Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 18-12-2017, 17:44   #1
Registered User

Join Date: Dec 2017
Posts: 1
opencpn 4.8 issues

hi all
anyone else finding 4.8 for windows the most unstable prog to date.
mine crashes all the time , move the map (not responding), load plugins the screen loads then it goes white and crashes, change charts doesn't respond then crashes.
I have removed it removes all opencpn on my system then reinstalled it but its still useless.
is there a major conflict anyone knows of.

driving me nuts

regard
Art
__________________

artuk is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2017, 18:04   #2
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 5,653
Re: opencpn 4.8 issues

Art...

4.8 has been released for months now, with no significant up-tick in instability noted from the field.

You may have an obsolete plugin loading without knowing it.
Try to run without plugins for a bit, and see how that goes. If it works better, add one plugin at a time until you identify the offender.

Use the logfile to identify plugin loads.

What system are you running? Win 10?

Thanks
Dave
__________________

bdbcat is online now   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 04:01   #3
Registered User
 
Subtandard's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: on board - currently Portugal
Boat: Westerly Oceandream, 35-feet
Posts: 40
Re: opencpn 4.8 issues

I am having a problem with 4.8.0 on linux. There is one or more routes or waypoints that cause this version to crash when I zoom or pan to it. I have tried deleting them to isolate which it is but I have so many. Was not a problem on the previous release.

Should I just go back and wait to try the next release?
Subtandard is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 05:08   #4
Registered User
 
transmitterdan's Avatar

Join Date: Oct 2011
Boat: Valiant 42
Posts: 5,510
Re: opencpn 4.8 issues

For the white plugin screen problem the simplest solution is to delete the folder where the plugin dll's reside. Then install 4.8.0 again. That will fix that issue.
transmitterdan is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 05:10   #5
Registered User
 
transmitterdan's Avatar

Join Date: Oct 2011
Boat: Valiant 42
Posts: 5,510
Re: opencpn 4.8 issues

Quote:
Originally Posted by Subtandard View Post
I am having a problem with 4.8.0 on linux. There is one or more routes or waypoints that cause this version to crash when I zoom or pan to it. I have tried deleting them to isolate which it is but I have so many. Was not a problem on the previous release.

Should I just go back and wait to try the next release?
Can you send the routes and waypoints files by email? If so we may be able to sort out the problem.

What version of Linux?

What charts are you using?
transmitterdan is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 06:37   #6
Registered User
 
Subtandard's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: on board - currently Portugal
Boat: Westerly Oceandream, 35-feet
Posts: 40
Re: opencpn 4.8 issues

I am running Ubuntu 16.04 with CM93 charts. I have trimmed the navobj.xml file down from 11M to under 10K so it will be easy to send when I know where to send it.
Subtandard is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 07:16   #7
bcn
Registered User

Join Date: May 2011
Location: underway whenever possible
Boat: Rangeboat 39
Posts: 3,532
Re: opencpn 4.8 issues

You can upload it here renamed as .doc to overcome size limitations.
bcn is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 07:37   #8
Registered User
 
Subtandard's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: on board - currently Portugal
Boat: Westerly Oceandream, 35-feet
Posts: 40
Re: opencpn 4.8 issues

OK. Here is a vastly trimed navobj.xml
Subtandard is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 07:44   #9
Registered User
 
Subtandard's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: on board - currently Portugal
Boat: Westerly Oceandream, 35-feet
Posts: 40
Re: opencpn 4.8 issues

OK, maybe this time.
Attached Files
File Type: doc navobj.doc (9.1 KB, 31 views)
Subtandard is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 09:58   #10
Registered User
 
transmitterdan's Avatar

Join Date: Oct 2011
Boat: Valiant 42
Posts: 5,510
Re: opencpn 4.8 issues

Quote:
Originally Posted by Subtandard View Post
OK, maybe this time.
I tried to duplicate the problem but could not. The only thing I can think is maybe the CM93 chart has some issue. I am probably not using the same chart files as you use.

In the file you uploaded there are only waypoints. I did not see any routes. I centered the chart on each of the waypoints and found no problems.
transmitterdan is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 11:02   #11
Registered User
 
Subtandard's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: on board - currently Portugal
Boat: Westerly Oceandream, 35-feet
Posts: 40
Re: opencpn 4.8 issues

Thank you for looking. I deleted all the tracks and routes to no effect. I then started deleting waypoints trying to find which were causing problems. I think there may be more than one. All near the south end of Sardinia. The original file size was 11MB.

I see nothing odd about any of the waypoints. All was fine till 4.8.0. I am in port for the winter so no knew waypoints have been added and the charts have not changed. There have been plenty of other software updates of course but those seem an unlikely cause of the problem.

I will try to isolate it to a single waypoint then post that here.

Thanks,
Rick
Subtandard is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 11:44   #12
Registered User

Join Date: Jun 2015
Posts: 355
Re: opencpn 4.8 issues

Quote:
Originally Posted by Subtandard View Post
Thank you for looking. I deleted all the tracks and routes to no effect. I then started deleting waypoints trying to find which were causing problems. I think there may be more than one. All near the south end of Sardinia. The original file size was 11MB.

I see nothing odd about any of the waypoints. All was fine till 4.8.0. I am in port for the winter so no knew waypoints have been added and the charts have not changed. There have been plenty of other software updates of course but those seem an unlikely cause of the problem.

I will try to isolate it to a single waypoint then post that here.

Thanks,
Rick
Hi,

I can't reproduce it either but IIRC We had another report like this one, with a missing yellow donut.

So missing anchor_blu icon?
-What's in your log around:

Looking for UserIcons at /home/xxx/.opencpn/UserIcons
with xxx your linux user name?

- What's in this directory?

- And In /usr/share/opencpn/uidata/markicons ?

- In your gpx file could you replace anchor_blu with triangle

- Moreover If you known gdb and it's installed you can run within openpcn directory:
Code:
gdb opencpn
r
and after it crashed
Code:
bt
In case your opencpn installation is with debug info (unlikely) it would be very useful.

Don't bother if gdb is not installed on your computer.

Thanks
did-g is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 14:35   #13
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 13,511
Re: opencpn 4.8 issues

In Windows, whenever you install a new update of Opencpn, you really should Rebuild the Chart Database completely. I do that without fail now because it generally clears up issues with charts, jumpiness and other things.

I wonder if this should be done for Linux?
rgleason is online now   Reply With Quote
Old 22-12-2017, 18:04   #14
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 5,653
Re: opencpn 4.8 issues

Rick...

You rebuild your chart database way more than necessary, but that is your wish, and more power to you.

But....
There really is no need to rebuild the chart db on OCPN upgrades within a 4.x.x series. Really.

Thanks
Dave
bdbcat is online now   Reply With Quote
Old 23-12-2017, 00:15   #15
Registered User
 
Subtandard's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: on board - currently Portugal
Boat: Westerly Oceandream, 35-feet
Posts: 40
Re: opencpn 4.8 issues

I fixed my crash problem. There were two icons, anchor_blu and marina_grn, that no longer exist in 4.8.0. I changed both of those to triangle and opencpn no longer crashes.

I should point out that I did not create those two symbols. I just picked them off the menu in the previous release.

Thank you for your help.
__________________

Subtandard is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
enc, opencpn

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OpenCPN Linux / Ubuntu Issues and Questions yachtmanforfun OpenCPN 65 24-01-2018 08:06
Issues / Bugs with OpenCPN since 4.0.0 kutt OpenCPN 0 23-03-2017 03:50
OpenCPN and Fleet Code Issues chouliha OpenCPN 7 22-09-2016 13:25
OpenCPN installation issues fedora 18 titaantje OpenCPN 10 22-01-2013 10:34
Opencpn Depedancies issues on Debian AlainT OpenCPN 6 22-01-2013 03:52

Advertise Here


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 17:12.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.