Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 02-05-2013, 04:57   #1
Registered User

Join Date: May 2013
Posts: 1
Volvo

We have changed all filters, fuel and pumps. The engine runs good except one quert.

We troll at 700 rpm for about 1 to 2 hrs and we start to power up and it won't go pass 1200rpm for at least 15 to 20 mins. Then she runs good again until we troll the next time and the same thing happens..
__________________

__________________
capt.jim is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 05:19   #2
Freelance Delivery Skipper..
 
boatman61's Avatar

Community Sponsor
Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jan 2010
Location: UK/Portugal
Posts: 20,202
Images: 2
Send a message via Skype™ to boatman61
pirate Re: Volvo

My experience is they get unhappy at less than 900rpm... try trolling under sail..
__________________


Born To Be Wild
boatman61 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 06:38   #3
Moderator Emeritus
 
GordMay's Avatar

Join Date: Mar 2003
Location: Thunder Bay, Ontario - 48-29N x 89-20W
Boat: (Cruiser Living On Dirt)
Posts: 31,579
Images: 240
Re: Volvo

Greetings and welcome aboard the CF, capt.jim.
__________________
Gord May
"If you didn't have the time or money to do it right in the first place, when will you get the time/$ to fix it?"



GordMay is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2013, 12:10   #4
cruiser

Join Date: Feb 2008
Location: North Charleston, SC
Boat: Camano Troll
Posts: 4,669
Re: Volvo

Quote:
Originally Posted by capt.jim View Post
We have changed all filters, fuel and pumps. The engine runs good except one quert.

We troll at 700 rpm for about 1 to 2 hrs and we start to power up and it won't go pass 1200rpm for at least 15 to 20 mins. Then she runs good again until we troll the next time and the same thing happens..
Is this a gasoline or diesel engine? What model engine?

Did this problem start after you changed the filters, fuel and pumps or was it doing this before you changed the filters, fuel and pumps? If it was doing this before you changed all the filters, fuel and pumps, when did it start and were there any maintenance procedures or unusual circumstances just before it started doing this?

Assuming that you bring the throttle up to the high speed position after trolling and it doesn't go fast, are there any unusual symptoms, vibration, noise or smoke during this period? How about the engine temperature?

Are there and unusual noises or vibrations when the engine eventually starts to run at the normal speed? Does it speed up gradually or all of a sudden?

If you stop the engine and restart it, will it run at the normal speed or still slow?
__________________
rwidman is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
volvo

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 06:27.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.