Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 29-11-2015, 07:21   #31
Long Range Cruiser
 
MarkJ's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2007
Location: Australian living on "Sea Life" currently in England.
Boat: Beneteau 393 "Sea Life"
Posts: 12,828
Images: 25
Re: Solar Boost 200E Stopped Working

Quote:
Originally Posted by Sonosailor View Post

Query: Why do the manufacturers all push you to use #10 wire or larger, but make screw connections that can only hold #14 or smaller?
Yes. Crazy.
__________________

__________________
MarkJ is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2016, 21:30   #32
Marine Service Provider

Join Date: May 2009
Posts: 103
Re: Solar Boost 200E Stopped Working

I hope you have a multimeter with a dc clamp amp measurement. Use after you've checked all terminations.

Use your multimeter under full load or fault conditions at the controller,
Battery voltage is 12-14.4v?
Solar pv is 12-48v?

If these are correct remove solar pv wires and short together, then use your clamp meter to measure the amps. Should be around 5-16 amps in dead short circuit, depending on configuration?

I would do this test together and separate on your panels as you are saying one works. Maybe a solar panel is going open circuit?

Write down the measurements and if they are in range return controller to manufacturer for replacement.



Sent from my iPhone using Cruisers Sailing Forum
__________________

__________________
gunnado is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2016, 21:32   #33
Marine Service Provider

Join Date: May 2009
Posts: 103
Re: Solar Boost 200E Stopped Working

Just read the full post, looks like you have solved it?

I have no idea why the screw terminals are always to small!!!


Sent from my iPhone using Cruisers Sailing Forum
__________________
gunnado is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2016, 14:17   #34
Registered User
 
Sonosailor's Avatar

Join Date: Mar 2003
Location: Fredericton, NB, Canada in the summer and fall; Caribbean in winter and spring aboard Cat Tales.
Boat: FP Tobago 35 (and a H-21 SE)
Posts: 547
Images: 8
Re: Solar Boost 200E Stopped Working

I did solve it. Sorry for not maintaining the postings, but I went to sea, and thought I had parked the thread correctly. Here is my final solution:

I removed all wires from the controller, labelled them, snipped them and crimped on proper eyelets and shrinkwrap. I installed a sweet little terminal strip to allow combining the leads where appropriate and necessary. I took new, properly assembled wires from the terminal strip into the controller. I also ensured all contacts, wires, etc were properly cleaned and coated with a thin layer of dielectric grease.

Now, I can see the connections and combinations, test and troubleshoot easier next time, and the connections to the controller are manageable. We just have to learn to do it right the first time, and get the hell away from poor crimpers and butt connections. Oh, and use dielectric grease or vaseline - even on a cracker. ;-)

As always, thanks for everybody's help.
__________________

__________________
Sonosailor is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
solar

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 21:43.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.