Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 31-05-2015, 14:45   #1
Registered User

Join Date: May 2015
Location: Richmond BC, Canada
Boat: Fraser 42, 42 ft
Posts: 11
Simrad G4 new installation ethernet issues

I have a newly installed Simrad G4 with a computer as the monitor. The qualification window shows checks for OpenGl, boat position and heading. The boxes for Radar present and Radar sending data are unchecked. The ZeroConf line shows only two groups of the IP address, alternating between 192.168. and 169.254. I can't resize the window to show the rest of the address.

I used the pinout for the "Yellow" ethernet cable given in a helpful post in the thread on OpenCPN Simrad/Lowrance plugin . . . for the computer end of the cable between the RI 10 interface box and the computer. Thanks for this.

I think I need some help with network permissions for the program and the IP address problem.

I'm running Win 8.1

Rod
__________________

__________________
Sawleeah is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2015, 14:02   #2
Registered User

Join Date: May 2015
Location: Richmond BC, Canada
Boat: Fraser 42, 42 ft
Posts: 11
Re: Simrad G4 new installation ethernet issues

I may not be doing this the right way, but I want to add to my post (I can't see how to edit). I changed the settings in the firewall to give OpenCPN permission for both public and private networks and I now get checks in both the ethernet boxes. I also have checks in the position and heading boxes, so all that remains is the OpenGL box, still unchecked. I am working on this with Lenovo. Thanks for the posts in the OpenCPN Simrad/Lowrance radar plugin thread. they got me the pinout for the ethernet cable and the hint to make sure that OpenCPPN has permission for both network types.
__________________

__________________
Sawleeah is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2015, 14:25   #3
Registered User
 
NahanniV's Avatar

Join Date: Mar 2011
Location: On the Boat
Boat: Finnsailer 38
Posts: 1,144
Re: Simrad G4 new installation ethernet issues

Quote:
Originally Posted by Sawleeah View Post
I may not be doing this the right way, but I want to add to my post (I can't see how to edit). I changed the settings in the firewall to give OpenCPN permission for both public and private networks and I now get checks in both the ethernet boxes. I also have checks in the position and heading boxes, so all that remains is the OpenGL box, still unchecked. I am working on this with Lenovo. Thanks for the posts in the OpenCPN Simrad/Lowrance radar plugin thread. they got me the pinout for the ethernet cable and the hint to make sure that OpenCPPN has permission for both network types.
Maybe you already did this, but OpenGL needs to be enabled in OpenCPN:

(Wrench)->Display->Advanced_tab->Graphics_checkbox Use Accelerated Graphics (OpenGL) checked

You may also want to PreBuild a cache of your charts under Options, but depending on the number of charts you have installed, it can take a long time.

Cheers,
JM.
__________________
NahanniV is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2015, 15:04   #4
Registered User

Join Date: May 2015
Location: Richmond BC, Canada
Boat: Fraser 42, 42 ft
Posts: 11
Re: Simrad G4 new installation ethernet issues

Thanks for the hint that I need to enable OpenGL in OpenCPN. That was my problem. The radar is now running, showing a nice red overlay against the chart. I must have known this at some point, because I did get the OpenGL box checked on a machine at home when I was first exploring the plugin. Then I forgot it along the way.

Your suggestion on charts; changes of scale are very quick, so I probably won't bother with organizing them.

Now I go to eat humble pie with Lenovo.

Thanks again,

Rod
__________________
Sawleeah is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
installation, simrad

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Simrad Ethernet Connections Dockhead Marine Electronics 14 11-07-2017 14:06
Ethernet Hub for Simrad/B&G Network? Dockhead Marine Electronics 3 21-04-2014 22:26
How to connect AIS with Ethernet in Opencpn rakhesh Navigation 9 28-06-2012 11:02
How to get GPS data from Delormo LT-20 GPS and Raymarine (ethernet) on my desktop? velero OpenCPN 1 29-03-2011 14:36
Data Converter NMEA to Ethernet ticki Marine Electronics 2 21-03-2010 14:37



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 07:32.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.