Cruisers Forum
 


Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 25-01-2022, 20:15   #1
Registered User

Join Date: Dec 2019
Location: Boston
Boat: Farr 50 Pilothouse
Posts: 936
raymarine axiom compatibility

Hi guys, I have raymarine electronics, which work pretty well for the most part. I have an e127 multifunction down at my nav desk, set as master, and an e97 at my helm, linked as slave. My e97 has been acting up a little bit, and if I have to replace it, all that is available new is the axiom stuff. It's a bummer that to get multitouch, I'd have to spring for the axiom pro, but I suppose I could do with just the axiom touch screen only.


But my question is, since the axiom multifunction stuff uses a different OS/interface, does it work with the older e-series stuff? Will I be able to link it to my e127 down below? or would that need to be replaced as well? Am I better off trying to find a replacement/backup e series for my helm station?
Muaddib1116 is online now   Reply With Quote
Old 25-01-2022, 20:30   #2
Senior Cruiser

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2009
Location: Annapolis, MD
Boat: Southerly 480
Posts: 190
Images: 1
Re: raymarine axiom compatibility

You don't necessarily need to get the Axiom pro for multi-touch. You can get an Axiom+ and a RMK-10 if you have the space. When I did my electronics refit last year, the Axiom+ with the RMK-10 was cheaper than an Axiom pro.

You do lose the SD card reader though. But, you can also add one of those if needed.
shimari is online now   Reply With Quote
Old 25-01-2022, 20:37   #3
Registered User

Join Date: Dec 2019
Location: Boston
Boat: Farr 50 Pilothouse
Posts: 936
Re: raymarine axiom compatibility

Thanks, that's really good to know. If the axiom can still slave to an e127 chartplotter, then the SD card wouldn't be a huge problem, since I load the chart package down at the nav desk.
Muaddib1116 is online now   Reply With Quote
Old 27-01-2022, 08:33   #4
Registered User

Join Date: Feb 2016
Location: Europe
Boat: Moody 47
Posts: 96
Re: raymarine axiom compatibility

As far as I am aware you can not have MFDs on the same network running different versions of Light House, therefore the Axiom (LH3) and the E127(LH2) can not be interfaced.

DTD
davethedog is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2022, 08:41   #5
Registered User

Join Date: Mar 2021
Location: Flagler County, FL, USA, Earth
Boat: Lagoon 380
Posts: 652
Re: raymarine axiom compatibility

I"m running a new Axiom with an old a series/old Lighthouse on same network.

the NEMA2k data transfer is fine. but, don't expect high bandwith transfers (radar, wx, etc)
team karst is online now   Reply With Quote
Old 27-01-2022, 16:09   #6
Registered User

Join Date: Oct 2021
Location: Australia
Posts: 21
Re: raymarine axiom compatibility

Their will be no/very limited connectivity between the older e series but ultimatly it will still receive the same basic NMEA signals and act as your standard backup basic plotter.

If its more convience over carrying a second dedicated plotter, I'd be recommending you carry an iPad with Navigraph for redunancy and the Raymarine streamer app which clones the display.
https://www.raymarine.com/mobile-apps/raycontrol/

That way you get all your AIS, Radar, Autopilot, Navigation etc.
Otherwise you can pickup a basic AXIOM 7 without the built in Sonar which is cheaper.

I honestly use the 9+ and have no issues with the touch screen in the wet/cold.
Lighthouse 3 almost fully expects you to use it as a touch screen and never found myself wanting physical controls.
Josh. is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2022, 18:48   #7
Registered User
 
Cuvee's Avatar

Join Date: Oct 2014
Location: Annapolis/St Thomas
Boat: Fountaine Pajot Saba 50
Posts: 98
Re: raymarine axiom compatibility

I had the same situation in my FP Saba 50 - e125 at the inside Nav station configured as the Master and e95 at the outside helm configured as the Slave. The e95 failed so I replaced it with an Axiom 12.

Due to different OS, the e125 and Axiom each needs its own chart chip (if you want to keep a high resolution chart display on your e125/127).

I have an access panel at the helm so that I can get to the back of the flush mounted Axiom to insert microSD cards with software updates and charts, though I have to be very careful to not drop the microSD card as it will disappear deep inside the helm steering station.

I have the helm Axiom plotter now set as Master. It controls the autopilot. I no longer can set the autopilot from the Nav station e125.

I added a Raymarine Quantum 2 radar. It can only communicate with the Axiom, not the e125.

So basically the e125 just gives me a map & course display plus environment info (wind, temp, depth). I'll likely keep it until it fails.
Cuvee is offline   Reply With Quote
Old 31-01-2022, 17:14   #8
Registered User

Join Date: Dec 2019
Location: Boston
Boat: Farr 50 Pilothouse
Posts: 936
Re: raymarine axiom compatibility

This is super helpful, thank you guys! I think for now, my plan will be to find a good condition second hand e95/e97/es98 to replace my finicky e97, and keep my current unit as a backup. I suppose at some point, when my e127 starts acting up, I'll upgrade both units to Axiom.
Muaddib1116 is online now   Reply With Quote
Old 31-01-2022, 17:40   #9
Registered User

Join Date: Oct 2021
Location: Australia
Posts: 21
Re: raymarine axiom compatibility

Quote:
Originally Posted by Muaddib1116 View Post
I'll upgrade both units to Axiom.
Please bump the thread when you do upgrade, I'm intrested to know how long you last.

It only took me a couple of weeks of getting use the touch screens and outright speed of the new units before I promoted the old chart-plotter to anchor.
Josh. is offline   Reply With Quote
Old 31-01-2022, 19:20   #10
Registered User

Join Date: Dec 2019
Location: Boston
Boat: Farr 50 Pilothouse
Posts: 936
Re: raymarine axiom compatibility

It depends on what I can find for how much. Based on prices at Defender, it would cost ~$3500-$4000 to upgrade both plotters. If I can find something on ebay for the right price that will allow me to push back that expense for a couple years, it could be worth it.
Muaddib1116 is online now   Reply With Quote
Old 04-02-2022, 09:04   #11
Registered User

Join Date: Jul 2020
Location: SoCal
Boat: Beneteau 323
Posts: 398
Re: raymarine axiom compatibility

One thing you may want to consider is replacing the main unit (i assume helm) with Axiom and then using a tablet in the cabin with RayRemote and RayView. They allow you to control and view remote Axiom. Does it over WiFi, no need for wiring.

I also have added a dual SD card reader to my axiom, so the chart and data cards are easily accessible and I can remove, replace them without needing access to the back. It's the small raymarine square in center.

George_SD is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2022, 12:54   #12
Registered User

Join Date: Mar 2021
Location: Flagler County, FL, USA, Earth
Boat: Lagoon 380
Posts: 652
Re: raymarine axiom compatibility

My rayremote has very limited value. It allows control, but i need to watch the axiom during the control.

The view app with wifi is far more useful to me.
team karst is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
marine, raymarine

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raymarine Axiom vs Axiom Pro Journeyman Marine Electronics 19 22-07-2021 23:59
Axiom UAV (Drone) Integration for Raymarine Axiom IslandHopper Marine Electronics 1 24-04-2019 21:58
Raymarine Axiom Pro 9" GPS signal sometimes lost BigAl.NZ Marine Electronics 2 07-06-2018 02:44
Raymarine Axiom iPad Williamp Marine Electronics 8 03-07-2017 11:55
Visionmate with raymarine a , c, e series or axiom plotters landonshaw Marine Electronics 11 28-06-2017 19:36

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 18:41.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.