Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on Cruisers Forums. Advertise Here
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 30-11-2016, 08:26   #1
Registered User

Join Date: May 2011
Location: On the seven seas aboard Mylady
Boat: Compass 34 , Sloop
Posts: 16
Ample Next step regulator error

From : Eelco Fransen aboard sv Mylady
Location : Port Owen Marina , South Africa
Problem : Next Step Regulator 12P ( 12 V type Alt )

Good Morning Forum,

The Ample regulator we have on board since a long time is not working any more. It always did work well and nothing has been changed in the system at all.

Wiring on board sv Mylady .

Parrallel : not connected
On/Off : Connected to ignition switch and working well
Ground : Connected to PD
B+ : Connected to the POS of the start Battery . Fuse 15A in place and oke .
Field : Connected to the Altenator field input .
Alt. Gnd : Connected to the housing of the Altenator .
Lock : not connected
Bat. Volts : Connected to the Common of the 3 way manual swith. Fuse 3A in place and oke
T- (BLK) : Connected as on Ample drawing
T+ (BLK) : Connected as on Ample drawing
ABS : not connected
Lamp : not connected

When I start the engine the NEXT starts up normal and works well for a very short periode. Then the following green and red LEDs comes up.

Table 1 : Green status Led

ON : 2 Off : 1

Table 2 : Red Error Led

On : 3 Off : 1

Table 9 and 10 ( from the trouble shouting list) :

Ignition off Ignition on Eng Running
House bat bat v bat v bat v
On / Off 0 bat v bat v
B + bat v bat v bat v
Field 0 0 0
Alt Gnd 0 0 0
Bat Volts bat v bat v bat v
T 0 0 0
T + 0 3 3


All measurments were done at the tabs off the NEXT .

All wiring has been tested and is oke
Alternator was tested and all was oke

The problem is that after a very short periode the FIELD goes back to zero volts.

As you can see at the outcome of table 10 the B + and Bat Volts remain at the same level .

I disconneted the On / Off line , B + and Bat Volts line at the tab of the NEXT and started the engine. Then I took the Field line and connedted that for a few seconds to the bat positive . The alternator started charging at full power.

Is there anybody out there who had the same problem and how was that solved. I have send Ample support this mail but was redirected to there forum where I tried to post this but I can not register so I can not post .

Thanks for the help
Mylady is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
regulator

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale: Ample Power NEXT Alternator Regulator P-Type 12V petedd Classifieds Archive 3 11-10-2015 07:35
Next Step Regulator jaramanpotter Electrical: Batteries, Generators & Solar 3 24-02-2014 12:31
Original Next Step Model #1019 Regulator Eco Voyager Electrical: Batteries, Generators & Solar 8 27-09-2013 23:01



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 23:03.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.