Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 5 votes, 4.80 average. Display Modes
Old 21-02-2015, 20:29   #676
Registered User

Join Date: Feb 2013
Location: Gothenburg, Sweden
Boat: Allegro 33
Posts: 173
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Didn't OpenCPN show you that there now is another interface available on the computer 176.16.1.1 ?

/Hans
__________________

__________________
hasse_A is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2015, 20:34   #677
Registered User

Join Date: Sep 2010
Location: Alaska
Posts: 69
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Did not see anything like that, i will try those numbers tomorrow.

Thanks
__________________

__________________
rontom is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2015, 13:57   #678
Registered User

Join Date: Sep 2010
Location: Alaska
Posts: 69
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Hello

Finaly got the small Acer computer dialed into the Garmin HD 18 last week,works fine.

But now i have another problem, my Gradar on my Dedicated Nav Computer quit working yesterday, it worked fine the daybefore, worked fine for over a year.

When i start the open Cpn, the Radar icon stays red, even with the amphernol switch on, even when in Master mode. i have restarted the Computer, and Restarted the open CPN program Seveal times, to no avail. I bypassed the Amphernol Switch, and went Direct to the Computer this morning with the ethernet cable, with the same nothing results. Checked the IP address several times, they have not changed from when it was working before
Checked Radar log, nothing but GPS Data, nothing about the Radar.

I am thinking it might be the Scanner itself

any ideas appreciated

Thanks
__________________
rontom is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2015, 14:41   #679
Registered User

Join Date: Feb 2013
Location: Gothenburg, Sweden
Boat: Allegro 33
Posts: 173
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Quote:
Originally Posted by rontom View Post
I bypassed the Amphernol Switch, and went Direct to the Computer this morning with the ethernet cable, with the same nothing results.
I don't think you should bypass the Amphenol Switch. Pin 5 of the Ethernet cable must be grounded to start the scanner.

Maybe a stupid question but here goes anyway.
Have you checked so that you have power to the scanner i.e. 12 V ?

If that is so maybe you could download Wireshark to check if the scanner sends any data on the Ethernet cable.

/Hans
__________________
hasse_A is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2015, 18:24   #680
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,494
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Another simple test:

The Garmin scanner makes a distinctive "motoring" sound when the array is spinning.

Do you hear this? If not, check the power wiring and pin 5 on the data cable interface.

Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2015, 19:19   #681
Registered User

Join Date: Sep 2010
Location: Alaska
Posts: 69
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Thanks Dave

I did check for noise in the Scanner, and nothing. I will chase wires tomorrow
and check for power. I assume that there is a Hot solder joint on the Amphenol switch that i can get a + reading on a meter.
One thing that did happen a couple of times this am, when i was rebooting at several different times the the Radar icon would go into a normal spinup, count down but stop at 6 and crash, it did this just a couple of times. Most of the time the radar icon would just show red. Im pretty positive it is a Mechanical issue or wiring. because it does it with my backup computer also.
what i will probably end up doing is taking the scanner down and Jumper it with another ethernet cable to make sure the Cable has not opened up and has water in it. I did check the connection into the scanner itself and it felt secure.

Thanks Dave
__________________
rontom is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2015, 13:17   #682
Registered User

Join Date: Sep 2010
Location: Alaska
Posts: 69
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Hello

I checked power, and Wiring. I got power to the Scanner,
I disconnected everything and brought it home to my Shop and hooked it up as i had it on the Boat when it was working fine a couple of days ago. Can not make it come alive. Though when i try and get it into Master Mode, Window comes up and says.

Scanner is located at 172.16.2.0
Interface on Computer is 127.0.0.1/8

ideas welcome
__________________
rontom is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2015, 17:20   #683
Registered User

Join Date: Sep 2010
Location: Alaska
Posts: 69
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

This is what i get.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	untitled7.JPG
Views:	144
Size:	79.8 KB
ID:	99001  
__________________
rontom is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2015, 00:03   #684
Registered User

Join Date: Feb 2013
Location: Gothenburg, Sweden
Boat: Allegro 33
Posts: 173
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

On what interface is your scanner connected ?
I see no interface with a cable plugged in.
I suppose it should be the Realtek, but here the red X indicates no cable present.
To verify the NIC is ok you can connect it to switch. The red X should then disappear.
There is definitely no data coming in to the plug-in. You seem to have only the loop back interface.

/Hans
__________________
hasse_A is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2015, 13:24   #685
Registered User

Join Date: Sep 2010
Location: Alaska
Posts: 69
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Hello

Called Garmin Warranty Mar 22, 2 Rings and a Real Live Person answered, was stunned, was expecting to listen to music,
was impressed, usually get the Run a Round on Warranty work in the Past.
Said send it down since it was under 2 years warranty. Gave me a RAN number and i shipped it. Had to pay shipping down, but that was ok , I got it back already. Modulator Board was bad, they updated the software also. at no charge. They bench tested it also. Have not hooked it up yet, but will this weekend.
Really impressed with Garmins Service.
__________________
rontom is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2015, 20:42   #686
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,494
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

rontom...

Did you mention to Garmin folks that you plan to use the scanner with OpenCPN? Any raised eyebrows there?

Just wondering....

Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2015, 07:25   #687
Registered User

Join Date: Sep 2010
Location: Alaska
Posts: 69
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Hi Dave

No, they did not ask, i did not tell, Did not want to open up a CAN OF WORMS !!!

Thanks For the Great Program Dave
__________________
rontom is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2015, 16:29   #688
Registered User

Join Date: Sep 2010
Location: Alaska
Posts: 69
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Hooked it up today, lit it off, works like a charm.
__________________
rontom is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2015, 13:32   #689
Registered User

Join Date: Dec 2014
Posts: 4
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Hello Dave
I am trying to install Radar plugin, do I need an own sip position from GPS or NMEA device before OPENCPN will produce a RADAR scan. I can see that I am talking to the scanner ok from the log files but I get no Radar scan, I am not connected to a GPS.
Kind Regards
__________________
collinsam is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2015, 17:06   #690
Registered User

Join Date: Jan 2010
Location: Harlingen, NL
Boat: KMY Stadtship 56
Posts: 166
Re: OpenCPN Radar Overlay PlugIn

Yes, you need a positioning system (and heading, either to the radar or to OpenCPN.)

Otherwise the system does not know where to center the radar overlay or how much to rotate the image on screen.

If you use the latest version you should see a dialog that shows you a number of items that need to be satisfied before it will show the image.

Below you see a dialog that shows you what happens on my system when not connected to a positioning system (and an actual radar!)
__________________

__________________
merrimac is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
opencpn, paracelle, radar

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OpenCpn for Navigation gpshephe Marine Electronics 10 30-12-2013 10:33
What Do You Think of Selling OpenCPN? esan6 OpenCPN 25 23-10-2013 09:35
Help with OpenCPN Sailorman375 Navigation 3 11-08-2013 21:58
For Sale: Radar Mount sailorman14 Classifieds Archive 5 23-04-2012 21:50
OpenCPN Version 2.6 Beta Build 1524 bdbcat OpenCPN 115 09-04-2012 12:10


Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 01:00.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.