Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 27-03-2018, 09:09   #1
Registered User

Join Date: Jan 2009
Location: St. Louis, MO
Boat: Amel Super Maramu 53'
Posts: 218
ACR AIS Transponder

I have an ACR Class B "Nauticast B AIS-300" for sale on Ebay. Minimum price is $50 plus shipping and handling. You can also pick it up in West Palm Beach. For pick up reply to this thread or PM me.



This is a great unit but I decided to install all new NMEA 2000 gear. See below for the specifications:



Technical Specifications

ModelNauticast B AIS-300

Size:



7.8 x 6.22 x 1.84 in. (198 x 158 x 46.7 mm)



Weight:



13.2 oz (375g)



Power:



9.6-15.6 VDC

Average power consumption 4W

Peak current rating 2A



Interfaces:



RS232 38.4kBaud bi-directional

RS422 NMEA 38.4kBaud bi-directional



Environmental:



IEC 60945

IEC 62287, Section 5, Cat c) exposed to the weather

-25C to +55C



VHF:



Transmitter x 1

Receiver x 2 (One receiver time shared between AIS and DSC)

Frequency: 156.025 to 162.025 MHz in 25 kHz steps



GPS:



GPS Receiver (AIS Internal) IEC 61108-1 compliant



Indicators:



Power, TX timeout, status, pre-set SRM sent



Operator Controls:



Optional pre-set safety related message (SRM) transmit button
__________________

__________________
Currently traveling the east coast.
carlylelk is offline  
Old 27-03-2018, 10:30   #2
Registered User
 
Smokeys Kitchen's Avatar

Join Date: Aug 2015
Location: On the boat - traveling south to the Puget Sound
Boat: 1999 Pacific Seacraft 40
Posts: 262
Re: ACR AIS Transponder

Hello,

Can this unit work in the receive only mode if I choose to do so?

Also - anything else that comes with the unit (ie. cables, ais antenna, etc)

Thanks
Ron
__________________

Smokeys Kitchen is offline  
Old 27-03-2018, 10:35   #3
Registered User

Join Date: Jun 2016
Posts: 218
Re: ACR AIS Transponder

Ron - I have the same unit and yes it can work in only receive mode.
sailingunity is offline  
Old 27-03-2018, 10:56   #4
Senior Cruiser
 
Sailmonkey's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2009
Location: Houston
Boat: '76 Allied Seawind II, 32'
Posts: 6,449
Re: ACR AIS Transponder

Anybody know what is required to change the MMSI on this?
Sailmonkey is offline  
Old 27-03-2018, 11:00   #5
Registered User

Join Date: Jun 2016
Posts: 218
Re: ACR AIS Transponder

Yeah I tried on mine because we bought the boat from a Canadian family but wasn't able to (Canadian MMSI won't transfer to US). Supposedly you can connect to a PC with the Link2AIS software and ACR can remote in and change it. However, I never had any luck getting the computer to connect. I wound up buying a new one (for NMEA2000, same as the OP).

A fellow sailor said it could have been my USB to serial adapter that was the problem.
sailingunity is offline  
Old 28-03-2018, 04:49   #6
Registered User

Join Date: Jul 2006
Location: Underway in the Med -
Boat: Jeanneau 40 DS SoulMates
Posts: 2,005
Images: 1
Re: ACR AIS Transponder

Quote:
Originally Posted by sailingunity View Post
Yeah I tried on mine because we bought the boat from a Canadian family but wasn't able to (Canadian MMSI won't transfer to US). Supposedly you can connect to a PC with the Link2AIS software and ACR can remote in and change it. However, I never had any luck getting the computer to connect. I wound up buying a new one (for NMEA2000, same as the OP).

A fellow sailor said it could have been my USB to serial adapter that was the problem.

Did you try to use a computer with something less than windows 7 - we could not connect with ours and had to get a computer with vista to talk with it
__________________

__________________
just our thoughts and opinions
chuck and svsoulmates
In Herzliya Israel for the winter
chuckr is offline  
Closed Thread

Tags
ais

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AIS Transponder: Yes or No Lars_L Health, Safety & Related Gear 113 07-10-2012 04:48
Problem with AIS Transponder rebooting VIRover Marine Electronics 11 10-06-2012 21:30
"Vessel Name" programming into AIS Transponder ka4wja Marine Electronics 44 09-04-2012 13:56
AIS Receive only or Transponder ? Gruntled Navigation 38 11-03-2012 17:57
Connecting AIS Transponder to Raymarine E80 nigel1 Navigation 5 15-01-2011 03:19



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 00:04.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.