Cruisers Forum
 


Join CruisersForum Today

Closed Thread
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 4 votes, 4.75 average. Display Modes
Old 01-09-2009, 22:43   #976
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
phiggins....

Something in your build stack is causing a load of the runtime dll. (msvcrtd.lib which links to dll) Doesn't happen on mine.

Maybe you could send me a copy of opencpn.vcproj, and we could compare.

Dave
__________________

__________________
bdbcat is offline  
Old 01-09-2009, 23:57   #977
Registered User
 
Islander's Avatar

Join Date: Jan 2008
Posts: 166
Quote:
Originally Posted by sinbad7 View Post
Not in Vista unfortunately... a key combination perhaps??
I'm on Vista. (Build 1.3.2)

Cheers
__________________

__________________
Islander is offline  
Old 02-09-2009, 02:52   #978
Senior Cruiser
 
idpnd's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2007
Location: Almerķa, ES
Boat: Chiquita 46 - Libertalia
Posts: 1,551
F4 to activate the measuring tool works great; unfortunately it only activates it. Deactivating it requires right-click, and the dialogue still always opens in the top left of the window regardless of prior cursor position. This is on newest build as of sept 2. #

Thanks for your time.
__________________
idpnd is offline  
Old 02-09-2009, 05:17   #979
Registered User
 
Rhoel_Asia's Avatar

Join Date: Jun 2009
Location: Phnom Penh, Cambodia
Boat: boatless at the moment :-(, Previous Itchen Ferry 25.
Posts: 89
Images: 5
Quote:
Originally Posted by idpnd View Post
F4 to activate the measuring tool works great; unfortunately it only activates it. Deactivating it requires right-click,
ESC also turns it off, which might be quicker for you.

Rhoel
__________________
Rhoel_Asia is offline  
Old 02-09-2009, 05:47   #980
Registered User
 
LeaseOnLife's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: out cruising again
Boat: Sailboat
Posts: 1,047
Magnetic Heading, with GPS turned off

Dave

HDM and other autoplitot / instrument data are being sent every second.

I turned off the GPS, then the system sent out these strings:
$IIVHW,,,314,M,00.00,N,,*52
$IIVLW,2437.30,N,0000.00,N*4C
$IIVPW,0.00,N,,*01
$IIVWR,009,R,000.0,N,000.0,M,,*3B
$IIVWT,004,R,000.0,N,000.0,M,,*30
!AIVDM,1,1,,B,403OwliuVA;M:Js<SRH>j>Q00L0T,0*5E
$IIDBT,25.5,f,7.8,M,4.3,F*2B
$IIHDM,315,M*3B
$IIMTW,-19,C*28
$IIVHW,,,315,M,00.00,N,,*53
$IIVLW,2437.30,N,0000.00,N*4C
$IIVPW,0.00,N,,*01
$IIVWR,001,R,000.0,N,000.0,M,,*33
$IIVWT,002,R,000.0,N,000.0,M,,*36
!AIVDM,1,1,,B,15QEtv0000rrpoLH>W1d9RhF05Il,0*75
$IIDBT,25.5,f,7.8,M,4.3,F*2B
$IIHDM,314,M*3A
$IIMTW,-12,C*23
$IIVHW,,,314,M,00.00,N,,*52
$IIVLW,2437.30,N,0000.00,N*4C
$IIVPW,0.00,N,,*01
$IIVWR,006,R,000.0,N,000.0,M,,*34
$IIVWT,003,R,000.0,N,000.0,M,,*37
!AIVDM,1,1,,B,15N9Uh001MrtTGfHFQGd49`N0@8H,0*3B


The heading of the ship should be 314 (no RMC, so no correction for variation)

Opencpn shows a gray tanker. Sometimes in a 90 degrees position,


Sometimes it shows the tanker in this position, this could be 314 degrees, the correct heading


It toggles between the two headings more often than every 6 seconds. Maybe the timeout is not 6 second but something less than a second.

When I turn on the GPS it shows more variant headings: One of them could very well be the correct heading, others seem to relate to COG and every so often the ship sits at 90 degrees. It switches between these headings in random intervals. Sometimes it takes several seconds (but always less than 10s), sometimes it toggles twice within a second.

Hope this helps

Dirk
__________________
LeaseOnLife is offline  
Old 02-09-2009, 07:01   #981
Senior Cruiser
 
idpnd's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2007
Location: Almerķa, ES
Boat: Chiquita 46 - Libertalia
Posts: 1,551
Quote:
Originally Posted by Rhoel_Asia View Post
ESC also turns it off, which might be quicker for you. Rhoel
Thanks for that. Useful.


On a different note, my leg/route popup window has a graphical error (the text overlaps in quite an ugly fashion). This is not helped by changing the console/numbers font sizes, the window just gets smaller and the text continues to overlap. Has anyone else seen this on gnome?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot.png
Views:	116
Size:	186.9 KB
ID:	9664  
__________________
idpnd is offline  
Old 02-09-2009, 07:18   #982
Registered User
 
oddysea's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Cape Town
Boat: Leopard Catamarans
Posts: 14
Hi Dave

All working awesome...but

All up and running, if i touch the "route" key..pencil comes up for a second then "do you want a route near mark" for a second then....CRASH

1.3.4 Build latest beta on xp

Mike
__________________
oddysea is offline  
Old 02-09-2009, 07:38   #983
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Dave..

1.I did a 'delete all routes'. 'This leg' panel still remained so I clicked on it,then crash....

2.Some people here seems to have the ability to click on the 'This leg' to switch info in the panel. This function is not available on my Vista, nor XP versions.
__________________
sinbad7 is offline  
Old 02-09-2009, 08:10   #984
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Another smaller point, it is impossible to change font colour,remains in black.
__________________
sinbad7 is offline  
Old 02-09-2009, 09:29   #985
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
idpnd....

Never tried on Gnome....

Could it be that the boxes are not being erased between clicks of Leg/Route box?

The screen shot come thru a little garbled....

Dave
__________________
bdbcat is offline  
Old 02-09-2009, 09:33   #986
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
oddysea....

Bug acknowledged, darn it.....

I'm going to stop saying final/final, and we'll just plug away on this baby until its ready. More Betas, yea.......

Dave
__________________
bdbcat is offline  
Old 02-09-2009, 09:42   #987
Marine Service Provider
 
bdbcat's Avatar

Join Date: Mar 2008
Posts: 4,884
LeaseOnLife....

Just for fun....

Add the following (undocumented) line to opencpn.ini, in the [Settings] section:

DebugNMEA=1


Then, run opencpn for a few minutes. Look at the logfile. There should be some NMEA debug info shown.

Dave
__________________
bdbcat is offline  
Old 02-09-2009, 09:48   #988
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Dave..

Clicks on Route/Leg does nothing for me. I suppose it should switch between Route and Leg display?
__________________
sinbad7 is offline  
Old 02-09-2009, 10:12   #989
Senior Cruiser
 
sinbad7's Avatar

Cruisers Forum Supporter

Join Date: Sep 2003
Location: Ubatuba,SP,Brazil (Ex Norway)
Boat: (Ex) Alu. 60' yacht-"Eight Bells"
Posts: 2,717
Images: 57
Send a message via Skype™ to sinbad7
Dave..

Here is extract of the file immediately after deleting all routes with following crash.

11:07:26: 2009-09-02 14:07:26 -------Starting opencpn-------
11:07:27: Using existing Config_File: C:\Users\Butikk demo\AppData\Roaming\opencpn\opencpn.ini
11:07:27: Setting Viewpoint Lat/Lon -24.0437, -44.611
11:07:27: Using s57data in D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\s57data
11:07:27: Using Tide/Current data from: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\tcdata\
11:07:27: Setting Viewpoint Lat/Lon -24.0437, -44.611
11:07:27: NMEA Data Source is....None
11:07:27: AIS Data Source is....Serial:COM7
11:07:27: Using WVSChart datafile: D:\PROGRAM FILES\OpenCPN\wvsdata\wvs43.dat
11:07:27: NMEA AutoPilot Port is....None
11:07:29: Initializing Chart D:\PROGRAM FILES\COAA\ShipPlotter\chart files\BRAZIL\BSB CHARTS\2310001.KAP
12:48:51: Initializing Chart D:\PROGRAM FILES\COAA\ShipPlotter\chart files\BRAZIL\BSB CHARTS\2001.KAP

Is there another error or log file somewhere?
__________________
sinbad7 is offline  
Old 02-09-2009, 10:20   #990
Registered User

Join Date: Dec 2005
Location: WNA
Boat: Dufour 35
Posts: 3,250
Dave...
I can confirm Sinbads observation. If you have an active route, and click "delete all routes", the program crashes. If you have more than one route and click "delete all routes" on the inactive route, it still crashes. Nothing happens unless you have an active route.
Deleting an active route ??? Maybe there should be a warning pop up:
"You cannot delete an active route." or something similar, preventing you to do stupid things.
By the way, I suppose you don't need a ddd dump?

idpnd observation about the route pop up is interesting. Similar problem using KDE. See screen dump.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	snapshot63.png
Views:	109
Size:	85.4 KB
ID:	9670  
__________________

__________________
cagney is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -7. The time now is 22:29.


Google+
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Social Knowledge Networks
Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

ShowCase vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.