Cruisers Forum
 


Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 20-06-2024, 19:07   #1
Registered User

Join Date: Jun 2024
Posts: 4
Raymarine C80 issue .. any help apreciated

My Raymarine C80 has been working perfectly well since I bought my boat.

I always winterize the boat heater on etc... and no problems. However, when I got it ready for spring after 10 minutes on the water the screen went completely fuzzy. The screen has been been mostly working since but still goes fuzzy for no particular reason. Does anyone have similar problems or ideas?

Thanks in advance
Striper2008 is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2024, 01:55   #2
Registered User
 
ullar's Avatar

Join Date: Dec 2011
Location: Baltic Sea
Boat: Amel Euros 41
Posts: 228
Re: Raymarine C80 issue .. any help apreciated

Sounds like problem with connectors between PCB and screen. It's usually fixable. There's a flexible ribbon cable which connects the screen to the PCB. You have to clean/reconnect those cables. If you Google, you should find details of how to fix it.
ullar is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2024, 09:38   #3
Registered User

Join Date: Jun 2024
Posts: 4
Re: Raymarine C80 issue .. any help apreciated

Quote:
Originally Posted by ullar View Post
Sounds like problem with connectors between PCB and screen. It's usually fixable. There's a flexible ribbon cable which connects the screen to the PCB. You have to clean/reconnect those cables. If you Google, you should find details of how to fix it.
Thanks very much Ullar Ill give that a try.
Striper2008 is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2024, 11:54   #4
Registered User

Join Date: Jun 2024
Posts: 4
Re: Raymarine C80 issue .. any help apreciated

Hi Ullar, I took a looked and there is not a ribbon cable anywhere in the entire compartment.
Striper2008 is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2024, 13:26   #5
Moderator
 
noelex 77's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2007
Boat: Bestevaer.
Posts: 14,818
Re: Raymarine C80 issue .. any help apreciated

The most common problem for this symptom seems to be a poor connection between the driver board and the screen.

It is an easy fix. I have repaired a number of units for fellow cruisers. Unfortunately, much of the unit needs to be dismantled before you can access the defective connection. But if it is not working you do not have much to lose. These units are not worth professional repair.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_6691.jpeg
Views:	15
Size:	48.4 KB
ID:	291227   Click image for larger version

Name:	IMG_6692.jpeg
Views:	16
Size:	256.5 KB
ID:	291228  

__________________
The speed of light is finite. Everything we see has already happened.
Why worry.
noelex 77 is offline   Reply With Quote
Old 25-06-2024, 08:09   #6
Registered User

Join Date: Jun 2024
Posts: 5
Re: Raymarine C80 issue .. any help apreciated

Quote:
Originally Posted by Striper2008 View Post
My Raymarine C80 has been working perfectly well since I bought my boat.

I always winterize the boat heater on etc... and no problems. However, when I got it ready for spring after 10 minutes on the water the screen went completely fuzzy. The screen has been been mostly working since but still goes fuzzy for no particular reason. Does anyone have similar problems or ideas?

Thanks in advance
That sounds frustrating! It could be a connection issue or something with the display itself. Have you tried checking the cables and connections? Sometimes a good reset or firmware update can help too. Hope you get it sorted!
ferdinand191 is offline   Reply With Quote
Old 25-06-2024, 11:10   #7
Registered User
 
phorvati's Avatar

Join Date: Jan 2006
Location: Rhode Island
Boat: Tayana FD-12
Posts: 1,199
Images: 6
Re: Raymarine C80 issue .. any help apreciated

Quote:
Originally Posted by noelex 77 View Post
The most common problem for this symptom seems to be a poor connection between the driver board and the screen.

It is an easy fix. I have repaired a number of units for fellow cruisers. Unfortunately, much of the unit needs to be dismantled before you can access the defective connection. But if it is not working you do not have much to lose. These units are not worth professional repair.
I have bought a used unit on ebay that had this fix implemented. And i had re-occurring problems with display. Removing hot glue or whatever was used to secure that connector, and securing the ribbon cable to connector helped. I am issue free for the past few seasons. I think its design flaw in these displays that sometimes comes up. That connector can work loose.
phorvati is offline   Reply With Quote
Old 25-06-2024, 14:09   #8
Moderator
 
hpeer's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2008
Location: Between Caribbean and Canada
Boat: Murray 33-Chouette & Pape Steelmaid-44-Safara-both steel cutters
Posts: 8,705
Re: Raymarine C80 issue .. any help apreciated

I also have a C-80. Screens crap out, get funky from heat or something.

Hard to find even used units in working order.

Pondering my replacement.
hpeer is offline   Reply With Quote
Old 25-06-2024, 14:27   #9
running down a dream
 
gonesail's Avatar

Join Date: Mar 2006
Location: Florida
Boat: cape dory 30 MKII
Posts: 3,152
Images: 7
Send a message via Yahoo to gonesail
Re: Raymarine C80 issue .. any help apreciated

i had the same thing happen a month ago. worked great until it didn't. depressing. i tried a reset but am not motivated to take it apart. my electronics guy says he has a used one for sale.
__________________
some of the best times of my life were spent on a boat. it just took a long time to realize it.
gonesail is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2024, 17:24   #10
Registered User

Join Date: Jun 2024
Posts: 4
Re: Raymarine C80 issue .. any help apreciated

Quote:
Originally Posted by noelex 77 View Post
The most common problem for this symptom seems to be a poor connection between the driver board and the screen.

It is an easy fix. I have repaired a number of units for fellow cruisers. Unfortunately, much of the unit needs to be dismantled before you can access the defective connection. But if it is not working you do not have much to lose. These units are not worth professional repair.
As I mentioned I coud not see any ribbon cable to the back od=f the screen.
I ended up disconnecting the cables from the battery as there was a little green corrosion..i filed all connections and so far this seems to have done the trick as the screen s=is working again. CFould this really have been the issue ?
Striper2008 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
marine, raymarine

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Please help - replacing old Raymarine C80 chartplotter Rohan Marine Electronics 6 11-07-2023 08:33
Raymarine ST60 and Raymarine C80 Pete7 Marine Electronics 8 26-10-2009 22:20
Wanted - Bracket for Raymarine c80 PaulB Classifieds Archive 2 10-09-2008 02:10
raymarine c80 Jacana Marine Electronics 9 24-09-2007 16:09
Raymarine C80 Jacana Marine Electronics 1 31-07-2007 15:46

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 02:44.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.