Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 05-08-2011, 14:48   #1
Registered User

Join Date: Aug 2011
Posts: 1
Problem with AIS

Hello to everybody!

I would like to thank all the people who were/are some how connected to OCPN software... It's the best!

But now about the problem I have.
I'm trying to connect my AIS to my laptop but with OCPN it's just not working.
When I'm tying to see the NMEA messages then the window is empty.
I was trying to get just a GPS data from AIS but still nothing.
I've tried to change the ports (USB converter) and I have tried to get data via com (RS232) but still nothing.
AIS I got AIS information (and GPS data) to chart plotter without any problems and in my computer ONLY Chart Navigator Pro is accepting the AIS and GPS data.
The OCPN works fine with external USB-GPS module but no AIS.

Any suggestions?

Op: XP SP3
AIS: Comar CSB200

With Regards,

Taage
__________________

__________________
taku is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2014, 03:30   #2
Marine Service Provider

Join Date: Apr 2013
Posts: 7
Re: Problem with AIS

set the com port to com port one at 38400 baud,ok,apply,,,and youre done,

steve londonchartplotters
__________________

__________________
imaraguen is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2014, 07:10   #3
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 1,967
Re: Problem with AIS

Quote:
Originally Posted by taku View Post
Hello to everybody!..............
Op: XP SP3
AIS: Comar CSB200
..........
Taage.......... I've the same OS and AIS without any problem. Post again if it's still not working.
Håkan
__________________
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2014, 08:56   #4
Senior Cruiser

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Aug 2009
Location: between the devil and the deep blue sea
Boat: a sailing boat
Posts: 17,314
Re: Problem with AIS

As you mentioned no bauds used, I bet it is there.

It is not an OpenCPN issue, you must get the data to the interface up first. Check bauds on the talker hardware. You will sort it out in no time.

Let us know how it goes.

b.
__________________
barnakiel is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2014, 10:17   #5
Long Range Cruiser
 
MarkJ's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2007
Location: Australian living on "Sea Life" currently in England.
Boat: Beneteau 393 "Sea Life"
Posts: 12,828
Images: 25
Re: Problem with AIS

Try all the diiferent baud because mine works on the slow one. (A weird reason to do with Raymarine liking their unit to be hooked to one of their chart plotters)
__________________
Notes on a Circumnavigation.
OurLifeAtSea.com

Somalia Pirates and our Convoy
MarkJ is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ais

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Getting AIS rs-422 Signal Out to the iPad PeregrineSea Navigation 3 26-07-2011 09:52
Route Properties, Missing Functions James Baines OpenCPN 13 13-07-2011 05:31
AIS Plus Other Goodies Windjammr Spirt Marine Electronics 0 10-07-2011 16:26
AIS Reception Issue twistedtree Marine Electronics 72 03-07-2011 04:57
Problem Since 2.2.918 - Garmin Won't Work MarkJ OpenCPN 28 29-06-2011 18:40



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 17:00.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.