Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 27-06-2013, 10:26   #1
Registered User

Join Date: Aug 2010
Posts: 8
Yanmar coolant temp fine but engine running a little hot

I had a pre-purchase survey done and the surveyor said the Yanmar 3HM35F was running a little hotter than usual. He checked the temperatures in several places using an infrared temperature gun. The exhaust hose temp just below the elbow, oil pan, oil filter, and injectors all were about 15-20 degrees hotter than what he said they should be, but the coolant temperature checked at the thermostat was normal (about 140F if I recall). The injectors were about 160F - all three were about the same, I think the oil temp at the pan was about 185F and the exhaust hose just below the elbow was about 118F. Can't remember the exact temps - mainly that everything but the coolant was 15-20 degrees too high.

The surveyor seemed to think it was an indication that maybe the exhaust elbow was beginning to clog.

Any ideas about what would explain the engine and exhaust temps to be high but the coolant temp to be normal?
__________________

__________________
stepbnd is offline   Reply With Quote
Old 27-06-2013, 10:56   #2
Registered User

Join Date: Oct 2006
Location: Parry Sound Ontario
Boat: Irwin citation 40 "Southern Toy"
Posts: 169
Re: Yanmar coolant temp fine but engine running a little hot

anything from a bad raw water impeller, to obstruction in heat exchanger. but 185degrees is a normal operating temp Ole
__________________

__________________
olepedersen is offline   Reply With Quote
Old 27-06-2013, 11:33   #3
Registered User

Join Date: Dec 2008
Location: Oriental, NC
Boat: Mainship Pilot 34
Posts: 1,429
Re: Yanmar coolant temp fine but engine running a little hot

If the engine ran at wot in gear for 5 minutes and didn't trip the overheat alarm, then it is ok. The alarm goes off at 200 or so degrees.

David
__________________
djmarchand is offline   Reply With Quote
Old 27-06-2013, 14:32   #4
Registered User

Join Date: Aug 2010
Posts: 8
Re: Yanmar coolant temp fine but engine running a little hot

Yeah, the alarm never went off, but isn't the sensor for the alarm on the thermostat housing? If so, that area stayed around 140F.
__________________
stepbnd is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
coolant, engine, yanmar

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 00:17.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.