Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 10-12-2010, 11:41   #1
Senior Cruiser
 
sneuman's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: May 2003
Location: Jamaica
Boat: Tayana 37 Cutter
Posts: 3,167
Images: 37
Force 10 Stove Burner Problem

Last year, I replaced the thermocouples on the stove top and everything worked fine - except for the need to light the burners manually (no problem, it's an old stove).

In the last few weeks, suddenly I am not getting gas to the second (smaller) of the two burners. I don't think it's the thermocouple, because that would (I think) allow the burner to light but then shut it off as soon as the knob was released. Why would one burner be getting gas and not the other?

P.S. My past experience with Force 10 customer service has been absymal and I vowed last time never to call them again.
__________________

__________________
Voyage of Symbiosis: http://svsymbiosis.blogspot.com/
sneuman is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2010, 11:54   #2
cat herder, extreme blacksheep
 
zeehag's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2008
Location: furycame alley , tropics, mexico for now
Boat: 1976 FORMOSA yankee clipper 41
Posts: 17,762
Images: 56
Send a message via Yahoo to zeehag Send a message via Skype™ to zeehag
could it be dirty or blocked with some kind of flake from corrosion?
__________________

zeehag is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2010, 12:07   #3
Registered User

Join Date: Dec 2010
Location: London, Ontario
Boat: MacGregor 25', Columbia 26 Classic
Posts: 347
First silly question is , do you hear gas escaping from the burner?

If not, two reasons: 1- the tube from the main feed or from the control to the burner is plugged or 2- the burner control is messed up and not allowing gas through. I don't think Force 10 puts a solenoid on every burner, but I've been known to be wrong before.

If you do hear hissing, and a sniff test tells you it is gas, hold the match closer.
__________________
frank_f is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2010, 12:27   #4
cat herder, extreme blacksheep
 
zeehag's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2008
Location: furycame alley , tropics, mexico for now
Boat: 1976 FORMOSA yankee clipper 41
Posts: 17,762
Images: 56
Send a message via Yahoo to zeehag Send a message via Skype™ to zeehag
use bubble stuff for kids-- doesnt kill ye as fast as a match with boom gas..LOL
zeehag is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2010, 12:39   #5
Senior Cruiser
 
sneuman's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: May 2003
Location: Jamaica
Boat: Tayana 37 Cutter
Posts: 3,167
Images: 37
thanks. No gas, definitely. and there is a solenoid in that control (I had it apart once before). I'll check for a plugged feed tube.
__________________
Voyage of Symbiosis: http://svsymbiosis.blogspot.com/
sneuman is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2010, 13:45   #6
Moderator Emeritus
 
GordMay's Avatar

Join Date: Mar 2003
Location: Thunder Bay, Ontario - 48-29N x 89-20W
Boat: (Cruiser Living On Dirt)
Posts: 31,574
Images: 240
Quote:
Originally Posted by zeehag View Post
could it be dirty or blocked with some kind of flake from corrosion?
What the hag said.

See also the "THERMOCOUPLE GROUNDING ISSUE" Tech Note:
http://www.force10.com/files/documen...ech%20Note.pdf

See also the "Lighting the Range Top Burners instructions", in the Manual, page 13:
http://www.force10.com/files/documen...e%20Manual.pdf

And "Burner Control Valve Fails to Stay Open When Valve Control Knob is
Released and Burner Flame Extinguishes"
, page 18: ➥ http://www.force10.com/files/documen...e%20Manual.pdf
__________________

__________________
Gord May
"If you didn't have the time or money to do it right in the first place, when will you get the time/$ to fix it?"



GordMay is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need: Force 10 Stove Burner Cap Cloak Construction, Maintenance & Refit 36 29-12-2010 19:09
Force Ten Oven Burner Vasco Provisioning: Food & Drink 5 31-07-2010 10:54
Force 10 Stove Burner Not Working sneuman Construction, Maintenance & Refit 3 30-11-2009 11:45
Wanted: Force 10 burner caps GWB Classifieds Archive 0 18-11-2009 14:33



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 03:57.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.