Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 05-04-2013, 05:03   #31
Registered User
 
symagellan's Avatar

Join Date: Jan 2012
Location: North Atlantic, Baltic
Boat: Reinke Hydra 49
Posts: 39
Images: 1
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Thank you Patrick for the update. I have installed it and I think it could be a most useful program.

However ... i can not get it to read NMEA Data. I have used live data stream as well as recorded data - Polauto keeps ignoring them. All other programs - including OpenCPN, NavMonPC, QtVlm, Wxtoimg and Seaclear - do read the NMEA data.

Any Ideas?

Fritz
__________________

__________________
symagellan is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2013, 07:06   #32
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,320
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Patrick, I've tried to read Nmea data too and the Config seems to freeze such that I cannot close the Configuration Menu. Is there something I am doing wrong? Should we be setting the Com Port to anything?
__________________

__________________
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2013, 14:34   #33
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,320
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Patrick has sent me a revised version which he will be posting on his website. Nmea read is now working much better without freezing the other windows. When Nmea read is active the com ports are not nor is Nmea write.

Some screen shots below.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Polauto-5-1-Read-Nmea-File.jpg
Views:	115
Size:	409.5 KB
ID:	58674   Click image for larger version

Name:	Polauto-5-2-Hit+Sign-seeNmea-running-No-com.jpg
Views:	109
Size:	424.3 KB
ID:	58675  

Click image for larger version

Name:	Polauto-5-3-Ok-No-com-Instruments-show-data.jpg
Views:	105
Size:	411.3 KB
ID:	58676   Click image for larger version

Name:	Polauto-5-4-Regatta-Current.jpg
Views:	95
Size:	418.9 KB
ID:	58677  

Click image for larger version

Name:	Polauto-5-6-with-Config-Regatta-Cur+Leeway-Display.jpg
Views:	95
Size:	427.5 KB
ID:	58678  
__________________
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 00:18   #34
Registered User

Join Date: Aug 2010
Posts: 297
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

The steps provided in post #16, are those steps still valid?
__________________
George64 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 05:06   #35
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,320
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

George,

Yes the steps in Post 16 will still work, and as an alternative, you can just use NavMonPc and one virtual port without having the benefit of seeing where the boat is on the Opencpn Chart.

I believe Patrick has updated (v5-2) the download so you can read Nmea directly now, if you get the most recent version. Polauto(v5-2)
__________________
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 05:53   #36
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,320
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Patrick advises "I'll do that this evening. Rick." So French time.
__________________
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 06:27   #37
Registered User
 
hwecken's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Germany
Boat: HR382
Posts: 110
Hi Rick,
I just downloaded the V5.2 and let it run for test with my nmea date recorded last year (you also use them).
Now i have found that in V5.2 the drawing of polar graphics goes wrong for the windspeed 26kts and up.
The graph of windspeed 14 is doubled to windspeed 26, 16 is doubled to 28 and so on. Any wind data above 26kts in spredsheet are not shown in the graphic, only the wrong dobled data from 14kts and up.
Do you stay in contact with tiersp and could you please inform him about this little bug
Vb Hartmut
__________________
hwecken is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 08:06   #38
Registered User

Join Date: Nov 2010
Posts: 74
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Hello,
The new version (5.1) is update on my website.
in the install, there is a notification in red ( but in french !)
If you have install a version before the version 5, you must do that :
-Save your polars
-uninstall the previous version
-Install the version 5
and then if you want you can IMPORT ( not copy ) the old polars and they will be transform automaticly in the new format.

Best Patrick
__________________
tiersp is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 08:40   #39
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,320
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Thanks Patrick for updating your program.

Thanks Hartmut, I will email him, but he seems to be on this thread, above. It appears we can use this thread for further testing results, and I will advise Patrick.

Maybe others will be kind enough to try this program and report to this thread, so it is ready for the water! I am sure Patrick will appreciate that.

Best R
__________________
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 10:29   #40
Registered User
 
hwecken's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Germany
Boat: HR382
Posts: 110
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Quote:
Originally Posted by hwecken View Post
Hi Rick,

The graph of windspeed 14 is doubled to windspeed 26, 16 is doubled to 28 and so on. Any wind data above 26kts in spredsheet are not shown in the graphic, only the wrong dobled data from 14kts and up.
Vb Hartmut
Hello Patrick
now tested 5.1 english version --> same bug
graphic did not show the right polarcurves of windspeed from 26kts to 36kts. The curves shown are the same as the curves of 14kts to 24kts.
Hartmut
__________________
hwecken is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 10:53   #41
Registered User

Join Date: Nov 2010
Posts: 74
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Thank you hwecken,
I test that and you are right, there is a bug.
I try to fix it.
__________________
tiersp is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 10:53   #42
Registered User
 
hwecken's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Germany
Boat: HR382
Posts: 110
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Hi Patrick
to illustrate what i meen have a look at the screenshots with a synthetic polar

1st - all curves switched on ( there are no curves for wind above 24kts and the curves 14-24 shows the wrong colour)
2nd - all curves on without 26 and up (everything is ok)
3rd - only 26 and up on (the wrong curves are shown)

vb Hartmut
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Polar all on.JPG
Views:	95
Size:	219.3 KB
ID:	58708   Click image for larger version

Name:	polar 24upoff.JPG
Views:	84
Size:	216.0 KB
ID:	58709  

Click image for larger version

Name:	polar 24upon.JPG
Views:	79
Size:	216.3 KB
ID:	58710  
__________________
hwecken is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 11:25   #43
Registered User

Join Date: Nov 2010
Posts: 74
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Hello,
Normaly bug fixed.
It's update in my website.
Thank you hwecken and Rick.
__________________
tiersp is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 11:50   #44
Registered User
 
hwecken's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Germany
Boat: HR382
Posts: 110
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Thanks Patrick
tested , now ok
vb Hartmut
__________________
hwecken is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2013, 09:03   #45
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,320
Re: Test Polauto by using OpenCpn w/o instruments

Polauto Website -Google Translate
__________________

__________________
rgleason is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
opencpn

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 01:41.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.