Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 30-05-2013, 17:18   #46
Marine Service Provider

Join Date: Oct 2009
Location: In the U.S.
Boat: FP Tobago 35 [sold]
Posts: 402
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

I downloaded and am trying to use V5 (in english, "instalpolautov5anglais.exe").

When it tries to add a new speed value to the table, it seems to be adding the % difference, not the speed of the vessel, which is obviously a bug as the data is not valid.

If I need to post my config let me know, but I didnt do anything too special, and it seemed to work ok with previous versions, but now it is inserting nonsense into the polar table, not the speed of the boat.

If I should post somewhere else, please let me know that also.

Thanks for the help!
__________________

__________________
Mark (It's Irie - Sailing Blog)
The Wirie AP+ and The Wirie pro - Long Range Marine WiFi and 2/3/4G Systems
kiltym is offline   Reply With Quote
Old 30-05-2013, 23:51   #47
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Hi,
my Settings
OpenCPN
raymarine pilot
VPFS
polauto

With the emulator VPFS NMEA data arrives at Polauto
I will record a polar in June
JP
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Capture22.jpg
Views:	96
Size:	205.4 KB
ID:	61593  
__________________

__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2013, 00:28   #48
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
Quote:
Originally Posted by NEVERMIND View Post
Hi,
my Settings
OpenCPN
raymarine pilot
VPFS
polauto

With the emulator VPFS NMEA data arrives at Polauto
I will record a polar in June
JP
I said VPSE not VPFS
__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2013, 04:36   #49
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,389
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Kiltym, did not know about that, would you contact Patrick, his email is in the Help for the program. Let us know what he suggests.
__________________
rgleason is online now   Reply With Quote
Old 31-05-2013, 12:38   #50
Registered User

Join Date: Nov 2010
Posts: 74
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Hello kiltym,
Can you post a screen shot of the problem please.
Where have you download Polautov5 please.
If there is a bug i try to correct it.
Patrick.
__________________
tiersp is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2013, 13:14   #51
Marine Service Provider

Join Date: Oct 2009
Location: In the U.S.
Boat: FP Tobago 35 [sold]
Posts: 402
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Hi,

I downloaded from the links that rgleason posts, at the top of that page.

As for the issue, I cannot reproduce right now as I have to have the boat moving to get data to record, and we are at anchor now.

The issue was that while recording data, I think that the % value difference is what was getting added into the wind values in the polar chart. The items I circled are all invalid data, and as best as I could see, the values that were being inserted were coming from the % difference as shown on the left (also circled).

Next time we move the boat I can try to capture the issue actually happening and post, but will be a week or so before we move again.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Config.jpg
Views:	96
Size:	23.1 KB
ID:	61614   Click image for larger version

Name:	Main.jpg
Views:	92
Size:	22.5 KB
ID:	61615  

__________________
Mark (It's Irie - Sailing Blog)
The Wirie AP+ and The Wirie pro - Long Range Marine WiFi and 2/3/4G Systems
kiltym is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2013, 15:17   #52
Registered User

Join Date: Nov 2010
Posts: 74
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Hi, Kiltym
I try to answer in english ( not easy for me )
If you choose 25% for the new value ( the boat speed )
The value add will be :
(25*this value+(100-25)*the old value) /100
Exemple
with 25%
The old value is 6nds, the new value ( the average) is 7nds
(7*25+75*6)/100=6.25
The new value add will be 6.25
with 100%
The new value add will be 7
I think there no bug with this.
Patrick
__________________
tiersp is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2013, 16:21   #53
Marine Service Provider

Join Date: Oct 2009
Location: In the U.S.
Boat: FP Tobago 35 [sold]
Posts: 402
First, thanks for following up, and I realize English is not your first language, so thanks even more.

I now understand. Thanks.

One suggestion perhaps, if the old value is 0, which in my case they were, perhaps just insert the current value instead of averaging the values since the 0 is not valid anyway.

Thank again for the explanation.
__________________
Mark (It's Irie - Sailing Blog)
The Wirie AP+ and The Wirie pro - Long Range Marine WiFi and 2/3/4G Systems
kiltym is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 05:16   #54
Registered User

Join Date: Nov 2010
Posts: 74
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Kiltym,
You can also put 1s in the "time average on" and the current value will replace
directly the old.
You can also put some value with the manual mode, and then go on auto mode.
Best, Patrick.
__________________
tiersp is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 12:25   #55
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Quote:
Originally Posted by kiltym View Post
Hi,

I downloaded from the links that rgleason posts, at the top of that page.

As for the issue, I cannot reproduce right now as I have to have the boat moving to get data to record, and we are at anchor now.

The issue was that while recording data, I think that the % value difference is what was getting added into the wind values in the polar chart. The items I circled are all invalid data, and as best as I could see, the values that were being inserted were coming from the % difference as shown on the left (also circled).

Next time we move the boat I can try to capture the issue actually happening and post, but will be a week or so before we move again.

Hi,
The speed of NMEA was 4800bds and not 38400
Your configuration run with this speed???
Thanks
JP
__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 14:00   #56
Marine Service Provider

Join Date: Oct 2009
Location: In the U.S.
Boat: FP Tobago 35 [sold]
Posts: 402
The data comes into polauto via NavMonPC. 38400 works just fine.
__________________
Mark (It's Irie - Sailing Blog)
The Wirie AP+ and The Wirie pro - Long Range Marine WiFi and 2/3/4G Systems
kiltym is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2013, 09:36   #57
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,389
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

kiltym, we'd be very interested in your experience and results when you record in steady conditions with known or 0 currents. You can post here please? If you develop a good polar file, also please post as txt or doc with make and model of sailboat. Please advise of what settings you found worked best, as this will be a learning experience for everyone. This is the first free software that I know of that will record and permits various settings, with a visual interface, and is dedicated to polars, Thanks to Patrick!
(--apart from NavMonPC which also records, is excellent, and is a more general purpose multi-tool, that I also use.)
__________________
rgleason is online now   Reply With Quote
Old 17-06-2013, 19:01   #58
Marine Service Provider

Join Date: Oct 2009
Location: In the U.S.
Boat: FP Tobago 35 [sold]
Posts: 402
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Quote:
Originally Posted by rgleason View Post
kiltym, we'd be very interested in your experience and results when you record in steady conditions with known or 0 currents. You can post here please? If you develop a good polar file, also please post as txt or doc with make and model of sailboat. Please advise of what settings you found worked best, as this will be a learning experience for everyone. This is the first free software that I know of that will record and permits various settings, with a visual interface, and is dedicated to polars, Thanks to Patrick!
(--apart from NavMonPC which also records, is excellent, and is a more general purpose multi-tool, that I also use.)
Will do.

Unfortunately the three week trip across the Pacific I thought there was a bug so stopped recording data. Once we are sailing again I hope to start collecting the data again. Once I have something worthwhile, will certainly share it.
__________________
Mark (It's Irie - Sailing Blog)
The Wirie AP+ and The Wirie pro - Long Range Marine WiFi and 2/3/4G Systems
kiltym is offline   Reply With Quote
Old 18-06-2013, 04:56   #59
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,389
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Thanks Kiltym.

For others: When I use NavMonPc I set up two virtual ports with different Com Ports, one is for Opencpn and one for Polauto. To speed things up I set both ports to 38400, since we are just running a text file. Also in the Play Nmea file area of NavMonPC I set it to 10x speed or 100x speed, so you don't waste time reading the file.
__________________
rgleason is online now   Reply With Quote
Old 19-06-2013, 08:20   #60
Registered User

Join Date: Dec 2009
Posts: 13
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Hello, I have run through my NMEA files a handful of times to try to get a feel for the filters, I have a few questions.

I'm not too sure how the filters are working.
I understand the percentage new value with old.
I understand the time average.

Do the Max difference settings control the result of the final number by disallowing any number in the selected max range above the existing polar number? These settings would be beneficial to prevent surfing speeds down wave fronts? or temporary wind gusts? and variation in wind direction? How do these settings affect the average numbers that are calculated with the time average feature?

Can someone explain the recording Range options for wind speed and wind direction?
__________________

__________________
cansailor is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
opencpn

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 09:57.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.