Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 27-08-2019, 09:37   #1
Registered User

Join Date: Apr 2019
Posts: 242
B&G 4g Radar Issue

We just finished an overnight passage we're the radar worked flawlessly (it's connected to a Zeus 2).

We just started it and it came on and worked for about 5 minutes than stopped showing targets. It displayed a few speckles and still rotated with our heading but wouldn't display land or boats around us.

It we put it into and out of standby it will work for a little while then do the same thing.

We've rebooted a few times but still.

Any ideas on what we should look at?
__________________

crayiii is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2019, 04:22   #2
Registered User

Join Date: Apr 2019
Posts: 242
Re: B&G 4g Radar Issue

This is all that is displayed. We've reset to factory settings, power cycled, and tried adjusting settings. Best we can get is a few minutes of it working correctly after putting it standby and then transmit repeatedly.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20190828_070700.jpg
Views:	69
Size:	431.4 KB
ID:	198738  
__________________

crayiii is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2019, 04:36   #3
Registered User
 
Sailmonkey's Avatar

Join Date: Sep 2009
Location: Houston
Boat: '76 Allied Seawind II, 32'
Posts: 7,900
Re: B&G 4g Radar Issue

Thatís what my old furuno 1621 looked like when the magnetron died. Although this being a solid state dome, has no magnetron.

My best guess is that itís no longer transmitting.
Sailmonkey is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2019, 08:03   #4
Registered User
 
CatNewBee's Avatar

Join Date: Aug 2017
Boat: Lagoon 400S2
Posts: 2,936
Images: 3
Re: B&G 4g Radar Issue

Do you activate any power save settings? You can make the radar to transmit for a few minutes and then sleep for a time, then transmit again.
__________________
Lagoon 400S2 refit for cruising: LiFeYPO4, solar and electric galley...
CatNewBee is online now   Reply With Quote
Old 28-08-2019, 10:04   #5
Registered User
 
wrwakefield's Avatar

Join Date: Feb 2011
Location: Continuing to find new places to explore in southeast Alaska.
Boat: Nauticat 43
Posts: 1,237
Re: B&G 4g Radar Issue

We have the same set-up [B&G 4G RADAR and Zeus2 MFDs.]

Our RADAR seemingly stopped working once a couple of years back. It turned out that the RADAR ethernet cable [yellow twist-on caps] was routed through the GoFree Wifi1 device to the MFD, and the GoFree suddenly decided not to pass through the ethernet traffic. Bypassing that device [i.e., going direct from the RADAR black box to the MFD] solved the issue. [As did a new WiFi1 replaced under warranty...]

The lesson learned was to also check/ experiment with the ethernet cabling and routing.

In case this is helpful, and good luck resolving the issue.

Cheers! Bill
__________________
SV Denali Rose

Short on opinions; focused on research, facts & experience [yours and ours...]
wrwakefield is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2019, 10:38   #6
Registered User

Join Date: Apr 2019
Posts: 242
Re: B&G 4g Radar Issue

I've searched the boat and can't find where the radar wires go. Under the nav station are the sonar hub, wifi module, AIS, AIS antenna splitter, and a couple nmea hubs. Haven't really figured out how to get behind the helm to look.

I just spoke with the local B&G service tech and he said he has been replacing units of this vintage 2017 very frequently under warranty. Apparently they are known to get water inside the dome.

He took the serial number down and said he'll start the process.
crayiii is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2019, 14:44   #7
Registered User
 
mvmojo's Avatar

Join Date: Mar 2018
Location: www.mvmojo.com
Boat: Robt Beebe Passagemaker 49-10 in steel
Posts: 272
Re: B&G 4g Radar Issue

Try a hard re-boot by disconnecting the 12v power to the unit for a minute or so. This is different from simply turning the unit off with the Pwr button and can cause a complete reset of all hardware and software.
mvmojo is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2019, 14:58   #8
Registered User

Join Date: Apr 2019
Posts: 242
Re: B&G 4g Radar Issue

Quote:
Originally Posted by mvmojo View Post
Try a hard re-boot by disconnecting the 12v power to the unit for a minute or so. This is different from simply turning the unit off with the Pwr button and can cause a complete reset of all hardware and software.
I have a switch on our 12v panel for nav equipment that seems to remove power from everything except AIS. That should be the same, right?
crayiii is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2019, 15:03   #9
Registered User
 
mvmojo's Avatar

Join Date: Mar 2018
Location: www.mvmojo.com
Boat: Robt Beebe Passagemaker 49-10 in steel
Posts: 272
Re: B&G 4g Radar Issue

If that switch controls 12v power to the radar then turning it off for a minute or so then back on should cause a hard re-boot. Might want to verify that it does interrupt 12v to the radar. To do this, turn the radar on and get a radar display. Turn off the switch and see if the unit immediately goes dark. If so, then the switch is cutting the 12v power to the unit.
mvmojo is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2019, 16:41   #10
Registered User

Join Date: Feb 2018
Location: Boat-Middle Chesapeake Bay, us-WV.
Boat: Beneteau 361, 36
Posts: 38
Re: B&G 4g Radar Issue

Quote:
Originally Posted by crayiii View Post
I just spoke with the local B&G service tech and he said he has been replacing units of this vintage 2017 very frequently under warranty. Apparently they are known to get water inside the dome.

He took the serial number down and said he'll start the process.
That is disappointing. I have the same set. No problem yet. Wonder how water gets in?
Gripfast is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2019, 16:45   #11
Registered User

Join Date: Apr 2019
Posts: 242
Re: B&G 4g Radar Issue

Quote:
Originally Posted by Gripfast View Post
That is disappointing. I have the same set. No problem yet. Wonder how water gets in?
I'm not sure but mine went from working great for hours on a passage to this in a blink.
__________________

crayiii is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
radar

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale: Raymarine RL70C Color Radar GPS Chartplotter & Radar Package jefndeb General Classifieds (no boats) 10 07-12-2019 20:59
[SOLD] Raymarine C70 Color Radar GPS Chartplotter Radar & Sonor Package jefndeb General Classifieds (no boats) 1 13-05-2019 18:17
Furuno 1623 issue "no radar returns" JETTEST Marine Electronics 11 28-03-2013 02:57
FR8252 Furuno 25kw radar issue C Skip R Marine Electronics 0 16-02-2013 16:33
Raymarine 'G' Digital Radar Issue michael201 Marine Electronics 2 07-06-2009 13:13

Advertise Here


All times are GMT -7. The time now is 23:08.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.