Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 22-04-2015, 10:45   #1
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: French Polynesia
Boat: Allied 39
Posts: 470
Question on AIS and ship track

Hi Folks

I have been using OpenCPN for about 4 years now. I recently upgraded to the most current release. Windows 7

AIS issue: When I see a AIS target and right click on it to do a target query I use to get a box with all the information about that vessel. Now when I do that all I get is a black lined square around the target. I am not getting any target information. Can you suggest a solution to this issue ?

Vessel tracking: I am interested in having the program track my vessel. Currently I have to reclick the ship icon when I the boat moves off the screen. Sometimes this works without having to click the icon but most of the time the program does not auto adjust to keep the my vessel on the screen. I am sure that I do not have something set properly for this. I have reviewed the documentation but unable to get this to work. Can you suggest a cure?

Thank you in advance for any suggestions.

Chuck
Jacaranda
Galapagos
jacaranda-journey


Sent from my iPad using Cruisers Sailing Forum
__________________

__________________
www.jacarandajourney.com
chouliha is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2015, 11:50   #2
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 2,769
Re: Question on AIS and ship track

Chuck,

the tracking that's Auto-follow: F2 or the Red Boat Icon from the Tool Bar

AIS: double clicking a target (or right clicking/Target Query...) shall bring up the small window with the info. The target is marked by the black dotted square.
Might the Window be hidden under some other - which is strange for Windows?

We have a W7 install as well and have not seen a glitch for this feature.

Hubert
__________________

__________________
bcn is online now   Reply With Quote
Old 22-04-2015, 12:11   #3
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: French Polynesia
Boat: Allied 39
Posts: 470
Re: Question on AIS and ship track

Using the F2 does not do the job. I have tried that numerous times. Headed out in a few days and will gather more detailed notes on what happens.

The query box does not appear to be hidden as I have nothing else open but OpenCPN. Not sure why that was working before and now suddenly it has disappeared. When I right click the target and choose query target(sorry off the boat in a wifi cafe not sure exact name) it use to open a box with full target info(name,speed,cpa, rudder angle etc.). Now it just draws a small square around the target.

Chuck


Sent from my iPad using Cruisers Sailing Forum
__________________
www.jacarandajourney.com
chouliha is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2015, 20:52   #4
Moderator
 
JPA Cate's Avatar

Join Date: Nov 2011
Location: aboard, cruising in Australia
Boat: Sayer 46' Solent rig sloop
Posts: 10,719
Re: Question on AIS and ship track

Hi Chuck,

IIRC, to get the AIS info one double left clicks on the icon, not rightr click. Works on this little Windows 7 netbook...

Cheers,

Jim, using Ann's computer
__________________
Ann, with Jim, aboard US s/v Insatiable II, in Oz, very long term cruisers
JPA Cate is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2015, 21:47   #5
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Re: Question on AIS and ship track

chouliha...

I think your AIS query box has somehow moved very far off screen. We have logic to detect and correct this when OCPN starts up, but might be failing in your case.

Could you send us your configuration file?

Thanks
Dave
__________________
bdbcat is online now   Reply With Quote
Old 22-04-2015, 22:18   #6
Eternal Member
 
monte's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Jul 2011
Location: Australia
Boat: Lagoon 400
Posts: 3,650
Images: 1
Re: Question on AIS and ship track

yep double left click opens the info box as seen, or you can single right click and select view target info. Windows 7 with OpenCPN version 4.0.0
PS, Anchor watch is working well
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	76
Size:	49.9 KB
ID:	100784  
__________________
monte is offline   Reply With Quote
Old 29-04-2015, 13:02   #7
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: French Polynesia
Boat: Allied 39
Posts: 470
Re: Question on AIS and ship track

Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post
chouliha...

I think your AIS query box has somehow moved very far off screen. We have logic to detect and correct this when OCPN starts up, but might be failing in your case.

Could you send us your configuration file?

Thanks
Dave

Dave I will try to post the file but have to carry the laptop in to an Internet cafe here in the Galapagos. Will try to do it tomorrow
Regards
Chuck



Sent from my iPad using Cruisers Sailing Forum
__________________

__________________
www.jacarandajourney.com
chouliha is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ais

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale: Heavy duty genoa cars and track ends for 1 1/4" track Bristol30 Classifieds Archive 5 11-01-2013 07:20
Want To Buy: Strong track or Batt cars with Track thesparrow Classifieds Archive 1 25-12-2011 13:29



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 07:56.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.