Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 16-08-2016, 17:58   #106
Registered User

Join Date: Feb 2011
Posts: 490
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

On my computer I get UTC +13:00 and not 12:00 hours.
It should indicate NZST and not NZDT.
Any idea what could be wrong.
Windows 10 pro edition.
Thanks for help.
__________________

__________________
P_Dub is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2016, 18:37   #107
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,016
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

Quote:
Originally Posted by P_Dub View Post
On my computer I get UTC +13:00 and not 12:00 hours.
It should indicate NZST and not NZDT.
Any idea what could be wrong.
Windows 10 pro edition.
Thanks for help.
If you still are in Canada, then wrong is your hemisphere. Please fill a bug in OpenCPN::OpenCPNAll Projects: Tasklist as the problem really exists, just not under "normal" circumstances.

Pavel
__________________

__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2016, 18:57   #108
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,247
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

P_Dub
Before going any further, please check the time settings on your own computer.

/Thomas
__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2016, 19:21   #109
Registered User

Join Date: Feb 2011
Posts: 490
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

Quote:
Originally Posted by cagney View Post
P_Dub
Before going any further, please check the time settings on your own computer.

/Thomas
The time settings is EDT zone 4 for the summer and zone 5 for the winter EST.
Things are correct and in the WTIDE program the times are correct for New Zealand, that is NZST as it is winter Zone 12. But in OpenCpn it indicate UTC +13:00. So what is next. The time of the tides are Ok with New Zealand Hydrographic in WTIDE.
__________________
P_Dub is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2016, 20:46   #110
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,883
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

P_Dub, et al...

OCPN has no idea whether a particular tide station observes DST. It is a political thing, not a geographical thing. There are databases available for this sort of information, but we do not use them.

By design, OpenCPN applies DST to the displayed tides if the user's local computer is set to use DST.

In Canada, right now, DST is in use. If you wish to examine tides with OCPN in a spot which does not observe DST, either adjust your computer to not use DST, or do the math in your head. Or use another tool.

Thanks
Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2016, 21:08   #111
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,883
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

cagney....

I experimented with multiple cm93 datasets using the current github master on linux.

For me, all works fine. If I have no groups defined, I get two yellow entries in the chart bar. One is eclipsed, of course.

If I define two groups, with one cm93 set in each group, then I can switch groups as usual, and see the cm93 datasets individually.

So, I cannot reproduce your issue from:
OpenCPN Version 4.4 Released

More?

Thanks
Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2016, 05:40   #112
Registered User

Join Date: Feb 2011
Posts: 490
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post
P_Dub, et al...

OCPN has no idea whether a particular tide station observes DST. It is a political thing, not a geographical thing. There are databases available for this sort of information, but we do not use them.

By design, OpenCPN applies DST to the displayed tides if the user's local computer is set to use DST.

In Canada, right now, DST is in use. If you wish to examine tides with OCPN in a spot which does not observe DST, either adjust your computer to not use DST, or do the math in your head. Or use another tool.

Thanks
Dave
Thanks Dave, I thought you had a list of country included with the date change from saving to standard time. Sorry for the inconvenient cause.
Pierre
__________________
P_Dub is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2016, 07:18   #113
Registered User

Join Date: Feb 2011
Posts: 490
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

[QUOTE=bdbcat;2191044]cagney....

Dave I found the way that it can be done:-
Desactivate the automatic summer time in Windows clock adjustment and activate the zone time automatic, that works for Widows 10 pro and it is the way to do it properly (an other Windows trick like you say).
Bye
Pierre
__________________
P_Dub is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2016, 12:36   #114
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,247
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post
cagney....

I experimented with multiple cm93 datasets using the current github master on linux.

For me, all works fine. If I have no groups defined, I get two yellow entries in the chart bar. One is eclipsed, of course.

If I define two groups, with one cm93 set in each group, then I can switch groups as usual, and see the cm93 datasets individually.

So, I cannot reproduce your issue from:
OpenCPN Version 4.4 Released

More?

Thanks
Dave
Dave,
Thanks for checking!
In the end, ... a full chart database rebuild solved the problem.

/Thomas
__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2016, 12:31   #115
Registered User

Join Date: Jan 2013
Location: Belgium
Boat: Trintella 1 & 28ft
Posts: 73
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

AIS MOB device course and speed are not displayed.

When I drop a AIS MOB device such as: AIS MOB Devices

Opencpn gives a warning to show it's location. The field course and speed remain empty. This worked correctly in 4.2
When I open the ais target list it is the same result.

Opencpn does draw a track and shows a speedvector of the target thus it receives the neccesary data. Is there a workaround? Or should I go back to 4.2?


Quote:
Originally Posted by nohal View Post
Please record the NMEA data stream and post here.

NMEA stream off 3 min AIS MOB received after 40 seconds.
Attached Files
File Type: doc log opencpn ais mob problem.doc (130.5 KB, 13 views)
__________________
ccgarnaal is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2016, 12:43   #116
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,016
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

ccgarnaal...
Not that I can't get the sentences out using some grep magic, but next time when asked to record an NMEA stream, please use the VDR plugin - it is soooo much easier to use the result.

Thanks

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2016, 13:02   #117
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,016
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

Looking at the NMEA in the log you posted, there are no !AIVDM sentences at all, just your own (MMSI 205429020) AIVDO message 18's telling us that your boat went more or less north at 4 knots.
Please try again, this time really recording the data using the VDR plugin.

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2016, 03:43   #118
Registered User

Join Date: Jan 2013
Location: Belgium
Boat: Trintella 1 & 28ft
Posts: 73
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

Quote:
Originally Posted by nohal View Post
Looking at the NMEA in the log you posted, there are no !AIVDM sentences at all, just your own (MMSI 205429020) AIVDO message 18's telling us that your boat went more or less north at 4 knots.
Please try again, this time really recording the data using the VDR plugin.

Pavel
I will try again next week. Srry, still a little new to this.
__________________
ccgarnaal is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2016, 02:22   #119
Registered User

Join Date: Aug 2016
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 4
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

Stumbled on a small Toolbar Icons selection bug (?)

- Click on any icon and deselect 'Show ENC Text(T)' but ensure 'Hide AIS Targets' is ticked.
- Click 'OK'
- The icon 'Show ENC Text(T)' is gone and 'Hide AIS Targets' is displayed, as requested.
- Restart OpenCPN
- Now the icon 'Show ENC Text(T)' is displayed while 'Hide AIS Targets' is gone.

It appears that the string controlling the icons is not written/read correctly.
Have tested to delete the config file but the error persists. Verified on three separate installations, all on Linux and OpenCPN 4.4.0.

Using e.g. Ubuntu Linux 14.04 Lxfe system with OpenCPN 4.4.0

/Lennart
__________________
LennartG is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2016, 06:00   #120
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,363
Re: OpenCPN Version 4.4 Released

LennartG Perhaps this should be posted in tracker under O 4.4
Can you do that please? Go to opencpn.org and find Tracker in menu. Register then enter your bug.
__________________

__________________
rgleason is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
enc, lease, opencpn

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OpenCPN Beta Version 3.1.814 Released bdbcat OpenCPN 185 14-09-2012 08:43
OpenCPN Beta Version 3.1.802 Released bdbcat OpenCPN 158 14-08-2012 11:07
OpenCPN Beta Version 3.1.714 Released bdbcat OpenCPN 91 01-08-2012 18:08



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 12:14.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.