Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 30-12-2012, 05:02   #1
Registered User

Join Date: Dec 2009
Location: Turkey
Boat: Voyage 12.50
Posts: 72
Route Manager Problem…

Bonjour
I Can not change, the speed of only one segment, in the route manager
Also impossible to open two routes on the same chart with two different speeds
An idea??
W7 - OPCN 3.1.1224
__________________

__________________
yoruk is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2012, 05:15   #2
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,295
Re: route manager problem…

hello,

Quote:
Originally Posted by yoruk View Post
Bonjour
I Can not change, the speed of only one segment, in the route manager
Also impossible to open two routes on the same chart with two different speeds
An idea??
W7 - OPCN 3.1.1224
Idem with W XP. Not dependant to the OS.

I thought I had already read something about it in another life.

I am afraid there is a bug in the. Hopefully Dave will read this thread.

Gilletarom
__________________

__________________
Gilletarom is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2012, 16:13   #3
Registered User

Join Date: Dec 2012
Posts: 2
Re: Route Manager Problem…

Quote:
Originally Posted by yoruk View Post
Bonjour
I Can not change, the speed of only one segment, in the route manager
Also impossible to open two routes on the same chart with two different speeds
An idea??
W7 - OPCN 3.1.1224

Actually, there's no possibility to change either time or speed on a segment's line.
Impossible to sort by column as read in the user guide.
The only cell you can update for a segment is the segment number (the one which should be protected ?)
The array's management seems doing the contrary of what it should be for a sailing usage.
XP - OpenCPN 3.0.2.
__________________
solive is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 09:15   #4
Registered User
 
HappySeagull's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: B.C.,Canada
Boat: 29'
Posts: 2,395
Re: Route Manager Problem…

Quote:
Originally Posted by yoruk View Post
Bonjour
I Can not change, the speed of only one segment, in the route manager
Also impossible to open two routes on the same chart with two different speeds
An idea??
W7 - OPCN 3.1.1224
yoruk, you can change the speed of any route leg in 1224.

AS Practise I offer this this example:
Double-click any waypoint on the route, Click the "Description" tab. Type this onto that page.

VMG=3

Click image for larger version

Name:	Clipboard01.png
Views:	91
Size:	10.7 KB
ID:	51944
Now, the route has a leg speed of 3 knots from that waypoint to the next in the route
Click image for larger version

Name:	Clipboard02.png
Views:	108
Size:	12.7 KB
ID:	51945
__________________
HappySeagull is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 10:06   #5
Senior Cruiser
 
sailorF54's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2009
Location: Perros-Guirec, France
Boat: Jeanneau Sunshine 36
Posts: 833
Re: Route Manager Problem…

__________________
sailorF54 is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 11:21   #6
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,295
Re: Route Manager Problem…

Hello,

Quote:
Originally Posted by HappySeagull View Post
....
Double-click any waypoint on the route, Click the "Description" tab. Type this onto that page.
VMG=3
...
Now, the route has a leg speed of 3 knots from that waypoint to the next in the route
Attachment 51945
Thanks HappySeagull.

I discovered this. it is not explained on the website opencpn.org. Indeed, it works.

What I remember of it by my next navigation ....

How naive users OpenCPN they could use it.

It's too complicated. Really,, OpenCPN now becomes what we call in France a "gas factory". In practice, it is unusable.

B.R.

Gilletarom
__________________
Gilletarom is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 11:35   #7
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,295
Re: Route Manager Problem…

Hello,

Other .... In route manager.

I think I remember that double-clicking in the "Check Out", the date and time of the PC is automatically put in place. This does not seem to be the case.

Am I wrong?
__________________
Gilletarom is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 11:47   #8
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,295
Re: Route Manager Problem…

Hello,

By chance, I see this strange phenomenon :

Create a route
Right click on a waypoint oh this route. By example on the waypoint 002.
Open Waypoint properties
click on tab "Description"
immediately, write a text .. By example VMG=3RTY

And the name of the waypoint is changed. The new name is 002VMG=3RTY !

Before write VMG=3, it is necessary to click in the tab.

For me this a bug.

Gilletarom.
__________________
Gilletarom is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 14:04   #9
Registered User
 
HappySeagull's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: B.C.,Canada
Boat: 29'
Posts: 2,395
Re: Route Manager Problem…

Quote:
Originally Posted by Gilletarom View Post
Hello,

Other .... In route manager.

I think I remember that double-clicking in the "Check Out", the date and time of the PC is automatically put in place. This does not seem to be the case.

Am I wrong?
Gilletrom, I'm on xp with 1224.This works....

type this character ">" into "Departure Time" box. but without the quote (") marks...
just the >
then, press the "Enter" on your keyboard... it should now automatically add the present day and time per your computer. Note:"Local@PC" needs to be selected.... did it get lost from the help files?

Yes,G~, You are right-The description page doesn't seem to like anything extra written in when you are using the "VMG" trick. It'd be better if it allowed a few notes about the WPT/Mark to be in there as it will trouble the Power Users of Routes, I bet. (I am not one of these!)
__________________
HappySeagull is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 15:21   #10
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,295
Re: Route Manager Problem…

Hello,
Quote:
Originally Posted by HappySeagull View Post
Gilletrom, I'm on xp with 1224.This works....

type this character ">" into "Departure Time" box. but without the quote (") marks...
just the >
then, press the "Enter" on your keyboard.......
Yes HappySeagull. You are right. I could not remember the method of character >. This is really something that is not intuitive.


And this is not explained in the help nor in opencpn.org.


B.R.

Gilletarom.
__________________
Gilletarom is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 16:38   #11
Registered User
 
HappySeagull's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: B.C.,Canada
Boat: 29'
Posts: 2,395
Re: Route Manager Problem…

Yes, I looked through and could not find these tips. They USED to be there though. I have the > tip in an old help file I found.
They aren't intuitive ,I agree, but with so many requests, I imagine the solutions implemented get lost as the hard-working developers swing to focus on the next supplicant...I can only imagine how much work it might be to decorate each improvement.
__________________
HappySeagull is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 17:02   #12
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,295
Re: Route Manager Problem…

Hello,

Quote:
Originally Posted by HappySeagull View Post
.. but with so many requests, I imagine the solutions implemented get lost as the hard-working developers swing to focus on the next supplicant...I can only imagine how much work it might be to decorate each improvement.
Yes, I know it takes work. But of course, we must say things. After that, it obviously depends on the availability of Dave and other developers. And their desire to do so.


But, here, we are in 2013 ... So goog year.

Gilletarom.
__________________
Gilletarom is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 23:31   #13
Registered User
 
HappySeagull's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: B.C.,Canada
Boat: 29'
Posts: 2,395
Re: Route Manager Problem…

Merci,Gilletarom!Bonne année et bonne santé!
__________________
HappySeagull is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2012, 23:41   #14
Registered User

Join Date: Dec 2009
Location: Turkey
Boat: Voyage 12.50
Posts: 72
Re: Route Manager Problem…

Thank you all,

We will be able to change ALL tutorials in French
Solive, Gérard and Happy Seagull, you're right, this method of speed change is far too complicated. It would be easier to
Sincerely Michel
__________________
yoruk is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 03:37   #15
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,249
Re: Route Manager Problem…

Happy new year to you ALL!

The description how to enter present time using >, has bee in the wiki all the time. Never gone. But.. it was not mentioned the first time (?) departure settings came up, but further down in relation to tides. I have cleaned that up a bit.
There are a few unpolished corners in the Route Manager, features that were quickly introduced, and not touched since, for a variety of reasons. As far as I can see the groundwork for both "now" time and speed for each leg are laid. A more polished UI is needed.
One of the most confusing things were the mess with layers. This problem actually had a better solution in the end, by not being solved to quickly Ironical, but true. The problem was as made for the "focused menus", but they were not available a year ago.

Remember, to help really solve thing like these, enter them in the FS bug tracker. Think about it! How could Dave, after a week or two without wifi possibly guess that in a thread like this, there is something important for him.


Happy, thanks for the speed per leg trick. I had missed that one. Seems like a quick hack begging for a proper UI.

Thomas
__________________

__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
route

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Free Routing Software. qtVlm fblc Navigation 615 11-12-2017 08:47
VENDÉE GLOBE round the world race sinbad7 Navigation 383 22-01-2013 18:41
OpenCPN Version 2.5 Release bdbcat OpenCPN 86 02-09-2011 19:14
Creating Track / Route from Waypoints in OpenCPN sinbad7 OpenCPN 7 23-07-2011 09:15
iPad Route Navigation Cotemar Navigation 3 05-05-2011 07:25



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 06:08.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.