Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 14-06-2015, 10:05   #1
Registered User

Join Date: May 2015
Location: London, UK
Boat: Najad 520
Posts: 6
High resolution map

I have a problem with the high resolution maps. I have downloaded the files and unzipped them. I have created a folder called gshhs under Program Files and OpenCPN in windows. Do I need to do anything else? Any help much appreciated.

Ulric
__________________

__________________
Queens Ransom is offline   Reply With Quote
Old 14-06-2015, 13:11   #2
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,016
Re: High resolution map

Ulric...
If you had to create the gshhs folder, then something is wrong, it already exists in "x:\Program Files\OpenCPN" after the installation and you should just copy the hires files into it.

Pavel
__________________

__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 14-06-2015, 23:56   #3
Registered User

Join Date: Nov 2013
Location: SF Bay Area
Posts: 15
Re: High resolution map

Make sure your path to OpenCPN looks like this,

C:\Program Files (x86)\OpenCPN\

Your gshhs folder should be in the OpenCPN folder,

C:\Program Files (x86)\OpenCPN\gshhs

I renamed the stock 'gshhs' folder 'gshhs-bak' so I could easily restore it if I decide to remove the high res version.
__________________
Steve Jackson is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2015, 13:53   #4
Registered User

Join Date: May 2015
Location: London, UK
Boat: Najad 520
Posts: 6
Re: High resolution map

Many thanks Pavel and Steve! I have made sure that the extracted files are in (the already after first installation) existing folder with path C:\Program Files (x86)\OpenCPN\gshhs. However, I can still not see the high resolution maps when I restart OpenCPN. Do I need to activate them in some way?


Best regards,


Ulric
__________________
Queens Ransom is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2015, 11:02   #5
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,016
Re: High resolution map

Ulric...
You don't have to configure or enable anything, OpenCPN simply uses the hi-res data when it is next started.
This is the difference you should see (same La Manche area on both screenshots)
With the default low resolution basemap


After adding the high resolution data


Pavel
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	lores.png
Views:	316
Size:	21.5 KB
ID:	103835   Click image for larger version

Name:	hires.png
Views:	315
Size:	44.5 KB
ID:	103836  

__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 17-06-2015, 07:44   #6
Registered User

Join Date: Jul 2012
Posts: 146
Re: High resolution map

Sorry, I must be slow. I look at the maps available and they look just like the ones posted here.....not very HI-res. So I followed a link to the NOAA site and downloaded the enc Hi res there...they will not unzip as there is an error. Obviously pilot error but I cannot get the detailed maps up. Ideas? In a windows 7 system.
__________________
rbrentp is offline   Reply With Quote
Old 17-06-2015, 08:13   #7
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,016
Re: High resolution map

rbrentp...
Here we talk about the basemap covering the whole planet, not about the navigational charts, which you need to get for your particular sailing area.
The easiest way to get you going I can suggest is to get the chart downloader plugin and it will take care of the download an unpacking of the freely available charts for you and tell you what you have to do to enable them (or do the whole configuration for you as well if you are using OpenCPN 4.1 beta and the latest build of the plugin).

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 17-06-2015, 09:32   #8
Registered User

Join Date: Jul 2012
Posts: 146
Re: High resolution map

Pavel,
Thank you thank you.....4.1 and the plug in worked like magic. I am playing with the options now.
__________________
rbrentp is offline   Reply With Quote
Old 19-06-2015, 10:53   #9
Registered User

Join Date: May 2015
Location: London, UK
Boat: Najad 520
Posts: 6
Re: High resolution map

Pavel, many thanks for pointing this out! I hadn't realised that the higher resolution was already there when I zoom in.

Ulric
__________________

__________________
Queens Ransom is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High resolution GRIBs freely available for Mediterranean norulz Weather | Gear, Reports and Resources 1 18-11-2014 06:33
Want To Buy: C Map NT+ (not C Map Max) ianca Classifieds Archive 0 21-02-2013 05:10
Resolution of Soundings in Vector Chart davidfay OpenCPN 8 12-09-2012 01:56
C-Map NT+ Vs C-Map Max River Cruiser Marine Electronics 2 28-06-2012 10:19
XTide Has Higher Resolution Coastline Data boat_alexandra OpenCPN 1 18-01-2010 15:15



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 12:39.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.