Cruisers Forum

Join CruisersForum Today

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 31-03-2011, 03:01   #1
Registered User

Join Date: Mar 2011
Posts: 18
Circulation Cooling Problem

dear all,

my Kirloskar RE-4's circulation cooling pump broke. This part is not available anymore and I went on to externalise this pump. I fitted an electric cooling pump from a car. when mounnted, I filled the system but could only get about 3 or 4 liters of liquid into it, the specs read 7 liters cooling agent. what can be wrong? I thought maybe a lot of air inside the block? connecting the circuit to a water hose gives a thorough througput... any suggestions?

Mabuhay is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2011, 10:33   #2
Registered User
James S's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: May 2008
Location: Yemen & Lebanon... the sailboat is in Lebenon, the dhow is in Yemen
Boat: 1978 CT48 & 65ft Cargo Dhow
Posts: 5,789
Images: 139
Re: circulation cooling problem

Did it hold 7 before?...I would think with the added hoses it would require more.
An air lock seem like a definite possibility.
How did you disable the old connection...are you sure its a clean job?
Are the 3 or four litters circulating?
What broke on the old pump?

S/V Arctic Lady
I love my boat, I can't afford not to!
James S is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 00:10   #3
Registered User

Join Date: Mar 2011
Posts: 18
Re: circulation cooling problem

hello James,
thanks for the reply.
When drained it looked like 7l. The added hoses are only 2x 30cm. or so, not much extra volume.
The old connection is used to go in and out of the circulation, so the in and out hose to the new pump are connected to the exact place where in and out of the old pump were, via custom built adapter flanges with hose connectors.
Can't check the circulation, but will try again with other pump, pully driven with impeller this time. Not sure what caused the damage, but the pump was leaking a lot. I disassembled and it turned out to be completely broken, the bearing loose and the aluminium impeller wheel thing lost all edges. Could bee the debris of that is blocking something inside... but a water hose gives good throughput.
oh yes, there has been some oil in the system, (filled up in the wrong opening)
and the system has been frozen once, popped out a frost protection lid, not sure what it;s called.

thanks again
Mabuhay is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 01:00   #4
Dockhead's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2009
Location: [S]Hamble (Spring and Fall)[/S], Cowes (Winter), Baltic (Summer) (the boat!); somewhere in the air (me!)
Boat: Cutter-Rigged Moody 54
Posts: 16,456
Re: Circulation Cooling Problem

A competent machine shop can probably rebuild your old pump. It might not be cheap but it is likely to be a better solution than rigging up something different.

If you do rig up your own pump, be sure you position the pump and run the lines in such a way that you don't create air locks, or the system won't circulate water. You need to be sure that all the air has a way to get out of the system.
Dockhead is online now   Reply With Quote
Old 05-04-2011, 11:26   #5
Registered User

Join Date: Mar 2011
Posts: 18
Re: Circulation Cooling Problem

dear dockhead,
thanks for your reply.
a remake costs about E2000... probably more than the value of the engine.
the electric pump i had was situated below the engine, so all air should escape upwards, into the engine and rest of the circuit. i tested this by loosening hose clamps to the pump, no air, just water. still the thing takes only a few liters instead of 7... is it air, rust, limescale, pump debris?
Mabuhay is offline   Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Battery-Charging Regulator Problem ? MasterVolt Problem ? RJV Electrical: Batteries, Generators & Solar 18 06-11-2011 22:53
Reduced Seawater Circulation in Volvo MD2030 Pieter Engines and Propulsion Systems 17 14-10-2011 01:25
Prosine 2.0 Cooling Knot Tide Down Electrical: Batteries, Generators & Solar 0 27-12-2010 16:11
Westerbeke W50 Cooling Problem daedaluscan Engines and Propulsion Systems 5 27-03-2010 21:24
WTB: Universal circulation pump #298845 jsmock Classifieds Archive 0 28-05-2008 12:55

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 02:54.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.