Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 05-08-2019, 17:19   #1
Registered User

Join Date: May 2016
Location: Redondo Beach
Boat: C30 Catalina
Posts: 46
Catalina U12 not flowing water through Motor

Posted this in the wrong place, maybe I can get some advice here.


All right here we go. My 82 Catalina 30 has been slowly loosing flow off the back side exhaust over the last few months of use. After a couple months of sitting due to an charging problem. I got that fixed and it seemed that my thru hull cooling water inlet valve froze closed. I was able to tap it open and noticed that my inlet line and the outlet line from my thermostat had some scale. Cleared my inlet line my line from the thermostat that goes back to the fresh water inlet,also the line that goes from the thermostat to the exhaust.
they had scale but not what I would think would cause blockage.

More info. Its a fresh water system. No filter. I had checked the pump impellers a few weeks ago to see if it needed changing and it looked good. No missing veins.

So here is what Im dealing with

I have water to the inlet of the pump, and Id say it flows about a gallon in 3 min.

When I take the outlet to the pump hose off, water will spurt out pretty good. cant say how much but it was enough to move the towel that I used to keep from getting water all over the place.

Now I worried I have plugged in the block because I have taken the thermostat off to see if it was clear,it was, and if I was getting flow back there and I'm not getting anything.

Can my water pump be putting enough water out to make me think it's working and its getting backed off by the exhaust?

the exhaust and where the water meets the exhaust is clear of any scale. The inlet to the muffler is clear. I didn't check the outlet of the exhaust but I also ran the motor without the water line connected to the exhaust and nothing came out. Also my muffler was dry. I figures it should have something in it but nothing.

Thanks in advance. Still new to sailboats and their motors learning as I go ...
__________________

2xcrash is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2019, 20:48   #2
Marine Service Provider

Join Date: Sep 2014
Location: Auckland, NZ
Boat: Compass 790 , 7.9 metres or 26 ft
Posts: 1,610
Re: Catalina U12 not flowing water through Motor

When you say you have no filter do you mean the sea water is not filtered? It could be a plugged up heat exchanger .I'm not too good at verbal descriptions so I might not understand your problem correctly.
It may help if you post the make & model of your engine & then the CF users that have that engine would be better equipped to help
__________________

Compass790 is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2019, 19:30   #3
Registered User

Join Date: May 2016
Location: Redondo Beach
Boat: C30 Catalina
Posts: 46
Re: Catalina U12 not flowing water through Motor

Itís a universal diesel 12. It doesnít have a heat exchanger.
I rebuilt the water pump and if I start the motor with the discharge disconnected itís shooting water pretty good.
Now today I disconnected the water line that leaves the motor and try to blow through the engine block itís blocked solid.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B1F3861A-94D3-4C6A-8AE8-ACDA794D12AC.jpg
Views:	24
Size:	425.3 KB
ID:	197578   Click image for larger version

Name:	FF1A5C1F-281A-4B52-A731-D9416141534A.jpg
Views:	23
Size:	413.7 KB
ID:	197579  

Click image for larger version

Name:	60D34DE4-CB79-4114-982B-6144E166A125.jpg
Views:	24
Size:	409.7 KB
ID:	197580   Click image for larger version

Name:	CBDC3ED3-CD34-4895-A0EB-307CC87BFAA3.jpg
Views:	22
Size:	404.8 KB
ID:	197581  

2xcrash is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2019, 19:40   #4
Marine Service Provider

Join Date: Sep 2014
Location: Auckland, NZ
Boat: Compass 790 , 7.9 metres or 26 ft
Posts: 1,610
Re: Catalina U12 not flowing water through Motor

Ok, unless broken off impeller vanes are blocking your cooling galleries somewhere you probably need to descale the block. But try blowing thru the block with a garden hose first. Try in both directions
Use the google custom search to look up descaling or look on youtube. Plenty of info available
Compass790 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
catalina, motor, water

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bilge water flowing back to bilge hd002e Plumbing Systems and Fixtures 67 10-06-2020 07:26
No cooling water flowing from a Universal 12 diesel 2xcrash Monohull Sailboats 0 27-07-2019 22:45
keeping the water flowing in winter BrieGrande Electrical: Batteries, Generators & Solar 5 22-07-2016 08:37
Cruisair SXF water not flowing through unit mbullock Plumbing Systems and Fixtures 0 10-12-2015 12:05

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 20:22.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.