
Location: Wash DC
Boat: PETERSON 44
Posts: 3,169
A failure in the drive motor will cause this check connections at board and the drive motor.mine did this and i replaced drive motor reconnected all lines even soldered in new diodes ray marine was great walking me through this. End all was computer is dead bought new x ~30.
__________________
sabray is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 19:37   #9
Registered User
 
surfmachine's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Cruising the West coast of Sumatra and the offshore islands, surfing!!
Boat: Feltz Skorpion mark 11A, Aluminium 39' sloop, constructed Hamburg. http://photobucket.com/eloise_01
Posts: 674
Images: 9
Send a message via Skype™ to surfmachine
Re: Autohelm ST7000 Problem

mate, maybe the power wires to your motor are reversed, try reversing them, worked on mine.

Then, maybe recalibrate the fluxgate compass or move it to a new position and do the sea trial calibration again?

But, sounds to me like the wires to the motor are reversed?
Good luck from Keith.
__________________
Keith, "But I was born very young and grew up knowing little of the world!" http://surfmachine-surfmachine.blogspot.com.au/
surfmachine is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 19:49   #10
Registered User

Join Date: Aug 2011
Posts: 6
Re: Autohelm ST7000 Problem

Thank you Capt Dan. I went to the web site and used their method for checking flux gate compass . All ohm reading were good is their any way to check the course computer.
__________________
cool cat is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 20:02   #11
Registered User

Join Date: May 2007
Location: Colorado; Sailing Sea of Cortez
Boat: Tartan 33R
Posts: 174
Re: Autohelm ST7000 Problem

The easiest way is to switch out with another computer. There is no simple way to test the computer like with the fluxgate.

When in STBY, does your compass respond?
__________________
Capn Dan is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 20:07   #12
Registered User

Join Date: Aug 2011
Posts: 6
Re: Autohelm ST7000 Problem

The compass only responds to boat movment if you turn it on and off many many times and then it may come up with the proper magnetic reading, and then it will respond. Most of the time it reads 56 +/- a few degrees no mater which way the boat points.

Thank You
Paul
__________________
cool cat is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 20:13   #13
Registered User

Join Date: May 2007
Location: Colorado; Sailing Sea of Cortez
Boat: Tartan 33R
Posts: 174
Re: Autohelm ST7000 Problem

Since you just tested the compass & all was OK, the problem is most likely in the computer. If you have any other sea talk instruments or nmea connections interfaced with the computer or control head, disconnect them and see if that makes any difference.
__________________
Capn Dan is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 20:48   #14
Registered User

Join Date: Aug 2011
Posts: 6
Re: Autohelm ST7000 Problem

Hi Capn Dan This st 7000 is going to drive me crazy. About a month ago I hooked up my garman gps to the nmea input and removed ray marine gps unit that was corroding away. Just now I powered up the system after removed the garman interface. ( I am in Bonaire) It started up the first time with the correct magentic bearing the I shut it off and now it wants to come back on at 56 degrees each time.
__________________
cool cat is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2011, 21:19   #15
Registered User

Join Date: May 2007
Location: Colorado; Sailing Sea of Cortez
Boat: Tartan 33R
Posts: 174
Re: Autohelm ST7000 Problem

Bonaire is probably as good as any place to go crazy and that is why autopilots were put on this earth!

If in Stby and it goes to 56 and you get no change when you move the compass, I would say you are probably in the market for a new computer. They can be repaired, but probably not in Bonaire.

If nothing else, you may still be able to use the AP in Track mode. The computer will utilize info from the GPS, not the fluxgate.
__________________

__________________
Capn Dan is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
autohelm

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Autohelm course computer type 300 DJBLUELADY Marine Electronics 14 26-06-2014 19:36
Autohelm st7000 sabray Marine Electronics 7 29-07-2011 08:33
Help w/ Autohelm ST4000 autopilot problem dougsimpson1988 Marine Electronics 3 17-07-2011 23:23
Computer Problem ... Salt and Moisture canucksailor Marine Electronics 7 08-07-2011 20:20
Problem Since 2.2.918 - Garmin Won't Work MarkJ OpenCPN 28 29-06-2011 18:40



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 17:15.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.