Cruisers Forum
 


Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 30-11-2021, 08:01   #1
Registered User
 
Lennie's Avatar

Join Date: Dec 2008
Boat: Jeanneau 43 Deck Salon
Posts: 135
B&G vulcan radar overlay

Installing a B&G vulcan plotter and Halo20 radar. I will keep using my raymarine wind,depth and below deck autopilot.
Will I need an additional compass or can the autopilot heading compass be integrated so the radar chart overlay works correctly?Click image for larger version

Name:	20211028_105108.jpg
Views:	25
Size:	59.1 KB
ID:	249095
Lennie is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2021, 08:30   #2
Registered User

Join Date: Nov 2018
Posts: 1,199
Re: B&G vulcan radar overlay

Assuming (!) that the Raymarine AP outputs compass (heading) data in the correct protocol (N2K/Seatalk NG), or you buy any necessary converters, you should be able to get the heading data into the radar. But good stabilization of the display usually requires faster heading data than 1/second. Check the AP output specifications.
Bycrick is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2021, 09:01   #3
Registered User
 
Lennie's Avatar

Join Date: Dec 2008
Boat: Jeanneau 43 Deck Salon
Posts: 135
Re: B&G vulcan radar overlay

Thanks for the input, adding a GPS antenna from b&g is probably the simplest solution
Lennie is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2021, 10:02   #4
DoÖ or do not
 
s/v Jedi's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Feb 2009
Location: in paradise
Boat: Sundeer 64
Posts: 12,699
Re: B&G vulcan radar overlay

Quote:
Originally Posted by Lennie View Post
Thanks for the input, adding a GPS antenna from b&g is probably the simplest solution
No, you need a heading sensor that updates 10 times per second (10Hz). Most autopilots have that same requirement so if itís on the same nmea network, youíre good to go.

I use a Maretron and Airmar heading sensor on my B&G radar/plotter as well on the B&G autopilot.
__________________
May the Force be with you!

s/v Jedi is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2021, 01:06   #5
Registered User

Join Date: Jun 2013
Location: canada
Posts: 3,831
Re: B&G vulcan radar overlay

the pilot is probably seatalk. you can buy a seatalk to seatalkng converter from raymarine. then you need to adapt the seatalkng cable to nmea 2000. this will give you heading to the screen. and waypoint steering data from the screen to pilot.

if the pilot has 183 in / out. you could also buy an actisense 183-2000 converter. mayber easier then the raymarine one. they are a bit tricky.
smac999 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
radar

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Airmar "Transom&q uot ; style triducer does not give wate Franziska Marine Electronics 3 04-10-2021 12:45
B&G Vulcan 9 & 7, 4G Radar Nauticatarcher Marine Electronics 1 27-05-2020 19:38
HELP! LOL...Vulcan 9 B&G and B&G Triton 2 users 4sandybutts General Sailing Forum 0 15-01-2018 11:05
Can You Get Radar & AIS Overlay on Laptop ? AIS Transceiver Recommendations ? lunasea.ds Marine Electronics 22 27-12-2010 14:06
Newbie Impressions of Radar Overlay (Raymarine c80) Northeaster Marine Electronics 0 06-07-2009 06:06

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 17:59.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.