Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 14-05-2007, 05:34   #1
Registered User

Join Date: May 2007
Posts: 8
Westerbeke 12.5 BTG

The generator began emitting black soot and unburnt fuel. I rebuilt the carb and engine runs great but has started to emit soot only when shut down. Any ideas?
__________________

__________________
toocool is offline   Reply With Quote
Old 14-05-2007, 08:36   #2
Moderator Emeritus
 
GordMay's Avatar

Join Date: Mar 2003
Location: Thunder Bay, Ontario - 48-29N x 89-20W
Boat: (Cruiser Living On Dirt)
Posts: 31,586
Images: 240
Quote:
Originally Posted by toocool
... but has started to emit soot only when shut down...
Presume you mean "upon", or "as" shuting down.
__________________

__________________
Gord May
"If you didn't have the time or money to do it right in the first place, when will you get the time/$ to fix it?"



GordMay is offline   Reply With Quote
Old 14-05-2007, 13:30   #3
Senior Cruiser
 
Alan Wheeler's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2003
Location: Marlborough Sounds. New Zealand
Boat: Hartley Tahitian 45ft. Leisure Lady
Posts: 8,038
Images: 102
I am presuming we are talking Gasoline here. The black soot in a petrol engine is due to running too rich. It is possible that fuel is being sucked in while you are shutting down. Check the carb is shutting off and not choking. Some carbs have an electric shut off solinoid to stop fuel from entering. Check for one and that it turns off. Although on a small petrol genny, chances are there won't be one. The only other point is, maybe you missed something when you rebuilt the carb.
__________________
Wheels

For God so loved the world..........He didn't send a committee.
Alan Wheeler is offline   Reply With Quote
Old 15-05-2007, 15:14   #4
Registered User

Join Date: Jun 2005
Posts: 1,901
Pull the cut off solinoid out of the side of the carb. The main jet is screwed into the end of it. When it backs off it will show these symptoms.
__________________
never monday is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2007, 14:55   #5
Registered User

Join Date: May 2007
Posts: 8
It is gas and does not have a fuel shut off solenoid in the Weber carb. It simply goes WOT when the stop switch is engaged as the rpm start to decline. It was emitting soot continously until I rebuilt the carb. Now it runs great and does not emit unburnt fuel or soot until the stop switch is engaged, and then it is a small amount. It did not do this immediately after the rebuilt.
__________________
toocool is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2007, 20:18   #6
Registered User

Join Date: Jun 2005
Posts: 1,901
Where are you located? do you have ethenol gas yet?
__________________
never monday is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2007, 09:59   #7
Registered User

Join Date: May 2007
Posts: 8
Lake Ouachita, AR and no ethenol as far as I know.
__________________
toocool is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2007, 05:10   #8
Registered User

Join Date: May 2007
Posts: 8
Never mind I, I fixed it.
__________________
toocool is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2007, 13:06   #9
Senior Cruiser
 
Alan Wheeler's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2003
Location: Marlborough Sounds. New Zealand
Boat: Hartley Tahitian 45ft. Leisure Lady
Posts: 8,038
Images: 102
And???? You can't get away as easily as that. We all want to know. So what was the problem????
__________________
Wheels

For God so loved the world..........He didn't send a committee.
Alan Wheeler is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2007, 16:51   #10
Registered User

Join Date: May 2007
Posts: 8
The previous owner had crossed referenced the OEM plugs to a plug that had the wrong heat range.
__________________

__________________
toocool is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
westerbeke

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
troubleshooting westerbeke l25 Capt.Shaggy Engines and Propulsion Systems 2 14-08-2006 19:30



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 10:07.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.