Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 23-06-2019, 08:59   #1
Registered User

Join Date: Nov 2018
Location: SoNo, CT
Boat: Formula 31PC
Posts: 20
Edit Waypoint Issue

I'm updating the LAT and LON values for several waypoints (from Waypoint Properties screen) and after clicking on they LAT and LON revert back to the previous values. This is happening on all edits I've tried to make! I can't figure out why - does anyone have experience with this issue and have a solution?
__________________

rnumon is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 09:10   #2
Registered User
 
jstevens's Avatar

Join Date: May 2006
Location: On board Sarah, currently lying in Jacksonville, FL
Boat: Pearson, 424, 42', Sarah
Posts: 657
Images: 4
Re: Edit Waypoint Issue

Just tested changing wpt lat/lon with version 5.0.0 No problem. Are you working on a wpts that is a layer?

John
__________________

jstevens is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 09:19   #3
Registered User

Join Date: Nov 2018
Location: SoNo, CT
Boat: Formula 31PC
Posts: 20
Re: Edit Waypoint Issue

Not sure. How can I tell? If thatís the issue, how do I correct?
rnumon is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 09:23   #4
Registered User

Join Date: Nov 2018
Location: SoNo, CT
Boat: Formula 31PC
Posts: 20
Re: Edit Waypoint Issue

Not sure. How can I tell? If that’s the issue, how do I correct?
rnumon is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 09:43   #5
Registered User
 
jstevens's Avatar

Join Date: May 2006
Location: On board Sarah, currently lying in Jacksonville, FL
Boat: Pearson, 424, 42', Sarah
Posts: 657
Images: 4
Re: Edit Waypoint Issue

In the Roots and Waypoints Manager form there is a tab for layers. Click it and see if your wpt is listed there. You cannot change the properties of layers from within OpenCPN. Since you are not familiar with layers it is unlikely that is your problem. To create a waypoint layer you have to copy a GPX file with the waypoint into the Layers folder under the OpenCPN Program Data folder. Not something you are likely to do by accident.

John
jstevens is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 09:43   #6
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,302
Re: Edit Waypoint Issue

Quote:
Originally Posted by rnumon View Post
Not sure. How can I tell? If that’s the issue, how do I correct?
Hint: Search 'layers' in the manual.




Ocpn_Draw 1.6 @opencpnpencpn_user_manuallugins:safety12 Hits, Last modified: 4 weeks agoers === Drawing Objects imported into Layers are static and non editable. Use Layers in the same way as the OCPN Route and Waypoint manager does, i.e. Temporary Layers. It will bring in boundaries and points and show or hide them as requ... up and they will load into the same layer. To use Layers and move Drawing Objects into a temporary user cr... em, Export Selected and then import then from the Layers tab Import. ==== Edit Mode for Draw Objects ====
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 10:01   #7
Registered User

Join Date: Nov 2018
Location: SoNo, CT
Boat: Formula 31PC
Posts: 20
Re: Edit Waypoint Issue

So - if layers arenít the issue, what else might it be?
rnumon is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 10:05   #8
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: Helsingborg
Boat: Dufour 35
Posts: 3,554
Re: Edit Waypoint Issue

It's very easy to see if a wpt is part of a layer. I is clearly stated at the top of the properties dialog.

Click image for larger version

Name:	Screenshot_20190623_190151.png
Views:	20
Size:	51.2 KB
ID:	194549

Quote:
So - if layers aren’t the issue, what else might it be?
We need to understand exactly what you are doing. Walk us through the process and show some screenshots.

Thomas
cagney is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 10:40   #9
Registered User

Join Date: Nov 2018
Location: SoNo, CT
Boat: Formula 31PC
Posts: 20
Re: Edit Waypoint Issue

Pretty basic actions: (1) open route & marker manager; click on waypoints tab; double-click on waypoint I want to edit; use control c to select the values I want to use (from http://www.canals.ny.gov/wwwapps/boating/locks.aspx); use control v to paste LAT or LON into waypoint properties; click OK. Reopen waypoint and LAT or LON has reverted back to previous coordinates.
rnumon is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 11:06   #10
Registered User
 
sy_gilana's Avatar

Join Date: Jan 2005
Location: On board
Boat: Van de Stadt 50'
Posts: 1,284
Send a message via Skype™ to sy_gilana
Re: Edit Waypoint Issue

rnumon, I do it slightly differently, try this:
1 Copy the Lat and the Long from your source (Ctrl/C)

2 Open Route and Mark manager
3 Double-Click (or select properties)
4 RIGHT-Click and there, the context menu allows you to paste.
__________________
Tight sheets to ya.
http://gilana.org
sy_gilana is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 11:07   #11
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,302
Re: Edit Waypoint Issue

You are getting into Lat Long format issues I think.
You need to be far more detailed about this.
What are your settings?
What is the format you are using to paste?

If you change/convert the format is it accepted?


Use these

Degree Decimal = DD
Degree Minutes Decimal = DM
Degree Minutes Seconds = DMS

A screenshot or two might also help
Opncpn version
OS
Machinery



Quote:
Originally Posted by rnumon View Post
Pretty basic actions: (1) open route & marker manager; click on waypoints tab; double-click on waypoint I want to edit; use control c to select the values I want to use (from http://www.canals.ny.gov/wwwapps/boating/locks.aspx); use control v to paste LAT or LON into waypoint properties; click OK. Reopen waypoint and LAT or LON has reverted back to previous coordinates.
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 11:15   #12
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,302
Re: Edit Waypoint Issue

The waypoint conversion of lat long formats seems to be much much better in version 5!
Created a waypoint that was showing lat long in degrees decimal min. pasted in decimal degree lat & long separately

and the waypoint moved to the correct location and now shows it in degrees dec min.


I could try some others, but I think the OP needs to explain his problem better.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot (202).jpg
Views:	12
Size:	371.5 KB
ID:	194551  
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 11:24   #13
Registered User

Join Date: Nov 2007
Location: Probably in an anchorage or a boatyard..
Boat: Ebbtide 33' steel cutter
Posts: 4,577
Re: Edit Waypoint Issue

Quote:
Originally Posted by rnumon View Post
Pretty basic actions: (1) open route & marker manager; click on waypoints tab; double-click on waypoint I want to edit; use control c to select the values I want to use (from http://www.canals.ny.gov/wwwapps/boating/locks.aspx); use control v to paste LAT or LON into waypoint properties; click OK. Reopen waypoint and LAT or LON has reverted back to previous coordinates.
Copy / pasting lat and long separately works fine on win10 v5





Opened again after OK >

conachair is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 11:26   #14
Registered User

Join Date: Nov 2018
Location: SoNo, CT
Boat: Formula 31PC
Posts: 20
Re: Edit Waypoint Issue

same result
rnumon is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2019, 11:29   #15
Registered User

Join Date: Nov 2018
Location: SoNo, CT
Boat: Formula 31PC
Posts: 20
Re: Edit Waypoint Issue

as a note; I'm on version 5 of Open CPN running on a macbook pro running OS ver 10.11.6 (El Capitan)
__________________

rnumon is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Edit post? fastfr8r Forum Tech Support & Site Help 1 22-09-2008 06:22
No edit, no image Vasco Forum Tech Support & Site Help 3 12-10-2006 02:06



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 21:35.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.