Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 24-09-2017, 20:35   #1
Registered User
 
BigAl.NZ's Avatar

Join Date: Sep 2008
Location: Auckland, NZ
Boat: Hood 38 - Wauquiez
Posts: 426
Simrad NSE8 - Depth

Hello,

We have a boat with a mix of electronics on it - about the best part is a SIMRAD NSE8 chart plotter which really interfaces with nothing else on the boat except the AIS receive from a VHF.

I would like to add depth, and we going to get a Airmar P79, but apparently the NSE8 has "no built in sonar" and so apparently I cant connect the transducer directly. Does anyone know if this is correct?

One day I am keen to get the Raymarine Axiom Pro - so I dont want to go buying new parts unless they will work with the new system when I finally get it.

Cheers

-Al
__________________

BigAl.NZ is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2017, 02:33   #2
Registered User

Join Date: Jan 2011
Location: UK/France
Boat: Gib'Sea 402
Posts: 368
Re: Simrad NSE8 - Depth

According to the Airmar data sheet the P79 is a "smart" sensor that has all the sonar electronics built-in and has NMEA2000 and/or NMEA0183 interfaces. So you can certainly connect the device to your NSE8, but I don't know whether the plotter is capable of displaying depth. Should say in the manual
__________________

hoolie is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2017, 02:53   #3
Moderator
 
Dockhead's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2009
Location: Denmark (Winter), Helsinki (Summer); Cruising the Baltic Sea this year!
Boat: Cutter-Rigged Moody 54
Posts: 26,577
Re: Simrad NSE8 - Depth

Read the manual!

The NSE's (I have the B&G equivalent) will display almost all possible NMEA2000 or 0183 data. Any standard NMEA2000 depth transducer will work from whatever maker.

What it will NOT display is a graphic fishfinder image, without the black box. But depth -- no problem. You can add a "depth" field in the data bar above the plotter screen, or add "depth" to an instrument screen which you can split with plotter or display by itself.

It's all in the NSE manual.
__________________
"Parce que je suis heureux en mer, et peut-Ítre pour sauver mon ame. . . "
Dockhead is online now   Reply With Quote
Old 25-09-2017, 03:04   #4
Registered User

Join Date: Jan 2011
Location: UK/France
Boat: Gib'Sea 402
Posts: 368
Re: Simrad NSE8 - Depth

Sorry, I have just found that there are several versions of the P79 depth sensor.

The simple version DOES require external sonar signals.

The Smart version has its own in-built signal processing and provides bus interfaces. Obviously more expensive but easier to integrate into existing systems.
hoolie is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2017, 11:04   #5
Registered User

Join Date: Mar 2016
Location: Guaruja - Brazil
Boat: MJ 38 DS
Posts: 6
Images: 1
Re: Simrad NSE8 - Depth

The NSE8 has a built in echosounder. All you need is to plug in a NMEA 2000 compatible transducer. I use the Airmar DST 800 for speed (in the water), water temperature and depth. I also use a separate tridata screen, but the depth information and the echo graphics are shown in the NSE8.

DST800 D/S/T, Plastic, 235KHz | Simrad Marine Electronics
libanori is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
depth, simrad

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Simrad NSS7 and Simrad 3G radar gunkylump Marine Electronics 6 26-04-2015 12:15
Simrad/Navico NSE12 & NSE8 Linux open source tayana55 Marine Electronics 16 01-03-2014 07:06
For Sale: Simrad ac40 for sale and simrad ap25 for sale heintje23 Classifieds Archive 2 04-11-2013 07:19

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 03:09.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.