Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 25-03-2018, 07:14   #1
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,936
Nmea Debug Window ability to copy

When did we lose the ability to highlight and copy the nmea data?
This feature was very useful!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	NmeaDebugWindow.jpg
Views:	158
Size:	24.5 KB
ID:	167041  
__________________

rgleason is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2018, 19:27   #2
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,936
Re: Nmea Debug Window ability to copy

New bug and O faiilure.

Go into Edit and highlight a line that does conversion or something, and high light and cut it out of the field. The close the edit window.

Opencpn then fails
__________________

rgleason is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2018, 23:43   #3
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 2,792
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Rick...
I tried some fields but not the same result. What option/preference did you try.
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 00:03   #4
Registered User

Join Date: Feb 2012
Location: Austria
Posts: 259
Re: Nmea Debug Window ability to copy

I tried in the NMEA debug window and can confirm, that text can not get selected and copied.
Cant remember if it worked in previous versions but think it should be a very useful feature.
W10 latest updates , os build 16299.309
O 4.8.2

PS: I noticed same behaviour in the about dialog and also the Windows dialogues when looking up the version and build - so maybe it was always so.
skipperearly is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 09:02   #5
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,936
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Quote:
Originally Posted by Hakan View Post
Rick...
I tried some fields but not the same result. What option/preference did you try.
Hakan, Its the regular old reliable Nmeadebug window that is started from Options > Connections then check show nmeadebug window.

We used to be able to copy the nmea text when in the Pause mode.

Also I would really like a shortcut key "D" to start the window up without having to go to Options > Connections and then check the box!

Are you able to copy the nmea messages? What OS?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot (9).jpg
Views:	104
Size:	405.4 KB
ID:	167318  
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 09:08   #6
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 3,780
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Under macOS I can't copy from the NMEA data flow when paused.
bcn is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 10:31   #7
Registered User
 
transmitterdan's Avatar

Join Date: Oct 2011
Boat: Valiant 42
Posts: 6,053
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Quote:
Originally Posted by rgleason View Post
New bug and O faiilure.

Go into Edit and highlight a line that does conversion or something, and high light and cut it out of the field. The close the edit window.

Opencpn then fails


Rick,

Please give exact steps/clicks. I can try to duplicate. What does it mean “Go into Edit”?
transmitterdan is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 11:07   #8
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 2,792
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Rick..
As far as I remember the NMEA debug has never been an edit box where one can highlight and copy from. But my memory is the light one so I may be wrong.

Shortcut "D" is BTW already occupied.

My solution to save a NMEA flow is to start VDR and it's all saved. But seldom used or needed so it might be different for me?
Håkan
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 11:36   #9
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,936
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Well, it's very possible I am remembering something that never existed, but I thought that we used to be able to pause nmeadebug window and then highlight the nmea text and right click copy it to the clipboard, much like we can do when sending a grib request, so that users have an option to paste the code into an email program of their choice.

If I am mistaken about that, maybe I should just make a request under feature requests, but I thought we used to have that ability.

Hakan, what does D do?I don't see it on the shortcuts list
https://opencpn.org/wiki/dokuwiki/do...oard_shortcuts

Which should be added, but if not it would be good for a nmea debug window shortcut.


TDan
Playing VDRplayer or VDR_pi with a file.
Options > Connections > check Show Nmea Debug Window. Then close Options. and the Nmea Debug Window stays up scrolling the nmea file. Hit Pause. The window freezes. Then we used to be able to highlight all or a portion of that nmea code right-click and copy.
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 13:25   #10
Registered User
 
transmitterdan's Avatar

Join Date: Oct 2011
Boat: Valiant 42
Posts: 6,053
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Rick,

So the right mouse click causes a crash or something after that?
transmitterdan is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 14:01   #11
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,936
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Well, I didn't think it crashed, but I just tried selecting some text from this area of nmea debug window (and it won't select or highlight) and then right clicked and have made it crash.

Second try, after restart get the nmea debug window open and close Options. Then hit Pause. Then try dragging my cursor to select text from the nmea data stream, it won't highlight the text. Nothing happens. Then I try right-click anyway and no menu comes up to copy. Control -A to select all does not work either. But I am certain this used to be possible.

When I hit resume and then try to select in the scrolling window nothing happens and I can't highlight text (and I don't expect that to work) but when I right click on the scrolling text in the nmea debug window I get a blue spinner momentarily but I haven't been able to make it crash again in either pause mode or resume mode, so I guess that crash was an anomaly.
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 14:10   #12
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 2,792
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Rick..
Sorry - "D/d" open/close the XX-charts zoom/scale weighting or detail slider. XX depends on what is viewed; Raster, vector(S-57/oeSENC) or CM93. From (late) 4.8.2 and forward. I'm not 100% sure it was implemented already in the official 4.8.2. Pls try.

Håkan
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 14:20   #13
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,936
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Why is this useful?
Good for testing and communicating what exactly is being output by Opencpn.
Good for users who are having problems so they can post the results in CF.
Good to be able to copy without taking the time and effort to save a file and then find the sentence or specific example, or have to recreate it and be sure all the details are correct.

That is why we had this ability before.
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2018, 18:28   #14
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,936
Re: Nmea Debug Window ability to copy

OK what about

  • "N/n open/close Nmea Debug Window"

Thanks, Now I remember. It works, both types. I've changed the list on the wiki, moving it up to the alphanumeric.

Quote:
Originally Posted by Hakan View Post
Rick..
Sorry - "D/d" open/close the XX-charts zoom/scale weighting or detail slider. XX depends on what is viewed; Raster, vector(S-57/oeSENC) or CM93. From (late) 4.8.2 and forward. I'm not 100% sure it was implemented already in the official 4.8.2. Pls try.

Håkan
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2018, 05:38   #15
Registered User
 
transmitterdan's Avatar

Join Date: Oct 2011
Boat: Valiant 42
Posts: 6,053
Re: Nmea Debug Window ability to copy

Quote:
Originally Posted by rgleason View Post
TDan
Playing VDRplayer or VDR_pi with a file.
Options > Connections > check Show Nmea Debug Window. Then close Options. and the Nmea Debug Window stays up scrolling the nmea file. Hit Pause. The window freezes. Then we used to be able to highlight all or a portion of that nmea code right-click and copy.
Rick,

I have submitted a pull request to github that implements a copy to clipboard feature for the debug window. It works in live or pause by copying the lines of text to the clipboard when the user clicks the new "Copy" button just below the existing "Pause" button. It copies all lines of text (visible or not) to the clipboard. The text control used does not allow right click/copy mouse operation. Anyway a button is more convenient for tablet users I think. And it is a lot faster then using mouse right click.
__________________

transmitterdan is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
nmea, wind

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NMEA Debug Window. hasse_A OpenCPN 5 20-01-2017 03:13
NMEA debug window : changing NMEA datasource pegase22003 OpenCPN 6 29-02-2016 11:44
NMEA debug window pause button petter5 OpenCPN 1 21-12-2015 15:53
output gps data red lines in debug window melvinx OpenCPN 9 28-05-2014 11:26

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 02:40.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.