Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 07-07-2019, 06:51   #1
Registered User

Join Date: Oct 2016
Location: Tampa Bay, FL
Posts: 234
NMEA Wind Insturment Troubleshooting

Issue started as intermittent windspeed/direction from a Garmin GWS-10 at the top of the mast. It was not showing up on the network at all when not working.



First, I replaced a suspect looking field connector at the mast step. Then plugged the instrument in at the bottom of the mast inside the boat. It worked fine. So I reinstalled the GWS-10 back on top the mast and worked for about a day.



While up the mast I noticed the mast head NMEA service connector was somewhat corroded so I went ahead and replaced that. I also tried adding an inline resistor at the top of the mast and that didn't help.



Next I removed the instrument again and plugged it directly into the t connector on the back bone and it still doesn't show up on the network. I also swapped the GPS antenna and the wind instrument on the backbone. The GPS antenna shows up when swapped but still no wind instrument.



How common would it be for a GWS-10 to go bad?
__________________
Brown-eyed women and red grenadine.........
the bottle was dusty but the liquor was clean.
WSMFP is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2019, 08:16   #2
Registered User

Join Date: Aug 2015
Posts: 457
Re: NMEA Wind Insturment Troubleshooting

If the transducer works at the base of the mast but not at the top I'd suspect a bad in-mast cable our grungy connectors top/bottom.
boatbod is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
men, nmea, wind

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Troubleshooting solar setup... or troubleshooting my troubleshooting!! basssears Electrical: Batteries, Generators & Solar 151 27-08-2018 08:41
Troubleshooting NMEA 2000 and the troubles with NMEA 200 Suijin Marine Electronics 43 28-07-2018 06:45
Troubleshooting NMEA 2000 Systems on Boats SuenosAzules Marine Electronics 0 05-12-2015 19:37
For Sale: KVH insturment components Sirocco Classifieds Archive 0 22-08-2015 14:34
Help troubleshooting my NMEA 2000 network Toubab Marine Electronics 7 25-03-2015 15:03



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 13:50.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.