Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 06-02-2012, 16:11   #1
Registered User

Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Inverter Problem

Hi All,

Need some help. I have a Heart interface Freedom 15. This morning I was using my coffee marker when the inverting stopped. I plugged into "shore power" and the system is not excepting and will not charge the batteries. The light shows that AC is plugged in but again, not charging. Also, the 120v outlets will only work on "shore power" Does anyone have any ideas?.

Thanks everyone.
__________________

__________________
gayleandpeter is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2012, 16:50   #2
Registered User
 
Sailagain's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: Bristol, RI
Boat: Beneteau 34'
Posts: 153
Quote:
Originally Posted by gayleandpeter
Hi All,

Need some help. I have a Heart interface Freedom 15. This morning I was using my coffee marker when the inverting stopped. I plugged into "shore power" and the system is not excepting and will not charge the batteries. The light shows that AC is plugged in but again, not charging. Also, the 120v outlets will only work on "shore power" Does anyone have any ideas?.

Thanks everyone.
Yeah this has happened to me. I have no idea how dangerous my solution is - so don't do this

But when this has happened to me I have - turned off all batteries and ground - disconnected from shore power and physically removed the positive connection from the inverter to the batteries for 30 seconds.

Reattached it and turned everything back on - and it worked fine.

Good luck - if this is super dangerous (ie you will get fried - someone please chime in)
__________________

__________________
Sailagain is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2012, 16:58   #3
֍֎֍֎֍֎֍֎֍֎

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Apr 2006
Posts: 13,022
Re: Inverter problem

There's no breaker or fuse that you might not have noticed? That tripped on the inverter?
__________________
hellosailor is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 05:09   #4
Registered User

Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Re: Inverter problem

Thanks guys. There is a 200amp fuse between the battery and the inverter. There seems to be power going though it when on shore power, but I'll change it just to make sure.I'm not sure if there is an internal fuse in the unit as well. I also tried to disconnect all systems in hopes it would re-set but no luck. Please keep your ideas coming, I'm at a loss.
__________________
gayleandpeter is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 05:39   #5
Freelance Delivery Skipper..
 
boatman61's Avatar

Community Sponsor
Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jan 2010
Location: UK/Portugal
Posts: 20,189
Images: 2
Send a message via Skype™ to boatman61
pirate Re: Inverter problem

I'da thought it has a trip switch somewhere to prevent over loading.... I know there was one on an inverter I installed on a Bendi I owned.. cannot remember the make though... or where it was come to that..
A 'mental black hole'... if it comes back I'll let you know...
__________________


Born To Be Wild
boatman61 is online now   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 06:09   #6
Don't ask if you can't handle it
 
sailorboy1's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2007
Location: On the boat somewhere
Boat: Hunter 410
Posts: 12,305
Re: Inverter problem

There's probably nothing you can do other than completely powering the unit off and back on. Do you have a remote panel for the inverter?
__________________
jobless, houseless, clueless, living on a boat and cruising around somewhere
sailorboy1 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 06:22   #7
Registered User

Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Re: Inverter problem

No, there is no remote panel for the inverter. There is a "Link 1000" but that just tells me what the inverter is doing. I will try and power down and re-start.
Thanks
__________________
gayleandpeter is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 10:19   #8
Registered User

Join Date: Nov 2009
Posts: 91
Re: Inverter problem

Quote:
Originally Posted by gayleandpeter View Post
Hi All,

Need some help. I have a Heart interface Freedom 15. This morning I was using my coffee marker when the inverting stopped. I plugged into "shore power" and the system is not excepting and will not charge the batteries. The light shows that AC is plugged in but again, not charging. Also, the 120v outlets will only work on "shore power" Does anyone have any ideas?.

Thanks everyone.
There are three fuses located near the batteries.

There are two wires called out in the installation manual.
Connect wires from the terminal block to the shunt and to
the battery’s positive terminal (
page 16).
The red and blue wires if the installer followed the installation procedure. They are connected to the batteries positive termainal.
Another wire with a 2 amp fuse is called out in the installation manual.
Remove all fuses at the same time and check them. I think this is the main power the Link 1000. By removing the fuses for about 10 seconds power is disconnected to the Link and the link should be reset.

Hook them back and you should be good to go.

There is a on/off switch on my Freedom 10. It didn't reset my Link.

Wish someone had told me this. I've spent hours trying to figure out how to get my link going.
__________________
gmau is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 16:52   #9
Registered User

Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Re: Inverter problem

Thanks everyone, I located all three fuses, one was dead. Replaced all small fuses and the large 200amp one for good measure (showing limited life), also kept unit off line for 1/2 hour. IT WORKS, System back on line, Hooray.
Thanks again to all, you were a great help.
__________________
gayleandpeter is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 16:59   #10
Senior Cruiser
 
colemj's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Oct 2005
Location: Presently on US East Coast
Boat: Manta 40 "Reach"
Posts: 10,049
Images: 12
Re: Inverter problem

Quote:
Originally Posted by gayleandpeter View Post
Replaced all small fuses and the large 200amp one for good measure (showing limited life)
What are the signs of limited life on a fuse?

Mark
__________________
www.svreach.com

You do not need a parachute to skydive. You only need a parachute to skydive twice.
colemj is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 17:17   #11
Registered User

Join Date: Jan 2012
Posts: 9
Re: Inverter problem

Hey Mark, I put my meter on the fuse, the reading was showing a very small measurement.
It was dead. Sorry for the confusion , just happy to have the thing working again and wanted to post my thanks right away.
__________________

__________________
gayleandpeter is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
inverter

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Interaction Between Inverter and Washer ? twistedtree Electrical: Batteries, Generators & Solar 20 23-06-2012 10:21
Inverter install - Reverse Polarity?? Jon4399 Electrical: Batteries, Generators & Solar 44 06-02-2012 15:20
Inverter Wiring CampDavid Electrical: Batteries, Generators & Solar 9 21-09-2011 18:59
A Strange Problem with a Desktop PC and an Inverter sdowney717 Marine Electronics 9 27-08-2011 09:59
Wiring Small Inverter into AC Panel janders Electrical: Batteries, Generators & Solar 3 25-07-2011 17:42



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 08:47.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.