Cruisers Forum
 


Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 26-06-2011, 17:20   #1
Registered User
 
PetenSuz's Avatar

Join Date: Jun 2011
Location: South Florida
Boat: Catalina 42
Posts: 12
Raymarine ST60+ wind instrument problem

I have a set of Raymarine ST60+ instruments I bought new about 4 years ago. When the mast was restepped after a long overland transport, the wind instrument no longer worked. I had a marine electronics tech look at the boat a few days ago, and he told me the masthead transducers seemed to be ok, and connection at the mast base was ok. The display in the cockpit shows 0 kts alternating with three dashes. The wind direction needle does not move whatever the wind. It stays at 12 o'clock. He said he spoke to Raymarine tech support, and they suggested recalibrating the instrument. This doesn't make sense to me, because there is essentially NO reading.
Anyone have this problem or an idea of how to repair the system? I want to thoroughly investigate it before incurring the considerable expense of replacing the unit.
PetenSuz is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2011, 18:52   #2
Registered User
 
r.furborough's Avatar

Join Date: Oct 2008
Location: Norfolk, VA
Boat: Freedom 32 (Hoyt)
Posts: 223
Re: Raymarine ST60+ wind instrument problem

can we assume the connections on the back of the ST60 display were also checked!
__________________
------------------------------------------------
the memories of a man in his old age, are the dreams of a man in his prime
Pink Floyd - 'Free Four'
r.furborough is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2011, 19:14   #3
Registered User
 
surfmachine's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Cruising the West coast of Sumatra and the offshore islands, surfing!!
Boat: Feltz Skorpion mark 11A, Aluminium 39' sloop, constructed Hamburg. https://photobucket.com/eloise_01
Posts: 703
Images: 9
Send a message via Skype™ to surfmachine
Re: Raymarine ST60+ wind instrument problem

I had the same problem yesterday and just re wired the connections properly, all leads go to the vane connectors, nothing to the rotor, and bingo all worked, before had the red and blue connected to the rotor, was giving a speed reading and always a wrong direction, try the connectors mate?
Keith
__________________
Keith, "But I was born very young and grew up knowing little of the world!" https://surfmachine-surfmachine.blogspot.com.au/
surfmachine is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2011, 19:18   #4
Registered User
 
PetenSuz's Avatar

Join Date: Jun 2011
Location: South Florida
Boat: Catalina 42
Posts: 12
Re: Raymarine ST60+ wind instrument problem

Quote:
Originally Posted by r.furborough View Post
can we assume the connections on the back of the ST60 display were also checked!
Unfortunately, I don't think so....I have the instruments in a Navpod housing, and I think the tech neglected to crack it to see if the connections were loose. Given the cost of service calls, I need to do it myself. This is of course an obvious next step. I'll update when it's done. Thanks
PetenSuz is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2011, 19:29   #5
Registered User
 
surfmachine's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Cruising the West coast of Sumatra and the offshore islands, surfing!!
Boat: Feltz Skorpion mark 11A, Aluminium 39' sloop, constructed Hamburg. https://photobucket.com/eloise_01
Posts: 703
Images: 9
Send a message via Skype™ to surfmachine
Re: Raymarine ST60+ wind instrument problem

ggod luck!
__________________
Keith, "But I was born very young and grew up knowing little of the world!" https://surfmachine-surfmachine.blogspot.com.au/
surfmachine is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2011, 06:18   #6
Registered User

Join Date: May 2007
Location: Colorado; Sailing Sea of Cortez
Boat: Dufour 38
Posts: 177
Re: Raymarine ST60+ wind instrument problem

Here is a link on testing the ST50 / ST60 wind instrument:

Answer
Capn Dan is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2011, 07:18   #7
Registered User

Join Date: Jan 2011
Location: West Coast Florida
Boat: Beneteau 411
Posts: 32
Can a wind vane be put on backwards. Recently pulled transducer and replaced wind vane. Now wind direction exactly opposite.
Benebobby is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2011, 07:27   #8
Registered User

Join Date: May 2007
Location: Colorado; Sailing Sea of Cortez
Boat: Dufour 38
Posts: 177
Re: Raymarine ST60+ wind instrument problem

Yes. On the ST50 / ST60 raymarine units most have a flat side on the shaft. You can go into the calibration and set the direction to match where the vane is, so it should not be a problem.
Capn Dan is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
raymarine

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 08:18.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.