Cruisers Forum
 


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 12-02-2017, 17:22   #31
Registered User

Join Date: Aug 2009
Location: oriental
Boat: crowther trimaran 33
Posts: 3,698
Re: AIS not showing vessel names.

often I see targets without the vessel name, only mmsi and position.

The position course and speed is more important than the vessel name.

Eventually I will get the name, but maybe it's not sent as often?
seandepagnier is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2017, 21:49   #32
Registered User
 
transmitterdan's Avatar

Join Date: Oct 2011
Boat: Valiant 42
Posts: 6,490
Re: AIS not showing vessel names.

Quote:
Originally Posted by boat_alexandra View Post
often I see targets without the vessel name, only mmsi and position.

The position course and speed is more important than the vessel name.

Eventually I will get the name, but maybe it's not sent as often?
Sean,

Yes, vessel details are not sent as often as course and position updates. The so-called "Static and Voyage Relate Data" can require 2 complete message transactions so is not sent as often as position report. For class B recreational AIS the vessel details (Static Data Report) are sent even less often than for class A.

Read more here: AIVDM/AIVDO protocol decoding
transmitterdan is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 00:21   #33
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 3,938
Re: AIS not showing vessel names.

And you will find the update rates for AIS even in the manual:
https://www.opencpn.org/wiki/dokuwik...is_update_rate
bcn is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 01:18   #34
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 2,960
Re: AIS not showing vessel names.

Ivanm.. All... For info:
Decoding of Class B message 19 is now in Git master and will be available in next beta.

Håkan
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 05:37   #35
Registered User
 
Ivanm's Avatar

Join Date: Jan 2015
Posts: 241
Re: AIS not showing vessel names.

Thanks will give it a try when available.

I also tried to enter a Callsign into the Ais unit but still no change no other setting on ynit that I could change.
Ivanm is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 06:05   #36
Registered User
 
rooiedirk's Avatar

Join Date: Aug 2010
Location: Netherlands
Boat: Oneoff
Posts: 452
Re: AIS not showing vessel names.

Here the target is visible. Linux last build of OpenCPN 4.5.212.
__________________
Navigation is know where you are and what to do to get where you want.
But also: Know where you don't want to be and what to do to don't get there.
rooiedirk is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 09:26   #37
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 2,960
Re: AIS not showing vessel names.

Quote:
Originally Posted by Ivanm View Post
Thanks will give it a try when available.

I also tried to enter a Callsign into the Ais unit but still no change no other setting on ynit that I could change.
Ok. I may have expressed it wrong. My English is not at all native.
The AIS unit may have the call sign in the system but the message type ID 19 doesn't contain information about the call sign so it doesn't matter if the AIS unit is aware of it. The call sign can't be transmitted with message 19. For that the message ID 24 has to be used.
Never mind. Message 19 is now in OCPN code as said. If you're on Windows and want to test please tell and I can serve you a link to temporarily installation file.
Edit: Dave has already load that beta. Try this: http://opencpn.navnux.org/beta/openc....204_setup.exe
Håkan
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 10:47   #38
Registered User
 
Ivanm's Avatar

Join Date: Jan 2015
Posts: 241
Re: AIS not showing vessel names.

Yes thanks I am on windows.
I understood what you meant by message 19 not transmitting Callsign just very strange there are 2 vessels with the same Ais units in the harbour the one I can see the name on the other one not. I would like to know why the one use message ID19 and the other one not strange
Ivanm is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 10:58   #39
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 3,938
Re: AIS not showing vessel names.

Different version, different firmware, different setting ??
bcn is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 12:34   #40
Registered User
 
Ivanm's Avatar

Join Date: Jan 2015
Posts: 241
Re: AIS not showing vessel names.

I did download this (http://opencpn.navnux.org/beta/openc....204_setup.exe) but name still does not show if I play the recording I made earlier.
Ivanm is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 12:43   #41
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 3,938
Re: AIS not showing vessel names.

Ivan,

4.5.204 --> 4th Feb.
The patch Hakan announced is in the next one. And those who compile the most recent version have seen already your targets.
One more night for the next beta?

Hubert
bcn is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 12:47   #42
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 2,960
Re: AIS not showing vessel names.

Ivanm..
OK - strange but there have been many code changes now and I'm not sure when Dave did the official beta setup file. Would you mind to make another test with my own from latest Github code. (You will get a radar plugin as well but it can be deleted afterwards)

https://dl.dropboxusercontent.com/u/....212_setup.exe
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 12:55   #43
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 2,960
Re: AIS not showing vessel names.

Hubert
Thanks, I didn't read carefully. Try to make two things at the same time is nothing for us, is it. It's for the opposite sex I suppose?
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2017, 13:02   #44
Registered User
 
Ivanm's Avatar

Join Date: Jan 2015
Posts: 241
Re: AIS not showing vessel names.

Quote:
Originally Posted by Hakan View Post
Ivanm..
OK - strange but there have been many code changes now and I'm not sure when Dave did the official beta setup file. Would you mind to make another test with my own from latest Github code. (You will get a radar plugin as well but it can be deleted afterwards)

https://dl.dropboxusercontent.com/u/....212_setup.exe
Goodstuff I can see the names with this.
Ivanm is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2017, 20:30   #45
Registered User
 
Ivanm's Avatar

Join Date: Jan 2015
Posts: 241
Re: AIS not showing vessel names.

I see that wen I run the beta 4.5.212 and aquire the targets not shown in 4.4 and logoff and start 4.4 again it show those names
Ivanm is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ais

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Does OpenCPN have an AIS cache for vessel names? sf-robert OpenCPN 3 17-09-2016 23:27
Cpn not showing ais targets when not connected to routerr delcrest OpenCPN 15 11-08-2015 18:23
Maxsea 10.3.2.1 does not display AIS Class B target names svBeBe Marine Electronics 7 17-03-2013 08:59
Unintentionally humourous vessel names Cavalier Off Topic Forum 72 11-04-2012 17:08
Vessel Names and UK Ship Registry? Dockhead Rules of the Road, Regulations & Red Tape 3 07-06-2009 13:52

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 04:13.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.