Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Closed Thread
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 01-04-2010, 14:22   #76
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,883
Build 331

Folks...

CVS Build 331 is checked in.

I'm off to sea for a few days. Destination: Beaufort, NC.

Good Luck
Dave
__________________

__________________
bdbcat is offline  
Old 01-04-2010, 14:31   #77
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,294
Question French language file

OpenCPN 2.1 Build 331.

Hello

In the French version file "opencpn_fr_FR.po" , this affects all versions, there is : "I&mport".

I think it should be "&Import" ?

Best regards

Gilletarom

----------------
The same in french language :

OpenCPN 2.1 build 331.

Bonjour,

Dans le fichier opencpn_fr_FR.po de la version française, cela concerne toutes les versions, il y a "I&mport".

Je pense que cela devrait être "&Import" ?

Cordialement

Gilletarom
__________________

__________________
Gilletarom is offline  
Old 02-04-2010, 01:37   #78
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,247
Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post
Team....
Changelog:
38, Correct crash on Track Delete with Track Properties dialog open.
Build 331, this bug still present.If I use the Track Properties Dialog to delete the current track, the crash comes when the Track button is pressed. After the track deletion this button is still active, so the crash comes when trying to switch it off.

As already reported, the arrow down key now zooms in.

Thomas
__________________
cagney is offline  
Old 02-04-2010, 01:45   #79
Senior Cruiser
 
idpnd's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2007
Location: Almería, ES
Boat: Chiquita 46 - Libertalia
Posts: 1,551
Quote:
Originally Posted by PjotrC View Post
I just propose to call things as they should be called.
Thanks for your elaborate info on this. Grey ball?

Quote:
Originally Posted by Gilletarom View Post
In the French version file "opencpn_fr_FR.po" , this affects all versions, there is : "I&mport".

I think it should be "&Import" ?
Hello, the & just determines where the hotkey for manipulating the dialogue is - feel free to modify as per your wishes & upload to the i18n thread on this subforum.
__________________
sv Libertalia
idpnd is offline  
Old 02-04-2010, 02:45   #80
Registered User
 
Gilletarom's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: France
Boat: 10.50 mètres
Posts: 2,294
French language

Hello,

I have join on OpenCPN Internationalization (i18n) a file for french language for 2.1.331.

Best regards.

Gilletarom
__________________
Gilletarom is offline  
Old 02-04-2010, 04:35   #81
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,247
Dave

In build 331, SENC creation now works correctly with quilting on.
Did you just forget to mention it, or ... was it just by chance ?

Thomas
__________________
cagney is offline  
Old 02-04-2010, 05:52   #82
Senior Cruiser
 
idpnd's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2007
Location: Almería, ES
Boat: Chiquita 46 - Libertalia
Posts: 1,551
Code:
install -p -m 644 ././po/opencpn_cs_CZ.mo /usr/share/locale/sv/LC_MESSAGES
install: cannot stat `././po/opencpn_cs_CZ.mo': No such file or directory
make[1]: *** [install-data-local] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/user/opencpn'
make: *** [install-am] Error 2
Looks like the Czech mo has gone awol..

Edit: Same for Russian - I worked around it by duplicating the German mo file
__________________
sv Libertalia
idpnd is offline  
Old 02-04-2010, 11:34   #83
Registered User

Join Date: Feb 2010
Posts: 619
More on AIS navigational status

This is almost a bug (mine), so I post this here.
A principle I believe should be kept in ECDIS is that the display should be immediately understandable. For this reason I would vote neither for "suppress anchored/moored" nor "suppress stationary or slow moving". I accept this exists in many programs, but the danger is that looking at clean screen one does not realize at once what targets have been filtered away. To find this out, it is necessary to go into tools->AIS...
If I filter out <all> AIS, I can see this immediately from the icon in toolbar. This keeps the Principle.
Having said that, the bug is:

- if I select <AIS INPUT=NONE>, the ShowAIS icon should not be visible anymore
__________________
PjotrC is offline  
Old 02-04-2010, 11:37   #84
Senior Cruiser
 
idpnd's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2007
Location: Almería, ES
Boat: Chiquita 46 - Libertalia
Posts: 1,551
Quote:
Originally Posted by PjotrC View Post
Having said that, the bug is:

- if I select <AIS INPUT=NONE>, the ShowAIS icon should not be visible anymore
Perhaps the icon could even have a third state to reflect the "filtering" bit
__________________
sv Libertalia
idpnd is offline  
Old 02-04-2010, 19:48   #85
Registered User
 
Viking Sailor's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: San Francisco Bay
Boat: Fantasia 35 - s/v Feeling Good
Posts: 1,074
PjotrC,

I can not disagree with you more. The reason to filter out stationary AIS reporting targets is to clear the display so that targets that are a real threat can be more easily seen. Since AIS should never be used as the sole method for detecting transitory hazards to navigation it is alright to enable or disable the selection of targets to be displayed.

__________________
Viking Sailor is offline  
Old 02-04-2010, 23:02   #86
Registered User
 
HamishB's Avatar

Join Date: Jan 2010
Location: New Zealand
Posts: 286
Quote:
Originally Posted by Viking Sailor View Post
The reason to filter out stationary AIS reporting targets is to clear the display so that targets that are a real threat can be more easily seen.

a compromise where important information is not lost in the clutter but data is not suppressed is to grey-out or set the alpha-channel/transparency of the < 1kt vessels so they are there as ghosts, while active targets are in bright primary colors.


regards,
Hamish
__________________
HamishB is offline  
Old 03-04-2010, 02:05   #87
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,247
It all depends on where you are or what kind of navigation you are into!

If we are talking about large commercial harbours or restricted waterway with a lot of traffic, then I'm with Viking all the way.
But, on the other hand, if I'm on a passage, say from San Fransisco to Hawaii, then I need to see every vessel, regardless if it is moving >0.3 kts or not, also the time out for "Mark targets as lost" will need to be increased.
Then there are all the cases in between.....approaching a big commercial harbour etc, where you can find vessels in a holding pattern, waiting for a pilot, for example, with very little SOG, where you don't expect it.

So in my view, all the switches in the Toolbox are alright, with the exception of renaming anchored/moored (Pjotr), and make the AIS button dependent on that you actually use AIS ( a switch similar to Grib/Track) (Pjotr).

But, ...there is definitely a need for a visual reminder of your settings in case some targets are suppressed. Hamish's suggestion and/or a different colour AIS button should work.

Thomas
__________________
cagney is offline  
Old 03-04-2010, 03:21   #88
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,016
Hi guys,
first of all thanks a lot for this perfect tool. Just returned from a regatta where I changed to the beta before the last 150 mile leg and it worked like a charm. I observed a crash shortly after upgrading from 1.3.6 but since then absolutely no problems with stability.
I totally love this quilting thingie and it works like a charm on my nav station "powered" by Atom and WinXP.

I also gave a bit of a try to the new RouteManager while updating the translation, but it looks like needing a bit more polishing before getting usefull. Following are my observations with it so far:

1. I'm not sure why, but on my dev machine (Win2k8 server) at home the sizing of the dialog is wrong and the buttons overlap (see screenshot with font size set to 96DPI - it gets much worse with larger 120 DPI fonts, when the bottom anchored OK button is totally hidden under the top anchored ones). On my XP nav netbook it's totally ok though.

2. Single clicking the route causes toggling it's visibility, which by itself looks a bit weird to me. Even worse it's impossible to turn it on again in any other way than clicking another one (causing it to disappear) and clicking back on the previously selected route. I also think thatn when I select the route, the buttons should be enabled. Now the behavior I observe is that I have to do something I call "very fast multiclicking" to get the buttons enabled after a while. This behavior is common for both the XP and 2k8 machines.

Will have to revive my C programming skills a little bit to provide fixes in addition to complaints

Cheers and thanks a lot again

Pavel
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ocpn_rmbug.png
Views:	87
Size:	5.9 KB
ID:	14713  
__________________
nohal is online now  
Old 03-04-2010, 03:26   #89
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,016
And one more: After using the Route properties dialog from the RouteManager, the route visibility toggles as well - looks like the event handler needs to check more carefully why and whether the selected item changed.

Pavel
__________________
nohal is online now  
Old 03-04-2010, 04:36   #90
Registered User
 
Netsurfer's Avatar

Join Date: Jan 2010
Location: Cologne, Germany
Boat: Beneteau Oceanis 331
Posts: 557
Quote:
Originally Posted by nohal View Post
1. I'm not sure why, but on my dev machine (Win2k8 server) at home the sizing of the dialog is wrong and the buttons overlap (see screenshot with font size set to 96DPI - it gets much worse with larger 120 DPI fonts, when the bottom anchored OK button is totally hidden under the top anchored ones).

2. Single clicking the route causes toggling it's visibility, which by itself looks a bit weird to me. Even worse it's impossible to turn it on again in any other way than clicking another one (causing it to disappear) and clicking back on the previously selected route.
I can confirm this additionally to the other bugs I reported already.

Another point to look at is that there are two different methods to import GPX data at the moment. One is the routemanager and the other is the GPX Import button. Same for the export function, which is actually not working in routemanager. Also it seems that there is no differentiation between routes and tracks.

But before trying to fix all aspects of the routemanager there should be the general handling of GPX data in OCPN being discussed. Because AFAIK you couldn't really import any GPX data (made by other applications) due to the <extensions> used in OCPN. So as long as there is no automatic conversion for this on import you always have to do this manually.
And AFAIK OCPN uses its very own types of symbols for waypoints, trackpoints and and routepoints - even though it does not exist a standard for this.

Next thing I have to complain about is putting again everthing in one thread (which already consists of 90 posts). So all different aspects like the routemanager, installation problems on different OS (Windows, Linux and their different versions), other bugs of the new version are all mixed up. In my opinion that's not ideal to discuss a certain aspect in-depth. Or would you like to search 8 or more pages, each with 15 posts and pick out the 10 belonging to the specific matter?

So I would welcome it very much if you could decide to open a separate thread for each of this topics!

Happy Easter,
Gunther
__________________

__________________
Netsurfer is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OpenCPN Version 1.3.5 Beta Technical bdbcat OpenCPN 544 24-03-2010 11:34
OpenCPN Version 1.3.6 Release bdbcat OpenCPN 32 30-01-2010 06:07



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 18:16.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.