Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 21-09-2017, 10:14   #46
Registered User
 
Scout 30's Avatar

Join Date: Oct 2014
Location: Florida
Boat: Scout 30
Posts: 2,384
Re: Bilge Pump Running But Not Pumping

Any thoughts on what the best diaphragm pump would be for this application?
__________________

__________________
Scout 30 is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2017, 10:17   #47
Senior Cruiser
 
Sailmonkey's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2009
Location: Houston
Boat: '76 Allied Seawind II, 32'
Posts: 5,894
Re: Bilge Pump Running But Not Pumping

Quote:
Originally Posted by Scout 30 View Post
Any thoughts on what the best diaphragm pump would be for this application?


We've been using one of these for the last 9 years with 0 problems (the float switch is another story).

https://jet.com/product/detail/eced9...8-6a603c93b93f
__________________

__________________
Sailmonkey is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2017, 10:21   #48
Registered User
 
Terra Nova's Avatar

Join Date: Apr 2007
Location: Marina del Rey, California
Boat: Freya 39 cutter- Terra Nova
Posts: 3,680
Re: Bilge Pump Running But Not Pumping

Diaphragm pumps are generally much more expensive and have much more limited capacity for their size, so choose one with extra capacity.

This is what I use.
Jabsco 36600 Series Bilge Pump
__________________
1st rule of yachting: When a collision is unavoidable, aim for something cheap.
"whatever spare parts you bring, you'll never need"--goboatingnow
"Id rather drown than have computers take over my life."--d design
Terra Nova is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2017, 10:28   #49
Senior Cruiser
 
Sailmonkey's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2009
Location: Houston
Boat: '76 Allied Seawind II, 32'
Posts: 5,894
Re: Bilge Pump Running But Not Pumping

Quote:
Originally Posted by Terra Nova View Post
Diaphragm pumps are generally much more expensive and have much more limited capacity for their size, so choose one with extra capacity.

This is what I use.
Jabsco 36600 Series Bilge Pump


I use the small one for maintenance and have a big centrifugal mounted high for "emergency" dewatering.
__________________
Sailmonkey is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2017, 18:15   #50
Registered User
 
Scout 30's Avatar

Join Date: Oct 2014
Location: Florida
Boat: Scout 30
Posts: 2,384
Re: Bilge Pump Running But Not Pumping

Quote:
Originally Posted by Sailmonkey View Post
I use the small one for maintenance and have a big centrifugal mounted high for "emergency" dewatering.
I've got a similar set up with a Rule 2000 5 year pump & a See Water pump switch.
__________________
Scout 30 is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2017, 11:14   #51
Registered User
 
Scout 30's Avatar

Join Date: Oct 2014
Location: Florida
Boat: Scout 30
Posts: 2,384
Re: Bilge Pump Running But Not Pumping

Here's an update. I removed the pump, made sure it was clean it & re-installed it facing towards the bow so that the pump body would not block the flow of water. I also re-ran the hose so that there are no low spots. None of this fixed the problem. It still runs without pumping. I then unhooked the power to it & filled the bilge till the pump was under water. When I reconnected the power it pumped great. I went to the Whale website I it turns out they now recommend that these pumps be installed at an angle with the water sensor higher than the pickup. In fact they now have a wedge attachment for the optimum angle. So I changed the angle of the pump & it appears to have fixed the problem.
__________________

__________________
Scout 30 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
bilge, bilge pump

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jabsco not pumping sea water akpiperandjane1 Plumbing Systems and Fixtures 7 10-07-2016 19:00
Injector pump not pumping to 2 injectors msponer Engines and Propulsion Systems 21 06-12-2015 10:23
Mast pumping and running backstays Ded reckoner General Sailing Forum 13 08-03-2015 23:38
Head Not Pumping Out Completely Tori Plumbing Systems and Fixtures 11 21-07-2011 11:38
Not Pumping Diesel Overboard ? SvenG Construction, Maintenance & Refit 21 19-06-2010 18:45



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 00:28.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.