Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 20-04-2016, 08:28   #1
Senior Cruiser
 
CaptWil's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2015
Location: Australia, Malaysia
Boat: Van Der Stadt Seal 36
Posts: 122
Autohelm hydraulic issue

HI

I am running a refurbished AP100 computer with a type 1 pump and a ram mounted on the cable driven rudder quadrant

The hydraulic plumbing system include a manual bypass between the pump and the ram via T junction to the center cockpit pedestal

My problem lies with the stiffness turning the wheel at the pedestal when the bypass is opened, to return to manual steering. If I remove the ram arm from the quadrant, the wheel spins without any effort

The Autopilot works fine when the bypass is closed with -10 and +10 etc

I cannot read the sticker to identify the type of hydraulic ram; it seems to have a weird clear tube with some air bubbles between the 2 T joints on the ram intake and outlet. I have tried to bleed the system from the bypass drain plug but no difference in the stiffness of wheel turning manually... I replaced all the fluid, no difference...

Any ideas?

Regards
Will
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_2530.JPG
Views:	76
Size:	102.0 KB
ID:	122895   Click image for larger version

Name:	IMG_2531.JPG
Views:	65
Size:	139.8 KB
ID:	122896  

Click image for larger version

Name:	IMG_2533.JPG
Views:	59
Size:	130.6 KB
ID:	122897   Click image for larger version

Name:	Ram line air bubble.jpg
Views:	55
Size:	111.5 KB
ID:	122898  

__________________

__________________
CaptWil is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2016, 21:45   #2
Senior Cruiser
 
CaptWil's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2015
Location: Australia, Malaysia
Boat: Van Der Stadt Seal 36
Posts: 122
Re: Autohelm hydraulic issue

Any1 can suggest a solution short of replacing the autopilot system?
__________________

__________________
CaptWil is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2016, 22:49   #3
Registered User

Join Date: Dec 2010
Location: W Carib
Boat: Wildcat 35, Hobie 33
Posts: 7,965
Re: Autohelm hydraulic issue

Has the system ever steered easily or is this a new development?

The clear tubing appears to be connected to bleeder nuts. Thats normallý where you bleed the system.
__________________
belizesailor is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2016, 23:16   #4
Marine Service Provider
 
Emmalina's Avatar

Join Date: Jan 2012
Location: Thailand
Boat: Herreshoff Caribbean 50
Posts: 482
Re: Autohelm hydraulic issue

Yep the clear tube has been left to stop drips after bleeding. As for the stifness ? are you sure the bypass opens alll the way ?
__________________
Steve .. It was the last one that did this !
Emmalina is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2016, 00:48   #5
Senior Cruiser
 
CaptWil's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2015
Location: Australia, Malaysia
Boat: Van Der Stadt Seal 36
Posts: 122
Re: Autohelm hydraulic issue

Thanks guys for the replies
When I bought the boat last year, I did notice the steering was a little heavy
Now it make sense the clear tube is not really supposed to be left there, but a good idea I guess for drips
So I followed Raymarine instructions on bleeding the ram and the pump
The stiffness in turning the wheel with the manual bypass open seems to have eased a little (wife is not complaining as much lol)
I'll take her out sailing in a few days and we shall see if it's better overall
I think I will also install the correct solenoid activated bypass as my next move
Kind regards
Will
__________________
CaptWil is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
autohelm, helm

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Leaking Raymarine Autohelm Type 2 hydraulic pump... skipgundlach Marine Electronics 1 20-03-2016 09:24
Leaking Raymarine Autohelm Type 2 hydraulic pump... skipgundlach Marine Electronics 0 20-03-2016 09:01
Raymarine autohelm type 1 hydraulic pump/drive repair daveNZ Marine Electronics 51 29-07-2015 03:34
Another AP Autohelm 5000 issue Express Marine Electronics 11 13-07-2012 10:40
autohelm st7000 wiring issue bobelon Marine Electronics 1 31-03-2009 08:05



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 08:12.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.