Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 15-10-2019, 23:28   #1
Registered User

Join Date: Jun 2019
Location: Portugal
Boat: Albin Vega 27
Posts: 14
OpenCPN not working correctly?

Hi to all
I use since years OpenCPN and have installed 1 CM93Ed2 and the USA NOAA charts.
Everything worked fine. I used to plot and then, transfer to Garmin GPS78 and done. Precise and correct sailing in the Gulf of Mexico, American Pacific down to Galapagos and finally on the European Atlantic coast.

Then, I installed version 4.0 and now, upgraded to 5.0 in order to try to correct the error from V 4.0. When opening OpenCPN, the charts displayed, but the upper half of my screen was split into 2 grey squares on the left and on the right of the upper screen. When zooming in, the grey shading disappears and I can look at the details. But at some moemnt the whole screen becomes grey.

Why is that? What is the error? I tried to update the programm, but the error continues...
__________________

Albinvega27 is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2019, 02:05   #2
Registered User

Join Date: Sep 2010
Location: Boat in Greece, Beach cat in Israel
Boat: Lagoon 400 & Nacra 6.0 beach cat
Posts: 1,002
Re: OpenCPN not working correctly?

Quote:
Originally Posted by Albinvega27 View Post
Hi to all
I use since years OpenCPN and have installed 1 CM93Ed2 and the USA NOAA charts.
Everything worked fine. I used to plot and then, transfer to Garmin GPS78 and done. Precise and correct sailing in the Gulf of Mexico, American Pacific down to Galapagos and finally on the European Atlantic coast.

Then, I installed version 4.0 and now, upgraded to 5.0 in order to try to correct the error from V 4.0. When opening OpenCPN, the charts displayed, but the upper half of my screen was split into 2 grey squares on the left and on the right of the upper screen. When zooming in, the grey shading disappears and I can look at the details. But at some moemnt the whole screen becomes grey.

Why is that? What is the error? I tried to update the programm, but the error continues...
It seems to me that the problem is in your Hardware/operating system.
I use v5 on Windows7 without any problems.
I would suggest that you describe your computer working environment in detail, maybe someone will have a bright idea.
__________________

__________________
Mark, S/Y Bat-Yam
meirriba is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2019, 03:58   #3
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 3,551
Re: OpenCPN not working correctly?

Intel Graphic chips? Windows?
If so, search for updated drivers for the device.
bcn is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2019, 04:08   #4
Registered User

Join Date: Jun 2019
Location: Portugal
Boat: Albin Vega 27
Posts: 14
Re: OpenCPN not working correctly?

Intel HD Graphics 620, Treiber updated
Albinvega27 is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2019, 06:56   #5
Registered User

Join Date: Nov 2012
Location: Orust Sweden
Boat: Najad 34
Posts: 2,579
Re: OpenCPN not working correctly?

A....Vega..
You may give this a try:

OpenCPN Version 5 for Intel HD Graphics 6xx
Håkan
Hakan is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2019, 08:04   #6
Registered User

Join Date: Jun 2019
Location: Portugal
Boat: Albin Vega 27
Posts: 14
Re: OpenCPN not working correctly?

I tried it, but does not help. Here, how it looks on my computer
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	opencpn.jpg
Views:	25
Size:	308.6 KB
ID:	201594  
Albinvega27 is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2019, 08:59   #7
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 3,551
Re: OpenCPN not working correctly?

Quote:
Originally Posted by Albinvega27 View Post
Intel HD Graphics 620, Treiber updated
Is this the message from the Windows Device Manager?

If yes, then search the Intel site directly. There is no guarantee that Windows installs the latest drivers - and in case of W10 you might need to re-install the latest one again after one of those W10 "function upgrades" every 6 months.
bcn is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2019, 09:35   #8
Registered User

Join Date: Jun 2019
Location: Portugal
Boat: Albin Vega 27
Posts: 14
Re: OpenCPN not working correctly?

Quote:
Originally Posted by bcn View Post
Is this the message from the Windows Device Manager?

If yes, then search the Intel site directly. There is no guarantee that Windows installs the latest drivers - and in case of W10 you might need to re-install the latest one again after one of those W10 "function upgrades" every 6 months.
I have done all as you said and then at the end, OpenCPN crashed, so I uninstalled. Then, installed the new one from the link you gave me asthe one for HD 620 Intel Graphic and at least, it works like before, but with the error. So, I will try to go along with untill I find a software, that works properly. In the past before version 4.0 I did not have this problem ever, but I cannot get those versions anymore...

Tks anyway
__________________

Albinvega27 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
enc, opencpn

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
self calibrated charts not quiling correctly Candombero OpenCPN 7 31-03-2018 12:14
OpenCPN 4.0 do not run correctly with PC Lenovo U41, under W 8.1 Gilletarom OpenCPN 16 18-10-2015 06:31
Solar not Working Correctly? simonpickard Electrical: Batteries, Generators & Solar 78 11-09-2014 10:29
Navionics Chart Pricing: Am I Interpreting this Correctly ? teneicm Navigation 3 26-06-2010 15:05
Two Battery Banks Correctly Charged? bryan and wendy Electrical: Batteries, Generators & Solar 20 14-01-2010 09:42

Advertise Here


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 21:45.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.