Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 30-06-2013, 00:00   #1
Jd1
Registered User

Join Date: Aug 2011
Location: Victoria, BC
Boat: Catalina 36 MKII
Posts: 1,096
Opencpn-no AIS sounds

Actually it isn't quite a 'no sounds' situation .... some .wav files play just fine but others do not. The .wav files play fine outside of ocpn. Has anybody ever figured out what is going on with this? BTW, I am running Ubuntu 12.04 and ocpn 3,2 ... the standard bell sounds included with ocpn just don't do it for me
__________________

__________________
Jd1 is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2013, 03:36   #2
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,247
Re: Opencpn-no AIS sounds

Jd1

All known Linux sound problems in OpenCPN are handled, one way or the another.
There is no version 3.2 ...., so
if you are on 3.0.2 upgrade to 3.2.2.
If you're on 3.2.0 upgrade to 3.2.2.
If you're on 3.2.2, and still have a problem with sound, make sure that lipportaudio is installed.
Code:
$sudo apt-get install  libportaudio2
If you still have problems........give us all the relevant details.

Thomas
__________________

__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2013, 09:18   #3
Jd1
Registered User

Join Date: Aug 2011
Location: Victoria, BC
Boat: Catalina 36 MKII
Posts: 1,096
Re: Opencpn-no AIS sounds

My apologies, Version 3.2.0 Build 2013-02-26. libportaudio2 is installed.
Turns out I am actually on Ubu8ntu 13.04 64 bit (sorry again)
Note that all the bell sounds (included .wav files in ocpn ) work. I have tried a number of new .wav files and most do not play (silence) but at least one plays very distorted.
I will see if I can upgrade to 3.2.2 and report back. What other details should I report ?
__________________
Jd1 is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2013, 10:15   #4
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,247
Re: Opencpn-no AIS sounds

Jd1

Can you attach one of the problem .wav files?
Compress file if necessary.
Add a .pdf to the filename to bypass some forum restrictions.

Thomas
__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2013, 10:41   #5
Jd1
Registered User

Join Date: Aug 2011
Location: Victoria, BC
Boat: Catalina 36 MKII
Posts: 1,096
Re: Opencpn-no AIS sounds

not sure if this works but here is a .wav file modified with .pdf on the end

Hmmm, I guess this didn't work. What do I need to do to insert a file ? The file was only 9.9 kb ...
__________________
Jd1 is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2013, 11:13   #6
Jd1
Registered User

Join Date: Aug 2011
Location: Victoria, BC
Boat: Catalina 36 MKII
Posts: 1,096
Re: Opencpn-no AIS sounds

second try as mpg file
Attached Files
__________________
Jd1 is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2013, 11:21   #7
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,247
Re: Opencpn-no AIS sounds

jd1

Click "Attachments", select your file, and then "Upload".
Click image for larger version

Name:	Class B1.png
Views:	54
Size:	10.1 KB
ID:	63377
To insert the uploaded file, click "Attachments" again and select the uploaded file. It will be inserted at the cursor position.

Thomas
__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2013, 13:24   #8
Jd1
Registered User

Join Date: Aug 2011
Location: Victoria, BC
Boat: Catalina 36 MKII
Posts: 1,096
Re: Opencpn-no AIS sounds

The previous file (that appears as a video) plays for me when I click on it.
Here is a second file that has a .pdf extension pasted to the file name.
Thanks for the hint on the attachments btw, I did things the long way around


Edit: The .pdf file shows as attached in the 'additional options' dialog but for some reason it doesn't actually show up on the post.
Attached Files
__________________
Jd1 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 03:47   #9
Jd1
Registered User

Join Date: Aug 2011
Location: Victoria, BC
Boat: Catalina 36 MKII
Posts: 1,096
Re: Opencpn-no AIS sounds

Finally got OCPN 3.2.2 installed - no change in symptoms
__________________
Jd1 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 04:43   #10
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,247
Re: Opencpn-no AIS sounds

Quote:
Originally Posted by Jd1 View Post
Finally got OCPN 3.2.2 installed - no change in symptoms
jd1

OK, I can repeat your problem, so you have found a new bug.

All the sounds that comes with OpenCPN, as well as all other sounds that I used, have a sampling rate of 22050.

Downloading and testing a few alarm sounds from AUTHENTIC NAVY ALARM SOUNDS,
I find that if the sampling rate is less, the sound is distorted or does not play at all. These files used to play with the old sound implementation, so this points to libportaudio.

Workaround for now -> use sound files with a sampling rate of 22050.

PS. Further test points more towards the the file-size than sampling-rates.

Thomas
__________________
cagney is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 06:58   #11
Jd1
Registered User

Join Date: Aug 2011
Location: Victoria, BC
Boat: Catalina 36 MKII
Posts: 1,096
Re: Opencpn-no AIS sounds

Thanks for confirming the bug. I found some nice sounds on the site that you suggested and they are working just fine for my purposes!
__________________

__________________
Jd1 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ais

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 18:40.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.