Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 24-03-2013, 07:46   #1
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
OpenCPN 3.2.0 / Raymarine Pilot

Hi,
Here's how to connect a Raymarine ST 6002, SPX 30 pilot, with Opencpcn 3.2.0, with new NMEA sentences.
JP

Pratiques et Techniques de la Plaisance
__________________

__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2013, 21:49   #2
Registered User
 
Islander's Avatar

Join Date: Jan 2008
Posts: 166
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

Hi, I don't know if you were just posting this or if it is in response to my earlier question. Thanks for the info, but I have already done all this and it does not work.

This is a "clean machine" install - my friends have never had OpenCPN on their PCs before. I see $GP, $AI and $AP (Mag heading from the ST6002) sentences in the NMEA stream but no $EC or $PG, in particular the XTE and APB stuff from the route to the autopilot and get "no data" at the AP when I press track.

Has anyone installed 3.2 on a new machine, not upgraded an existing install?

Merci bien!
__________________

__________________
Islander is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2013, 03:21   #3
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

Quote:
Originally Posted by Islander View Post
Hi, I don't know if you were just posting this or if it is in response to my earlier question. Thanks for the info, but I have already done all this and it does not work.

This is a "clean machine" install - my friends have never had OpenCPN on their PCs before. I see $GP, $AI and $AP (Mag heading from the ST6002) sentences in the NMEA stream but no $EC or $PG, in particular the XTE and APB stuff from the route to the autopilot and get "no data" at the AP when I press track.

Has anyone installed 3.2 on a new machine, not upgraded an existing install?

Merci bien!
There is a bug:
it works after activating on MaxSea.
At the moment I do not know why.
jp
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	photo(1).JPG
Views:	116
Size:	77.3 KB
ID:	57821  
__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2013, 08:44   #4
Registered User
 
Islander's Avatar

Join Date: Jan 2008
Posts: 166
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

OK, Thanks for that. I'll keep a watch on the forum for any further info/bugfix.

Cheers.
__________________
Islander is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2013, 12:52   #5
Registered User

Join Date: Feb 2010
Location: On the go. Not in Prague.
Posts: 4,016
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

NEVERMIND...
Are you able to record what's sent out from maxsea?

Thanks

Pavel
__________________
nohal is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2013, 17:56   #6
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,883
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

Folks...

We need to see a screenshot of the OCPN NMEA debug window, while a GPS is connected and a route is active.

Thanks
Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2013, 18:48   #7
Registered User
 
Islander's Avatar

Join Date: Jan 2008
Posts: 166
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

I can't record it as it works on my system ($PGXTE etc. being sent) and I'm still using 3.02 as I'm out on the boat. My friends are overnighting from Mazatlan to Puerto Vallarta, I can email them to get a screenshot to me and I'll post it - will probably take a couple of days, though.

Cheers.
__________________
Islander is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2013, 21:28   #8
Registered User
 
rgleason's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Boston, MA
Boat: 1981 Bristol 32 Sloop
Posts: 9,356
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

There is no need to make thread titles bold and capital... IMHO.
__________________
rgleason is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2013, 04:24   #9
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

Quote:
Originally Posted by bdbcat View Post
Folks...

We need to see a screenshot of the OCPN NMEA debug window, while a GPS is connected and a route is active.

Thanks
Dave

Hi,
This is the sentence of opencpn and maxsea
jp
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Capture01.jpg
Views:	113
Size:	34.9 KB
ID:	57901   Click image for larger version

Name:	Capture02.jpg
Views:	115
Size:	36.4 KB
ID:	57902  

Click image for larger version

Name:	Capture03.jpg
Views:	101
Size:	34.4 KB
ID:	57903  
__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2013, 04:43   #10
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

Quote:
Originally Posted by NEVERMIND View Post
Hi,
This is the sentence of opencpn and maxsea
jp

The sentence off opencpn
I have a file .rar 1ko but it is not possible to send!
__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2013, 06:09   #11
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
I have record with debug on opencpn but when i upload the file: invalid file
I try with .text, .zip, .rar.
File = 1ko

I try screenshot this evening
Jp
__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2013, 07:09   #12
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

This is the screenshots off window debug with active GPS and active pilot.
I active before with MaxSea after it is OK.
JP
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Capt_130326_135854_002.jpg
Views:	135
Size:	150.3 KB
ID:	57923   Click image for larger version

Name:	Capt_130326_135854_003.jpg
Views:	112
Size:	148.7 KB
ID:	57924  

Click image for larger version

Name:	Capt_130326_135854_004.jpg
Views:	116
Size:	154.2 KB
ID:	57925   Click image for larger version

Name:	Capt_130326_135854_005.jpg
Views:	129
Size:	150.5 KB
ID:	57926  

__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2013, 21:30   #13
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,883
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

Nevermind....

I do not understand your comment regarding Maxsea...
Please start from scratch and leave Maxsea out of the picture, to avoid confusion.

However, it appears that OpenCPN connections are not set up properly, or that an OpenCPN route is not active.

Why are $IIRMB messages coming in on COM10? Who is creating them? Not OpenCPN...

Looks like some kind of loop-back situation.

Please describe again your port and instrument setup.

Thanks
Dave
__________________
bdbcat is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2013, 00:22   #14
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

I can not send tracking information to the driver path: track = no data
I could do with version 3.1.1206
Now to send the information to the pilot:
I open MaxSea I activate a route, I activate the driver "track" and it works.
MaxSea I close, I open OpenCPN, I activate a route, I turn on the track next driver = WP and it works.

The port is identical
The port configuration is identical on both software

The description of the configuration and materials are there:

Pratiques et Techniques de la Plaisance

Thanks

JP
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	entrée NMEA.jpg
Views:	111
Size:	22.0 KB
ID:	58020   Click image for larger version

Name:	sortie 1 NMEA.jpg
Views:	92
Size:	18.9 KB
ID:	58021  

Click image for larger version

Name:	sortie 2 NMEA.jpg
Views:	98
Size:	19.9 KB
ID:	58022   Click image for larger version

Name:	Capture01.jpg
Views:	123
Size:	82.7 KB
ID:	58023  

__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2013, 00:36   #15
Registered User
 
NEVERMIND's Avatar

Join Date: Apr 2011
Location: CORSE
Boat: PRIVILEGE 12
Posts: 141
Images: 3
Re: OPENCPN 3.2.0 / RAYMARINE PILOT

The bug is reprodictive any times you want
I'm on the boat until 12 hours after I return in a month
JP
__________________

__________________
NEVERMIND is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
opencpn, raymarine

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
V3.1.1411 and pilot raymarine NEVERMIND OpenCPN 13 18-02-2013 08:03
Open CPN and Google Earth bgrimwade OpenCPN 19 09-12-2011 16:32
For Sale: Raymarine ST1000 Tiller Pilot captmmac1 Classifieds Archive 5 23-09-2011 12:23
OpenCPN Version 2.5 Release bdbcat OpenCPN 86 02-09-2011 19:14
Route Properties, Missing Functions James Baines OpenCPN 13 13-07-2011 05:31



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 00:19.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.