Cruisers Forum
 


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 03-05-2021, 18:37   #1
mcm
Registered User

Join Date: Oct 2011
Posts: 138
Version 5.2 no menu bar ?

Even though it shows as an option in the user interface settings I cannot get it to show up ?

Why are my open charts gone after shutdown and restart ?

Thanks
mcm is online now   Reply With Quote
Old 03-05-2021, 23:50   #2
Registered User

Join Date: Jul 2010
Location: Kalamata, Greece
Boat: Amel Sharki
Posts: 2,303
Re: Version 5.2 no menu bar ?

Interesting.
That is all you know?
And you are using a Windows/Linux/macOS/Android/Pi computer with xyz version? So bad...
CarCode is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2021, 03:28   #3
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 3,158
Re: Version 5.2 no menu bar ?

mcm..
If your referring to the upper menu bar you've to select to show it all time with a selection in user interface as you mentioned. Is that not working for you? I'm on Windows and RPi Linux Buster and it's working fine.
Another tool is the "Alt" key on the same systems. Not sure about Mac. CarCode could actually sometimes serve valuable help there.


Your charts question needs some more details to be commented.
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2021, 08:53   #4
mcm
Registered User

Join Date: Oct 2011
Posts: 138
Re: Version 5.2 no menu bar ?

Win 10 new system new laptop, have checked the boxes for the menu bar, and tried the Alt button, cannot get it, the tool bar is there on the side.

The chart issue has been resolved.
mcm is online now   Reply With Quote
Old 04-05-2021, 09:08   #5
mcm
Registered User

Join Date: Oct 2011
Posts: 138
Re: Version 5.2 no menu bar ?

Just read the following in the help file, seems confusing between menu bar and tool bar. A little confusing

NOTE: In OpenCPN 5 The Toolbar grabber and the ToolBox→“User interface”→ “Toolbar and Window Style” no longer exist.

The Toolbar is floating and can be placed anywhere on the screen, vertical or horizontal. Note the “grabber” symbol at the far right side of the toolbar. Use this handle to drag the toolbar wherever you want it. The default position is horizontal and docked top left. It snaps to the edges. Right click on the grabber and a cross will appear. Left click on the cross and the toolbar shifts its orientation, to vertical or horizontal format. Right click on the cross to return to the grabber. On Windows (at least), unless in OpenGL display mode, the toolbar dims down transparently until you roll over it.

NOTE: In OpenCPN 5 the styles are no longer available.

There are three different styles of Toolbars to choose from. Go to the ToolBox→“User interface”→ “Toolbar and Window Style” and select one of the following styles:

Traditional
mcm is online now   Reply With Quote
Old 04-05-2021, 15:33   #6
mcm
Registered User

Join Date: Oct 2011
Posts: 138
Re: Version 5.2 no menu bar ?

Is there any direct contact site for opencpn issues other than this forum ?
mcm is online now   Reply With Quote
Old 04-05-2021, 15:59   #7
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 5,301
Re: Version 5.2 no menu bar ?

This is the direct contact site for OpenCPN issues. And no, I can't reproduce your problem on Windows 10 or any other platform I have available.
nohal is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2021, 17:21   #8
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 6,256
Re: Version 5.2 no menu bar ?

mcm...
Maybe a screenshot or two will help us to understand the problem a little better.


Thanks
Dave
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2021, 19:13   #9
mcm
Registered User

Join Date: Oct 2011
Posts: 138
Re: Version 5.2 no menu bar ?

I used version 4+ in Florida for many years with no real issues and liked the menu bar, that's the long one usually along the top of the screen, so I know what I am looking for, ver 5.2 I cannot for the life of me get it to appear even though in user interface I have checked the menu bar box. Is there anywhere else in ver 5.2 where one activates that item ? I am using the oeSenc charts, perhaps that's an issue though I doubt it as I have ran s-57 charts before with no issues .From what I see on the forum, this is perhaps a simple fix that escapes the obvious ?
mcm is online now   Reply With Quote
Old 04-05-2021, 21:25   #10
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 6,256
Re: Version 5.2 no menu bar ?

mcm...
Nope, nothing obviously new in OCPN 5.
Really, we need to know what your screen looks like.
This attached pix is the "menu bar". The "toolbar" is the mostly black vertical feature to the left.
Agree on all so far?


Thanks
Dave
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	menubar.jpeg
Views:	14
Size:	8.0 KB
ID:	237763  
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2021, 02:58   #11
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 3,158
Re: Version 5.2 no menu bar ?

mcm...
Since you're mention O ver 4.... could it be you refer to the old tool bar in version 5 replaced by the shrinkable new one?
See my shot of the two versions. The menu bar is optionally still there if you like. The tool bar is changed since version 4. "It's not a bug. It's a feature"
Håkan
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	toolbar.png
Views:	13
Size:	114.2 KB
ID:	237781  
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2021, 10:18   #12
mcm
Registered User

Join Date: Oct 2011
Posts: 138
Re: Version 5.2 no menu bar ?

The black one I have, the colored ne I don't and that is the one I was hoping to have, I guess it has been replaced with 5 labels instead, means more "clicks".
So, I assume the colored one is long gone..

Thanks for the clarification
mcm is online now   Reply With Quote
Old 05-05-2021, 10:25   #13
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 5,301
Re: Version 5.2 no menu bar ?

The "black" one, together with the per-canvas one in the bottom right corner of each chart canvas, provide exactly the same functionality the "colored" one did, and more.
So the number of clicks to complete the same tasks is either the same or less than it used to be with OpenCPN 4.
All of these things are called a toolbar, not a menu, in case you have some more questions about them.
A menu is that stripe on the top of the screen with labels that unfold when you click on them.
nohal is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2021, 19:11   #14
mcm
Registered User

Join Date: Oct 2011
Posts: 138
Re: Version 5.2 no menu bar ?

Thanks, for the education, at least now I know the old colored Menu bar no longer exists in 5.2..
Again, many thanks for the info.
mcm is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OpenCPN Menu Bar Display Dobbies OpenCPN 6 22-09-2018 05:49
OpenCPN Menu Bar Display Dobbies OpenCPN 1 20-09-2018 17:20
Menu Bar Issue narnone OpenCPN 4 28-06-2017 10:09
Menu Bar does no appear dmurias OpenCPN 2 08-01-2015 09:42

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 21:52.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.