Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 09-10-2015, 12:05   #1
Registered User
 
n8kraft's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: San Diego, CA
Boat: Cheoy Lee 41
Posts: 82
Images: 3
ProSine 3.0 Inverter Repair

I have a ProSine 3.0 3000 watt Inverter. The brand is now made by Xantrex. I contacted the Phoenix area Xantrex repair facility and they said they don't do repairs on this unit anymore. Anyone know of a facility that repairs these old units or someone who would want one that has issues. I'm looking to get it fixed to sell or shipped to another cruiser who could use it and wants to work on it.

My specific unit operates fine as a charger and inverter under light loads. It ran our vacuum cleaner well and that was draining 60A from our batteries. When I try to run our 115VAC refrigeration compressor the unit faults out with error codes 207 and 0. I got the unit for free from a cruiser about to depart on the puddle jump, just bought a control panel to operate it.

I also have the ACS control panel so if anyone is interested in that it's up on eBay, or PM me.
__________________

__________________
Invest in experiences, not things.
http://AboardAstraea.com
A growing family's life aboard a Cheoy Lee 41
n8kraft is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2015, 13:21   #2
Senior Cruiser
 
colemj's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Oct 2005
Location: Presently on US East Coast
Boat: Manta 40 "Reach"
Posts: 10,049
Images: 12
Re: ProSine 3.0 Inverter Repair

"Error" code 0 means everything is operating normally. 207 means there is low DC voltage combined with an internal fault.

Check your battery voltage when under load as well as make sure the connections to the inverter are clean.

There isn't much inside to repair unless you are skilled at board-level and surface-mount components.

Mark
__________________

__________________
www.svreach.com

You do not need a parachute to skydive. You only need a parachute to skydive twice.
colemj is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2015, 01:26   #3
Registered User

Join Date: Jun 2013
Location: canada
Posts: 1,696
Re: ProSine 3.0 Inverter Repair

^ if the code is for low voltage. and it works with small loads but not big ones. seems to add up.


check you dc wiring. the inverter should be around 5' or less from batteries and run with 4/0 cable direct to battery (with fuse and own switch).
__________________
smac999 is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2015, 10:24   #4
Registered User
 
n8kraft's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: San Diego, CA
Boat: Cheoy Lee 41
Posts: 82
Images: 3
Re: ProSine 3.0 Inverter Repair

Quote:
Originally Posted by smac999 View Post
^ if the code is for low voltage. and it works with small loads but not big ones. seems to add up.


check you dc wiring. the inverter should be around 5' or less from batteries and run with 4/0 cable direct to battery (with fuse and own switch).
When I installed it I used 2/0 cable and a 300A inline fuse. Total run from the 400AH battery bank to inverter was less than 6 ft. Fellow I got the unit replaced his with a new one (used the same control panel) and then everything was OK. I'm thinking there may be some kind of internal resistance or corrosion on relays that causes the additional voltage drop. Oh well, it's got a bid on ebay so soon there will be a new owner to play with it.
__________________
Invest in experiences, not things.
http://AboardAstraea.com
A growing family's life aboard a Cheoy Lee 41
n8kraft is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2015, 11:05   #5
Registered User
 
travellerw's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: Martinique
Boat: Fortuna Island Spirit 40
Posts: 1,717
Re: ProSine 3.0 Inverter Repair

I bid on it.. If I win, I'll have a go at repair..
__________________
travellerw is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2015, 11:25   #6
Senior Cruiser

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Mar 2007
Location: Santa Cruz
Boat: Boatless Again
Posts: 4,314
Re: ProSine 3.0 Inverter Repair

How big a load is the fridge? I ran a boat with a 110VAC Grunert system, that drew over 30 amps DC on startup. The only way it would work off the inverter is if I had both main engines running. Even then the DC voltage slowly dropped with two 100 amp rated alternators trying to keep up. Bottom line was that I only turned the fridge on when I was plugged into the dock or had the genset on.
__________________

__________________
donradcliffe is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
inverter, prosine

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Statpower Prosine 2.5 IC - repair help Ramos Electrical: Batteries, Generators & Solar 5 05-10-2014 01:30
Xantrex Prosine Inverter, Power Save Mode? chardis Electrical: Batteries, Generators & Solar 3 30-05-2012 05:34
Xantrex Prosine 3000w pure sine wave inverter/120a charger roblanford Classifieds Archive 0 22-02-2008 21:14
Prosine expert needed ! dkall Marine Electronics 16 25-06-2007 21:19



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 11:52.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.