Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 07-04-2015, 22:08   #46
Registered User

Join Date: Jun 2010
Location: Central California
Boat: Samson C Mist 32
Posts: 484
Re: engine won't run well after changing oil/filter

The lesson: it doesn't take much to cause a fatal air leak: loose hose clamp, cracked hose, cracked or misaligned gasket, a bit of dirt under a gasket... The primary filter is the first one the fuel goes through after leaving the tank.
__________________

__________________
Steve Bean is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2015, 22:09   #47
Registered User
 
Boatyarddog's Avatar

Join Date: Nov 2014
Location: Olympia, wa.
Boat: Mariner Ketch 32- 1979- hull 202
Posts: 631
Re: engine won't run well after changing oil/filter

Quote:
Originally Posted by gathem View Post
My guess is that it was just a bad o-ring on the racor filter, and doing all of the work changing stuff on the engine was the last straw which caused the air leak.

Well then it's still a mystery, as those two systems are not connected in any way, to have cause the air leak in your fuel system.
Glad it's running now, hope that doesn't happen again huh?


Sent from my iPad SV Cloud Duster
__________________

__________________
Boatyarddog is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2015, 08:45   #48
cruiser

Join Date: Feb 2008
Location: North Charleston, SC
Boat: Camano Troll
Posts: 4,669
Re: engine won't run well after changing oil/filter

Quote:
Originally Posted by Boatyarddog View Post
Well then it's still a mystery, as those two systems are not connected in any way, to have cause the air leak in your fuel system.
Glad it's running now, hope that doesn't happen again huh?


Sent from my iPad SV Cloud Duster
Yep, not connected in any way. I remember as a teenager, my friend changed his spark plugs (in his car) and got a flat tire the next time he drove. He blamed it on changing the spark plugs. He was kidding of course.
__________________
rwidman is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2015, 10:34   #49
Registered User
 
Boatyarddog's Avatar

Join Date: Nov 2014
Location: Olympia, wa.
Boat: Mariner Ketch 32- 1979- hull 202
Posts: 631
engine won't run well after changing oil/filter

Quote:
Originally Posted by rwidman View Post
Yep, not connected in any way. I remember as a teenager, my friend changed his spark plugs (in his car) and got a flat tire the next time he drove. He blamed it on changing the spark plugs. He was kidding of course.

Agreed, it's really important to understand the sequence of how things got to be that way.
As boats aren't like cars, where you can just call a taxi anytime you break down ,or do something you should not have.
A valuable lesson is to be noticed here, if not learned, it will probably happen again.
Its Murphy's Law.


Sent from my iPad SV Cloud Duster
__________________

__________________
Boatyarddog is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
engine, oil

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Diesel Won't Start After Filter Change shamrock Engines and Propulsion Systems 51 20-06-2015 09:30
4-108 Oil Pressure Drop After Oil Change. phorvati Engines and Propulsion Systems 50 07-10-2012 03:43
Engine not starting after filter change TOM Engines and Propulsion Systems 40 02-05-2009 21:37



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 02:40.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.