Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 13-07-2015, 00:37   #1
Registered User

Join Date: Jul 2015
Posts: 1
Raymarine autopilot issues

I bought a sailboat last year where it sat a smart pilot SPX10, had problems with it changing course, went well for 30 seconds, then began the hike to starboard until the pilot is alerted that there was a course error, believe today that it maybe was fluxgate compass that was haunted , but i bought the wheel pilot EVO 100 and a E7d plotter but now I have another problem , when I have both plotter and autopilot on at the same time the wheel engine never stop correcting , it runs constantly which is very annoying to hear, but if I turn the plotter off the autopilot works perfect. It seems that the pilot fetches rate data from both the EV-1 sensor and the plotter is this possible? Can´t find no settings to stop this, the chartplotter always shows the wrong course and I can understand that as this is the GPS data and maybe my original compass is interfering , but the EV-1 sensor I calibrated that it matches exactly my other compass onboard. The next question is can I replace my ACU-100 against my old SPX10 with SeatalkNg I still have the hydraulic pump connected to the rudder stock and skip the wheelsteering motor ?? can the SPX10 “talk” to the EV-1 sensor?.
__________________
lasse452 is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2015, 15:21   #2
CRM
Registered User
 
CRM's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: Houston, Texas, USA
Boat: Robertson & Caine Leopard 46
Posts: 33
Re: Raymarine autopilot issues

FWIW, I've had to replace my fluxgate compass twice in order to keep my autopilot going where I want it to. I've also given up trying to control my autopilot from the MFD, but have no problem controlling it from the autopilot's control head as long as the fluxgate compass is working right.
__________________
CRM
CRM is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
autopilot, marine, raymarine

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WH autopilot issues markodavid Product or Service Reviews & Evaluations 6 01-03-2015 16:07
Robertson AP 200 Autopilot Issues yourtruenorth1 Propellers & Drive Systems 0 28-08-2012 13:59
AIS Issues with Raymarine E90W ? Geir Marine Electronics 17 08-11-2010 06:21
Raymarine C80 Issues hpeer Marine Electronics 9 11-05-2010 17:09
Autopilot/GPS Interface Issues nhschneider Navigation 3 15-02-2009 18:03



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 16:19.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.