Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 27-11-2010, 19:27   #1
Registered User

Join Date: Jun 2010
Posts: 31
Running Two Instances of OpenCPN

on the same computer, is this possible? The idea being to have 2 sets of charts open without having to scroll back and forth through the display, either split screen or 2 monitors.
__________________

__________________
Skua is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2010, 02:09   #2
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,248
Like this?
Click image for larger version

Name:	Screenshot.png
Views:	116
Size:	170.6 KB
ID:	21513
This on Linux, using gpsd.

Thomas
__________________

__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2010, 14:33   #3
Registered User

Join Date: Jun 2010
Posts: 31
Yeah except I'm on windows
__________________
Skua is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2010, 20:43   #4
Marine Service Provider

Join Date: Feb 2010
Posts: 279
2 instances

on windows xp yes + seaclear+ polarview+ google earth

richard fairman JP BA Author SeaClear Unleashed
__________________
r.fairman is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2010, 11:20   #5
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,294
Hello,

I do not undestand ...

1° It is possible to run OpenCPN twice simultaneously (on the same screen). For example, you can create a "Route" on the fist and create an other "Route" on the second.

If you close the first, the ini file is updated. When you close the second turn, the ini file is again updated.

If you run OpenCPN, new, only the second route is displayed. But the two routes are present on the route manager.

2° But, it is possible to display the same chart with OpenCPN and Polarwiew on the same screen.

Best regards,

Gilletarom.
__________________
Gilletarom is offline   Reply With Quote
Old 19-04-2011, 14:11   #6
Registered User

Join Date: Feb 2010
Posts: 619
Re: Running Two Instances of OpenCPN

Quote:
Originally Posted by Gilletarom View Post
If you close the first, the ini file is updated. When you close the second turn, the ini file is again updated.
Actually, quite often a situation pops up, when I wish OpenCPN could run two independent instances simultaneously. Neither warrants a feature request, as usually the regular solution would be different, but it does happen.

Examples:

1. When drawing some lines as Tracks, I need to "Move Boat Here", what would disturb recording the actual track. (regular solution - make a markup plugin)

2. Two instances could make up for lack of NMEA multiplexer, e.g. for people who wish to plot DSC and AIS targets. (regular solution - get a MUX)

3. During development, it would be easier to compare behaviour of two versions. (regular solution - get second PC)

4. When playing with Route modifications and planning for the route which happens to be Active underway and Autopilot is the boss (regular solution - make a copy of the route... not always easy)

etc.

Even an "OpenCPN Viewer" might be useful, that just does not write anything into .ini and .xml (not sure about .log).

Piotr
__________________
PjotrC is offline   Reply With Quote
Old 19-04-2011, 14:36   #7
mrm
Registered User

Join Date: Feb 2011
Location: Poland, EU
Boat: crew on Bavaria 38 Cruiser
Posts: 651
Re: Running Two Instances of OpenCPN

A command line option (maybe -l or --local) telling OpenCPN to look for/create its .ini file (and plugins and other files) in a directory the binary program is located in (or simply in a directory which happens to be 'current') would be great IMHO. Lots of uses besides testing of new releases, for example carrying a complete install on a USB stick.
__________________
mrm is offline   Reply With Quote
Old 19-04-2011, 14:46   #8
Registered User
 
HappySeagull's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: B.C.,Canada
Boat: 29'
Posts: 2,395
Re: Running Two Instances of OpenCPN

Quote:
Originally Posted by PjotrC View Post
Actually, quite often a situation pops up, when I wish OpenCPN could run two independent instances simultaneously. Neither warrants a feature request, as usually the regular solution would be different, but it does happen.

Examples:

1. When drawing some lines as Tracks, I need to "Move Boat Here", what would disturb recording the actual track. (regular solution - make a markup plugin)

2. Two instances could make up for lack of NMEA multiplexer, e.g. for people who wish to plot DSC and AIS targets. (regular solution - get a MUX)

3. During development, it would be easier to compare behaviour of two versions. (regular solution - get second PC)

4. When playing with Route modifications and planning for the route which happens to be Active underway and Autopilot is the boss (regular solution - make a copy of the route... not always easy)

etc.

Even an "OpenCPN Viewer" might be useful, that just does not write anything into .ini and .xml (not sure about .log).

Piotr
Testers!
try editing the ini file of the second OpenCPN so it doesn't point to all the same paths...So far,my only test has been to run 1.3 simultaneously with newer versions doing this....but I can't swear they don't interfere with each other...1.3 is in my Portable Apps folder on a different partition but anywhere except C:\Program Files\Opencpn should work as well...
Open CPN seems to be very nearly a "PortableApp" already...
__________________

__________________
HappySeagull is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Running aground Stede The Sailor's Confessional 76 27-07-2015 18:15
Running Two Alternators S&S Electrical: Batteries, Generators & Solar 85 01-09-2010 15:16
Do I need running backstay? Acadia Deck hardware: Rigging, Sails & Hoisting 2 01-12-2008 20:16
Running in oil... Boracay Engines and Propulsion Systems 2 21-11-2008 02:46
After rebuild - running in sildene Engines and Propulsion Systems 20 16-08-2007 00:41



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 23:28.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.