Cruisers Forum
 


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 30-04-2019, 05:08   #1
Registered User

Join Date: Nov 2018
Posts: 176
Images: 3
Yanmar 3ym30 No Coolant Temp or Oil Pressure Displayed

Hello,

I noticed yesterday that the remote panel at the helm displays --- for both oil pressure and coolant temp.

Any ideas where to start? Do you know where those sensors are located?

Thanks!
svenskflicka is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2019, 05:47   #2
Registered User

Join Date: Apr 2017
Location: Hingham
Boat: Dickerson 37AC
Posts: 665
Re: Yanmar 3ym30 No Coolant Temp or Oil Pressure Displayed

Feels like a bad connection if both gauges aren't displaying. I'd start by checking continuity back to sensor vs suspecting sensor is bad. But unfamiliar with your display if it's digital or analog.
sailah is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2019, 05:53   #3
Registered User

Join Date: Nov 2018
Posts: 176
Images: 3
Re: Yanmar 3ym30 No Coolant Temp or Oil Pressure Displayed

Quote:
Originally Posted by sailah View Post
Feels like a bad connection if both gauges aren't displaying. I'd start by checking continuity back to sensor vs suspecting sensor is bad. But unfamiliar with your display if it's digital or analog.
Thanks, it's digital. I read somewhere that the 3ym30 doesn't come stock with sensors, only alarms? Anyone know if this is correct?

I'll have to keep digging here.
svenskflicka is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2019, 06:18   #4
Registered User

Join Date: Dec 2011
Location: New York
Boat: Columbia 50
Posts: 502
Re: Yanmar 3ym30 No Coolant Temp or Oil Pressure Displayed

Check ground at the panel
mlydon is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2019, 10:33   #5
Registered User

Join Date: Jan 2018
Location: HAWAII
Boat: CAL-2 30'
Posts: 163
Re: Yanmar 3ym30 No Coolant Temp or Oil Pressure Displayed

Quote:
Originally Posted by svenskflicka View Post
Thanks, it's digital. I read somewhere that the 3ym30 doesn't come stock with sensors, only alarms? Anyone know if this is correct?

I'll have to keep digging here.

I just installed a 3YM20 with the same digital panel and it only has alarms and idiot lights.
davenrino is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2019, 11:42   #6
Registered User
 
macman4190's Avatar

Join Date: Jan 2017
Location: Waukegan - Lake Michigan
Boat: 1979 Islander 36
Posts: 90
Re: Yanmar 3ym30 No Coolant Temp or Oil Pressure Displayed

Quote:
Originally Posted by svenskflicka View Post
Thanks, it's digital. I read somewhere that the 3ym30 doesn't come stock with sensors, only alarms? Anyone know if this is correct?

I'll have to keep digging here.
Six years ago, my engine came with alarms only, after they promised it came with gages. Iíve been bugging the dealer ever since about finding a conversion kit. Now they say my engine serial number makes the cut, and with new parts, I can get gages. We will see.
macman4190 is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2019, 11:42   #7
Registered User
 
blubaju's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: where my little boat is ;-) now Philippines
Boat: Catamaran Schionning Wilderness 1320, built myself
Posts: 406
Re: Yanmar 3ym30 No Coolant Temp or Oil Pressure Displayed

Correct 2010, today I do not know. 2010 B-panels made by Siemens are scrap! Bought digital adapter to display on mfd, amplifies alarm too
blubaju is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2019, 17:58   #8
Senior Cruiser
 
bstreep's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Oct 2007
Location: San Antonio, TX/Port Aransas, TX
Boat: 1990 Macintosh 47, "Merlin"
Posts: 2,560
Re: Yanmar 3ym30 No Coolant Temp or Oil Pressure Displayed

Check the wiring. The wires are notoriously undersized, and after time, corrosion does it's job.



I just bought a brand new aftermarket panel for our Yanmar. The price is great, and the support is just plain outstanding. www.acdcmarineinc.com
__________________
Bill Streep
San Antonio/Port Aransas, TX
bstreep is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2019, 13:15   #9
Registered User
 
mtarcher's Avatar

Join Date: Oct 2009
Location: BVI
Boat: Beneteau 361
Posts: 80
Images: 7
Re: Yanmar 3ym30 No Coolant Temp or Oil Pressure Displayed

I recently installed a 3ym30ae. My set-up came stock with the B panel and stock wire harness. The B panel does have capability to display water temp and oil press values, although it requires a new wire harness and related fittings/sending units to enable the data. I suspect running individual wires from guage to sendor is an alternative to replacing the entire harness, though.
mtarcher is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
3ym30, coolant, oil, yanmar

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How can I Get temp and oil pressure to interface to Ray marine Axiom Sardean Marine Electronics 2 13-02-2019 23:34
Coolant Hose for Yanmar 3YM30 jacktheflyer Engines and Propulsion Systems 2 22-07-2016 01:07
Temp and Oil Pressure Gauges Reading Zero Gone2long Electrical: Batteries, Generators & Solar 3 04-01-2015 01:46
2GM20F Oil Pressure and Temp Sending Units cfoxcvg Engines and Propulsion Systems 12 02-07-2014 13:56
Yanmar coolant temp fine but engine running a little hot stepbnd Engines and Propulsion Systems 3 27-06-2013 13:32

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 12:08.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.