Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 07-05-2012, 06:54   #46
Senior Cruiser
 
sailorF54's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Dec 2009
Location: Perros-Guirec, France
Boat: Jeanneau Sunshine 36
Posts: 833
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

A slight glitch... see pic
CM93 2011_1 NW Spain
OpenGL or not
Windows 7

(Needs checking, as I have tweaked the chartsymbols.xml file for colors and size of lettering)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ScreenShot002.jpg
Views:	83
Size:	363.0 KB
ID:	40778  
__________________

__________________
sailorF54 is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2012, 07:42   #47
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 2,769
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

Quote:
Originally Posted by sailorF54 View Post
A slight glitch... see pic
CM93 2011_1 NW Spain
OpenGL or not
Windows 7

(Needs checking, as I have tweaked the chartsymbols.xml file for colors and size of lettering)

W7 as well - In my case it helps to check "Declutter text" text in the tool box' vector chart tab to get a nicer picture

Hubert
__________________

__________________
bcn is online now   Reply With Quote
Old 07-05-2012, 09:02   #48
Registered User

Join Date: Feb 2011
Posts: 490
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

All is working well in Windows 7 aftr reinstalling 2.6.1705, except for the current arrows of the charts in S57 format; they all point towards North but if you kick on it you can obtain the direction but no speed of the currents.
Good work and thanks again.
P_dub
__________________
P_Dub is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2012, 09:31   #49
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,250
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

Quote:
Originally Posted by cagney View Post
Dave

The 64 bits version crashes after clicking OK in the first dialog.
Attachment 40742

So far my locally compiled 32 bits runs OK. Not really tested though.

Thomas
Dave
Exactly the same crash after booting this afternoon on my 64 bits version. So it was not just the upgrade....
Thomas
__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2012, 14:46   #50
Registered User

Join Date: Sep 2010
Posts: 134
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

Hi,

I've already posted this message to the "ocpn does not go out of night mode" thread, but this one maybe is more appropriate.

First issue:
========
I found in new OpenCPN 2.6.1705 that with CM93 map, F5 doesn't works correctly (only [dim/change colors] the Toolbar + GPS icon + bottom chart / location bar).

I have checked the same with OpenCPN 2.5.0 with the same CM93 map and it's works correctly!

Second issue:
===========
If you try to dim with F6 with new OpenCPN 2.6.1705 and also with 2.5.0 it's works correctly until you minimized OpenCPN window and back maximized, if you try to dim again after min/max you will see only small dark square like I've attached.

If you dim to some value and after that min/max OpenCPN window you will also see the same behavior.

Kubek
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	OpenCPN_2.5.0_F5_no_problem.jpg
Views:	72
Size:	157.4 KB
ID:	40806   Click image for larger version

Name:	OpenCPN_2.6.1705_F5_problem.jpg
Views:	66
Size:	245.9 KB
ID:	40807  

Click image for larger version

Name:	OpenCPN_2.5.0_F6_problem.jpg
Views:	66
Size:	240.3 KB
ID:	40808   Click image for larger version

Name:	OpenCPN_2.6.1705_F6_problem.jpg
Views:	74
Size:	283.0 KB
ID:	40809  

__________________
kubek is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2012, 16:02   #51
Registered User

Join Date: May 2012
Posts: 3
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

Hello and Thank you Dave:

All of screens on Opencpn appear ok.

GPSD works fine with xgps (the position is displayed and accurate). However the data isn't being displayed in OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705. I have the gps section in the configuration set to GPSD on localhost (same as in Ubuntu 11.10, whiched worked fine). Neither the Dashboard nor the Autofollow vessel indicator are receiving NMEA data (at 4800).

The output in the opencpn logfile today is below:
17:49:44 EDT:
17:49:44 EDT: 2012-05-07
17:49:44 EDT: -------Starting opencpn-------
17:49:44 EDT: Version 2.6.1705 Build 2012-05-05
17:49:44 EDT: MemoryStatus: mem_total: 2012 mb, mem_initial: 52 mb
17:49:44 EDT: SData_Locn is /usr/local/share/opencpn/
17:49:44 EDT: Using existing Config_File: /home/user3/.opencpn/opencpn.conf
17:49:44 EDT: Setting Viewpoint Lat/Lon 42.8925, -79.1728
17:49:44 EDT: Setting Ownship Lat/Lon 33.358, -79.282
17:49:44 EDT: System default Language: en_CA
17:49:44 EDT: Opencpn language set to: en_US
17:49:45 EDT: ChartSymbols loaded from /usr/local/share/opencpn/s57data/chartsymbols.xml
17:49:45 EDT: Using s57data in /usr/local/share/opencpn/s57data
17:49:45 EDT: Setting Viewpoint Lat/Lon 42.8925, -79.1728
17:49:45 EDT: Setting Ownship Lat/Lon 33.358, -79.282
17:49:45 EDT: NMEA Data Source is....GPSD:localhost
17:49:45 EDT: AIS Data Source is....None
17:49:45 EDT: Using WVSChart datafile: /usr/local/share/opencpn/wvsdata/wvs43.dat
17:49:46 EDT: NMEA AutoPilot Port is....None
17:49:46 EDT: PlugInManager searching for PlugIns in location /usr/local/lib/opencpn
17:49:46 EDT: PlugInManager: Loading PlugIn: /usr/local/lib/opencpn/libgrib_pi.so
17:49:46 EDT: /usr/local/lib/opencpn/libgrib_pi.so Version detected: 107
17:49:46 EDT: PlugInManager: Loading PlugIn: /usr/local/lib/opencpn/libdashboard_pi.so
17:49:46 EDT: /usr/local/lib/opencpn/libdashboard_pi.so Version detected: 106
17:49:46 EDT: ChartDB Cache policy: Max open chart limit is 20.
17:49:46 EDT: Loading chart db version: V016
17:49:46 EDT: Chartdb: Chart directory list follows
17:49:46 EDT: Chart directory #0: /media/I/CHARTS/Canada/GREAT LAKES
17:49:46 EDT: Chart directory #1: /media/I/CHARTS/Canada/Ontario
17:49:46 EDT: Chart directory #2: /media/I/CHARTS/Canada/Newfoundland
17:49:46 EDT: GPS Watchdog Timeout is: 6 sec.
17:49:46 EDT: Initializing Chart /media/I/CHARTS/Canada/Ontario/140001.KAP
17:49:46 EDT: Initializing Chart /media/I/CHARTS/Canada/Ontario/200001.KAP
17:49:57 EDT: Initializing Chart /media/I/CHARTS/Canada/Ontario/210001.KAP


Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post
Sandeman....

The screen error reports are probably false reports from wxWindows and gtk.
Do your screens look right?

You say gpsd does not work.....

Lets start by looking at your opencpn logfile please.
Also, please tell us more about your test setup.

Thanks
Dave
__________________
sandeman is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2012, 18:14   #52
Registered User
 
HappySeagull's Avatar

Join Date: Dec 2010
Location: B.C.,Canada
Boat: 29'
Posts: 2,395
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

I can duplicate kubek's F6 problem with openGL OFF but it works fine with Gl on... (OS=XP running 1705 portably)
__________________
HappySeagull is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2012, 18:43   #53
Registered User

Join Date: Sep 2010
Posts: 134
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

Hi,

If I turn ON OpenGL in Toolbox both problems disappear.

Kubek
__________________
kubek is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2012, 18:45   #54
Registered User

Join Date: Sep 2010
Posts: 134
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

Thanks for help, I miss OpenGL settings

Kubek
__________________
kubek is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2012, 01:52   #55
Registered User
 
b_syrsa's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: 57.41.97N 11.44.14E, Gothenburg, Sweden
Boat: Maxi 909 - Adalanta
Posts: 9
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

Hello Dave,

Really like the feature that makes it possible to add links to a mark.
It would be even better if the link was directly accessible from the drop down meny when right clicking on the mark, or if the link came up directly when double clicking on the mark.

BR

Sven
__________________
b_syrsa is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2012, 05:57   #56
Registered User
 
LeaseOnLife's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: out cruising again
Boat: Sailboat
Posts: 1,047
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

I think this is a bug:

With an active route, when switching to other applications, the little route/leg window stays on top of the other applications. Win-XP

Dirk
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	bug-leg-route-window-stays-on-top.jpg
Views:	83
Size:	120.4 KB
ID:	40817  
__________________
LeaseOnLife is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2012, 11:33   #57
Registered User
 
HotRod's Avatar

Join Date: Oct 2010
Location: SW Norway
Boat: Nidelv 28, 28ft
Posts: 243
Send a message via MSN to HotRod Send a message via Skype™ to HotRod
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

F6 problem is not an issue on my Win7 x64 installation.
__________________
Best Regards
OpenCPN Norge - Norwegian OpenCPN community
Frode
HotRod is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2012, 02:13   #58
Registered User

Join Date: May 2012
Location: West Africa
Boat: Jeanneau Sun Legende 41
Posts: 52
Send a message via Skype™ to jean_pfoumf
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

Hello

Some problems on Mac OSX (10.6.8) :
- all symbols are shown in a little black square on all vectorial map (CM93, S57 NOAA).
- the night and day function doesn't work anymore. In fact, there is just change in the tool bar and in the bottom of the screen.

Jean
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Day.jpg
Views:	88
Size:	372.1 KB
ID:	40857   Click image for larger version

Name:	Night.jpg
Views:	74
Size:	369.1 KB
ID:	40858  

__________________
jean_pfoumf is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 13:46   #59
Registered User

Join Date: Dec 2008
Boat: Journeyman
Posts: 705
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

Regarding the TSS arrows pointing north: I must have missed some arrows that should have vector format instead of raster. Will look through again and fix.

If you want to fix it yourself, check the symbol name in Object Query and add <prefer-bitmap>no</prefer-bitmap> to that symbol in chartsymbols.xml

/jesper
__________________
JesperWe is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 16:38   #60
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
Re: OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1705

Thomas....

Crash on 64bits:

As I understand it, you can reliably crash on 64 bits with one specific config file, which you have previously attached.

I tried that config file locally on 32 bits, no problems.

If you can reliably crash, then the thing to do is systematically remove questionable items from the config file, one, by one, until you find the one item that causes the crash.

You ddd dump is not conclusive, I'm afraid.

Thanks
Dave
__________________

__________________
bdbcat is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
opencpn

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 10:31.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.